Składniki na kruche ciasto:
· 2 ¼ szklanki mąki
· 20 dag masła
· 2 żółtka
· 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
· 1/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej, ale masa makowa jest dość słodka)
· szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny), ja wkładam do lodówki na całą noc.
Składniki na masę makową:
· 250 g maku (mak dzień wcześniej zalać wrzącą wodą, do wchłonięcia, na drugi dzień ewentualną wodę odcedzić, zmielić dwukrotnie przez maszynkę)
· 100 g cukru
· pół łyżki miodu
· bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp. (nie żałować :)
· olejek migdałowy do smaku
· pół łyżeczki cynamonu
· pół łyżki miękkiej margaryny lub masła
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki, podsypując maką cieniutko rozwałkować (ja wałkuję jak najcieniej, na około 2 mm), przy pomocy dużego talerza wyrównać brzegi. Pokroić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formować rogaliki.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem, posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać makiem lub orzeszkami (lub można to pominąć, tylko po upieczeniu polukrować).
Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor.
gabhal