TORCIK BEZ PIECZENIA Składniki: 800 g waniliowego serka homogenizowanego, 2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku, 5 żółtek, 1 całe jajko, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki żelatyny, 1 paczka okrągłych biszkoptów (około 300 g), 2 tabliczki mlecznej czekolady, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 masło. Jak przyrządzić? Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę. Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną. Naczynie odstawić. Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane. Całość ubijać na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zagotować 1,5 szklanki wody i zaparzyć w niej kawę. W przestudzonej kawie moczyć biszkopty i układać w tortownicy. Na biszkopty wyłożyć 0,5 porcji masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia (około godziny). Czekoladę rozpuścić dodając trzy łyżki mleka i polać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na godzinę.
agabeti