Ziemniaki ksieżnej
Kaloryczność: 133 kcal/porcjaTrudność: łatwe
Składniki
•
1,5 kg ziemniaków
4-5 żółtek
50 ml oliwy
1-2 łyżki drobniutko utartego pieprzu
gałka muszkatołowa
biały pieprz
Etapy przygotowania
1.
Obrane ziemniaki ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i utłuc lub dokładnie rozetrzeć. Następnie zmiksować z żółtkami, oliwą i chrzanem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.
Gładkie puree porcjami przekładać do rękawa cukierniczego.
3.
Wyciskać wprost na natłuszczoną formę do pieczenia.
4.
Tuż przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut. Gorące podawać jako dodatek do pieczeni lub smażonych kotletów.
zlosliwa_malpa