Racuchy z jabłkami
Składniki
•
2 i 1/2 szklanki mąki
dwa jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
dwie łyżki cukru
3 dag świeżych drożdży
trzy jabłka
łyżeczka lub więcej cynamonu (ile kto lubi:))
szczypta soli
olej do smażenia
Etapy przygotowania
1.
Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier.
2.
Jajka rozbełtać, lekko posolić.
3.
Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam drewnianej łyżki).
4.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.
Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze na ciepło :)
zlosliwa_malpa