SAMOSY PO INDYJSKU
1 duży ziemniakkawałek kalafiora wielkości pięści1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku1 łyżka kwaśnej śmietany1 pomidor1/3 łyżeczki sproszkowanego chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka curry1 łyżeczka masła1 szkl. oleju do smażenia
Ziemniak obierz i pokrój w drobniutką kostkę (0,5 cm). Kalafior podziel na malutkie różyczki, niewiele większe od ziemniaczanych kostek. Groszek zalej 1 szklanką wody i zagotuj, odcedź. Pomidor sparz, obierz i drobno posiekaj. Olej rozgrzej w małym rondelku i usmaż w nim partiami ziemniaczane kostki i kalafiorowe różyczki do złotego koloru. Odsącz na papierowych ręcznikach. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj przyprawy, zamieszaj, wrzuć posiekany pomidor i smaż przez 2 minuty. Następnie wsyp usmażone warzywa, dodaj 1/2 łyżeczki soli i śmietanę. Wymieszaj i gotuj, aż farsz będzie gęsty. Odstaw z ognia, a gdy ostygnie, napełnij nim rożki.
zlosliwa_malpa