Pomidory w zalewie.doc

(25 KB) Pobierz
Pomidory w zalewie

Pomidory w zalewie!

 

Składniki:

·         0,5 kg pomidorów koktajlowych lub 1 kg zwykłych

·         3 cebule pokrojone w plasterki

·         5 ziaren pieprzu

·         2 liście laurowe

·         3 ziele angielskie

·         1 l wody

·         1/2 łyżki cukru

·         1 łyżka soli


Sposób przyrządzenia:
Pomidorki można sparzyć wrzącą wodą następnie polać zimną - ten zabieg umożliwia łatwiejsze obranie ze skórki. Jeśli nie chcemy pomidorki mogą pozostać w skórce, ale należy je dokładnie opłukać. 1 l wody zagotować z: zielem angielskim, liściem laurowym, cukrem, solą i pieprzem. Po całkowitym zagotowaniu - zalać zalewą słoiki z pomidorkami i pokrajaną cebulą, szczelnie zamknąć i wstawić do pasteryzacji 15 - 20 minut.

 

Pomidory w zalewie


Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 10 min

Składniki

§         3 kg małych pomidorów np Lima

§         2 litry wody

§         4 ząbki czosnku, 4 gałazki świeżej bazylii

§         4 liście laurowe, 4 gałązki świeżej pietruszki

§         3 łyżki soli

§         12 kulek pieprzu w całości

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1. Słoiki myjemy i wyparzamy. Pomidory po umyciu wkładamy do wrzątku i obieramy ze skórki. W słoikach układamy pomidory, dokładając po jednym ząbku czosnku, gałązce bazyli, pietruszki, liściu laurowym i czterech ziarenk pieprzu.
2. Wodę gotujemy z solą i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy słoiki i studzimy. Gdy całkowicie ostygną pasteryzujemy około 10 min.
3. Tak przygotowane pomidory wykorzystuję do przyrządzania dań np cukinia w pomidorach w sezonie zimowym.
 

Pomidory w zalewie

 

Składniki:
- 3 kg małych pomidorów (czerwonych lub żółtych
- mogą być także winogronowe)
- 3 łyżki grubej soli kuchennej
- około 2 l wody
- 4 średniej wielkości liście laurowe
- 4 gałązki świeżej bazylii
- 4 spore ząbki czosnku
- 4 średnie gałązki świeżej natki

Sposób przyrządzania:

Słoiki i pokrywki dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Zagotuj wodę z solą. Obrane ze skórki pomidory ułóż w jeszcze ciepłych słoikach, dodaj przyprawy i zalej wrzątkiem. Słoiki mocno zakręć i odstaw. Przestudzone wstaw do garnka z wodą sięgającą do 3/4 ich wysokości i gotuj 20 minut na bardzo małym ogniu (woda nie powinna nawet bulgotać). Wyjmij, odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygną. Tak przygotowane pomidory świetnie zastępują świeże poza sezonem.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin