Analityka 3.pdf

(117 KB) Pobierz
Antybiogram – jest wynik badania wrażliwości danego drobnoustroju na działanie określonego
antybiotyku lub chemioterapeutyków.
Metody określania wrażliwości:
- metoda dyfuzyjno-krążkowa
- metody rozcieńczeniowe
- Etest
1. Metoda dyfuzyjno-krążkowa (metoda Kirby-Bauera) – najczęściej używana metoda testowania
lekooporności. Oparta jest na dyfuzji antybiotyku zawartego w krążku do podłoża. Antybiotyk
dyfunduje promieniście, tworząc gradient stężeń. Największa jego koncentracja występuje przy
brzegach krążka i spada wraz z odległością od krążka. Wielkość strefy zahamowania wzrostu bakterii
jest wprost proporcjonalna do stopnia wrażliwości bakterii na antybiotyk - im większa jest strefa
zahamowania, tym bakteria jest bardziej wrażliwa. W zależności od wielkości strefy, bakterie określa
się jako: wrażliwe, średnio wrażliwe lub oporne na podstawie przyjętych standardów (rekomendacje).
Jest to metoda dobrze wystandaryzowana, powtarzalna, relatywnie tania.
Ograniczenia: nie jest wiarygodna w testowaniu wolno-rosnących organizmów i bezwzględnych
bakterii beztlenowych. Niektóre antybiotyki słabo dyfundują w agarze, różnica w strefach
zahamowania dla bakterii wrażliwych i opornych jest niewielka, co może prowadzić do
nieprawidłowego określenia lekooporności (glikopeptydy, polimyksyna B).
Wrażliwy „ S” – wrażliwość drobnoustroju na standardowe dawki leku, wysokie prawdopodobieństwo
sukcesu klinicznego
Średnio wrażliwy „I”– szczepy w zakresie MIC pomiędzy wrażliwym a opornym, sukces
terapeutyczny niepewny, może być osiągnięty, gdy lek jest zagęszczany (np. w drogach moczowych)
lub może być stosowany w większej dawce (np. przy niskiej toksyczności)
Oporny „R”– wysokie prawdopodobieństwo niepowodzenia terapeutycznego, niezależnie od dawki
leku i lokalizacji infekcji
Oznaczanie lekooporności metodą krążkowo-dyfuzyjną:
Materiały:
podłoże agar Mueler- Hinton (MHA)
1 ml jałowej 0,85% soli fizjologiczna (NaCl)
krążki bibułowe z antybiotykiem
zawiesina bakteryjna
wzorzec skali
jałowe wymazówki
Wykonanie:
1. Przygotować inoculum - kilka tych samych kolonii bakterii ze świeżej, 18-godz. hodowli
bakterii zawiesić w jałowym fizjologicznym roztworze NaCl (0,85%) celem uzyskania zawiesiny o
gęstości 0,5 w skali McFarlanda, co w przybliżeniu odpowiada liczbie od 1-2 10 8 c.f.u./ml. Gęstość
zawiesiny oznaczyć nefelometrycznie przy użyciu kolorymetru
2. W ciągu 15 min. zanurzyć w inoculum jałową wymazówkę. Usunąć nadmiar zawiesiny,
obracając i przyciskając wymazówkę mocno do ściany probówki powyżej poziomu płynu. Zawiesinę
trzykrotnie rozprowadzić na całej powierzchni podłoża, przekręcając płytkę za każdym razem o 60°C
3. Po wyschnięciu (do 15 min.) na posiane podłoże nałożyć krążki z antybiotykami (za
pomocą sterylnej pęsety lub z zastosowaniem szablonu, co ułatwia równomierne rozmieszczenie
krążków). Każdy krążek należy delikatnie przycisnąć, zapewniając równomierny kontakt z podłożem.
4. W ciągu 15 min. płytki wstawić do cieplarki, inkubować w warunkach tlenowych 16-18
godzin, w temp. 35 C.
5. Zmierzyć średnicę każdej strefy zahamowania wzrostu drobnoustroju (wliczając średnicę
krążka) i zanotować odczyt w mm. Pomiaru stref można dokonać za pomocą linijki lub suwmiarki.
6. Interpretacja wyniku - wg rekomendacji.
928657103.001.png 928657103.002.png
Czynniki wpływające na wielkość strefy zahamowania wzrostu w metodzie krążkowo-
dyfuzyjnej.
Gęstość inoculum – w przypadku zbyt małej gęstości inoculum strefa zahamowania, niezależnie od
wrażliwości mikroorganizmu będzie mniejsza - oporne szczepy mogą zostać opisane jako wrażliwe.
Przy zbyt dużej gęstości inoculum , wielkość uzyskanej strefy będzie mniejsza - szczepy wrażliwe
mogą zostać opisane jako oporne.
Czas nałożenia krążków – na posianych płytkach pozostawionych w temperaturze pokojowej dłużej
niż podano, przed nałożeniem krążków dochodzi do namnażania szczepów – w efekcie strefy
zahamowania wzrostu mogą być mniejsze i szczepy mogą zostać opisane jako oporne.
Temperatura inkubacji – w celu otrzymania optymalnego wzrostu, podłoża z antybiogramem należy
inkubować w 35°C. Jeśli temperatura jest niższa, wydłuża się czas inkubacji, a uzyskane strefy są
większe.
Czas inkubacji – większość metod uwzględnia 16-18 godzinny okres inkubacji. W wyjątkowych
sytuacjach wstępny wynik może być odczytany po 6 godzinach, nie mniej wynik należy potwierdzić
po odpowiednim czasie inkubacji.
Rozmiar płytek, grubość warstwy podłoża agarowego i rozmieszczenie krążków z antybiogramem
na płytkach o średnicy 9-10 cm umieszcza się nie więcej niż 5 krążków. Na bardzo cienkich podłożach
może wytwarzać się większa strefa zahamowania, odwrotnie przy zbyt grubym podłożu. Właściwe
rozmieszczenie krążków zapobiega nakładaniu się stref zahamowania lub powstawaniu zniekształceń
przy brzegach płytki.
Stężenie antybiotyków w krążkach – średnica strefy zahamowania zależy od zawartości antybiotyku w
krążku. Krążki wymagają odpowiedniego przechowywania, zgodnie z instrukcją.
Skład podłoża – jest ściśle ustalony; podłoże wpływa na wielkość strefy, decydując o stopniu wzrostu,
współczynniku dyfuzji i aktywności leku.
Kontrola jakości
Precyzja i dokładność metody powinny być monitorowane za pomocą programu kontroli jakości.
Okresowo (raz w miesiącu, przy nowej serii krążków) przeprowadza się kontrole wrażliwości dla
szczepów kontrolnych o znanej lekowrażliwości. Uzyskiwanie wyników, które nie mieszczą się w
określonym zakresie, jest przypuszczalnie efektem błędu technicznego lub użycia niewłaściwych
odczynników. Należy sprawdzić każdy odczynnik i etap testu, odnaleźć i wyeliminować błąd.
2. Metody rozcieńczeniowe – pozwalają na określenie minimalnego stężenia antybiotyku (MIC –
minimum inhibitory concetration) hamującego wzrost bakterii. Seryjne rozcieńczenia antybiotyku
przygotowuje się w podłożu płynnym lub podłożu agarowym, do których następnie dodaje się
odpowiednie inoculum i inkubuje. Metody pracochłonne, wykorzystywane głównie w badaniach
naukowych.
W niektórych gotowych systemach (ręczne, automatyczne) stosowane są metody półilościowe.
Określa się w nich hamowanie wzrostu bakterii na 2 lub 3 stężenia krytyczne (ang. breakpoint –
wartość graniczna - określona wartość MIC lub wartość strefy zahamowania wzrostu wokół
antybiotykiem kwalifikująca szczep jako: S, I, R) dla stopni wrażliwości S, I, R.
Metodę dodawania leku do pożywki (można przygotować jedno lub dwa stężenia) wykorzystuje się do
określenia wrażliwości na antybiotyki i chemioterapeutyki drobnoustrojów wolno rosnących na
podłożach sztucznych np. prątki gruźlicy.
3. Etest – łączy dyfuzję antybiotyku w agarze i ilościowe określenie stężenia hamującego – MIC.
Wykorzystuje się paski nasycone antybiotykiem w gradiencie stężeń.
Aktualne rekomendacje (2009) doboru krążków i testów do oznaczania wrażliwości bakterii na
antybiotyki i chemioterapeutyki na stronie:
www.korld.edu.pl/spec_rekomendacje.php
Zgłoś jeśli naruszono regulamin