Sałatka rybna z galaretką.pdf

(57 KB) Pobierz
36430445 UNPDF
Sałatka rybna z galaretką
Składniki
40 dag gotowanej ryby (dorsza, szczupaka, łososia), 2 duże
winne jabłka, cebula, 3 jaja ugotowane na twardo, 3 ogórki
kiszone, mały seler, po 3 łyżki ostrego majonezu i jogurtu
naturalnego, półtorej szklanki soku pomidorowego, łyżeczka
startego chrzanu, mała torebka (15 g) żelatyny, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody, a gdy
napęcznieje, podgrzać, aby się rozpuściła. Wymieszać z sokiem pomidorowym, dodać
chrzan, przyprawić solą i pieprzem. Wlać do salaterki i wstawić do lodówki. Rybę
starannie oczyścić z ości, pokroić na niewielkie kawałki. Seler umyć, obrać, ugotować,
wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Jabłka i ogórki obrać ze
skórki, pokroić w kostkę. Jaja również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki
wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Galaretkę wyjąć z lodówki, pokroić w dużą
kostkę, ułożyć na sałatce. Polać sałatkę majonezem wymieszanym z jogurtem i
udekorować zieleniną.
 
36430445.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin