Ziemniaki ksieżnej.docx

(19 KB) Pobierz

Ziemniaki ksieżnej

http://gotowanie.onet.pl/0

Kaloryczność: 133 kcal/porcja
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

1,5 kg ziemniaków

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4-5 żółtek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

50 ml oliwy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1-2 łyżki drobniutko utartego pieprzu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

gałka muszkatołowa

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

biały pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Obrane ziemniaki ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i utłuc lub dokładnie rozetrzeć. Następnie zmiksować z żółtkami, oliwą i chrzanem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Gładkie puree porcjami przekładać do rękawa cukierniczego.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Wyciskać wprost na natłuszczoną formę do pieczenia.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Tuż przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut. Gorące podawać jako dodatek do pieczeni lub smażonych kotletów.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin