Ciasto z masą brzoskwiniową
Składniki
BISZKOPT ORZECHOWY:
•
4 jajka
5 dag mielonych orzechów włoskich
8 dag cukru kryształu
5 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
3 łyżki bułki tartej
BISZKOPT KOKOSOWY:
6 białek
1/2 szklanki cukru kryształu
15 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM DO PRZEŁOŻENIA CIASTA
1 puszka brzoskwiń
1 kostka margaryny
6 żółtek
1/2 budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej.
Etapy przygotowania
1.
Przygotować biszkopt orzechowy : białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 min.
KREM DO PRZEŁOŻENIA CIASTA:
Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.
Przełożenie placka:
Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy – krem - biszkopt orzechowy. Ciasto polać polewą czekoladową.
zlosliwa_malpa