Prawo Żywnościowe - Wykłady.doc

(283 KB) Pobierz
Wykład I

Wykład I                                                                                                                              04-10-2004

 

 

 

PRAWO ŻYWNOŚCIOWE – zespół norm (aktów) prawnych ustalających zasady wytwarzania i obrotu surowcami, żywnością oraz przedmotami użytku, wchodzącymi w kontakt z nimi w zakresie niezbędnym do ochrony i zaspokojenia oczekiwań konsumenta:.

 

zespół postanowień prawnych, które regulują:

- produkcję

- przetwórstwo

- przechowywanie

- transport

- sprzedaż żywności

Nie obejmują gospodarstw domowych!

Nie obejmują zasad i sposobu żywienia np. w żłobkach.

Obejmują gospodarstwa agrotechniczne.

 

Cel:

-          stworzenie podstaw formalnych dla dostarczenia żywności pełnowartościowej pod względem odżywczym i bezpiecznej dla zdrowia (czyli szeroko pojęta ochrona konsumenta).

 

Prawo żywnościowe koncentruje się na:

-    Ochronie zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów;

-    Zagwarantowaniu prawa konsumenta do informacji i przestrzegania zasady uczciwości transakcji;

-    Likwidacji barier w handlu żywnością

-    Spełnieniu wymogów konsumenta, co do jakości wyrobów poprzez:

a) zapewnienie poziomu minimum

b) wdrożenie regulacji prawnych sprzyjających działaniem projakościowym.

 

Proces tworzenia nowożytnego Prawa Żywnościowego:

910 r.p.n.e. – archaiczne kodeksy higieniczne

900r.n.e –               Powstanie Państwa Polskiego

1991 r. -               UE

 

Akty prawne RP:

1)       Powszechnie obowiązujące:

              Wiążą wszystkich; zarówno podmioty państwa jak również obywateli i wszystkie podmioty znajdujące się pod jurysdykcję RP oraz podmioty prawne

2)       Wewnętrzne obowiązujące (miejscowe):

              Przepisy prawne obowiązujące tylko jednostki organizacyjne podległe organowi wydającemu te akty.

 

Akty prawa powszechnie obowiązującego:

1)       KONSTYTUCJA – ustawa zasadnicza, ma najwyższą moc prawną w RP, inne akty prawne muszą być z nią niesprzeczne.

2)       USTAWA – akt normatywny ustanawiający normy:

a)       generalne – kierowane do pewnej klasy adresatów, wyróżnionych ze wzgl na ich wspólną cechę;

b)       abstrakcyjne – ustanawiające pewne wzorce zachowań.

              Ustawy wchodzą w życie z dniem opublikowania w Dzienniku Ustaw Rzeczpospolitej.

3)       RATYFIKOWANE UMOWY MIĘDZYNARODOWE:

              Usytuowane są poniżej Konstytucji, z którą powinny być zgodne, mają moc prawną ustawy, warunkiem transformacji umowy międzynarodowej do krajowego porządku prawnego jest opublikowanie w „Dzienniku Ustaw RP”.

4)       ROZPORZĄDZENIE:

-    Akt normatywny ściśle związany z ustawą, akt wykonawczy do wcześniej opublikowanej ustawy.

-    Wydawane przez organy wskazane w konstytucji, na podstawie szczegółowego upoważnienia (zwanego delegacją urzędową) zawartego w ustawie. Upoważnienie określa organ właściwy do wydania rozporządzenia, zakres spraw przekazanych do uregulowania oraz wytyczne dotyczące treści tego aktu prawnego.

-    Warunkiem wejścia w życie rozporządzenia jest opublikowanie w „Dzienniku Ustaw RP”

 

Prawo do wydawania Rozporządzeń mają:

-    prezydent RP

-    Rada Ministrów

-    Prezes Rady Ministrów

-    Ministrowie kierujący działami administracji rządowej

-    Przewodniczący komitetów powołanych w skład Rady Ministrów

-    Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji

 

Akty prawa wewnętrznie obowiązującego:

Akty wewnętrzne wydawane tylko na podstawie ustawy, nie mogą stanowić podstawy decyzji wobec obywateli i osób prawnych. Podlegają kontroli, co do ich zgodności z powszechnie obowiązującym prawem. Są to:

1.       Zarządzenia ( Rada Ministrów, Sejm, Senat)

2.       Uchwały (Prezes Rady Ministrów, Prezydent RP, Przewodniczący komitetów powołanych w skład Rady Ministrów)

 

Historia UE:

-    1951 – Traktat Paryski

-    1957 – Traktat Rzymski

-    1973 – Mastricht?????

-    1981 – Grecja

 

Wszystkie państwa członkowskie UE mają:

Równe prawa i obowiązki

Pełny dostęp do funduszy

Aktywny udział we wszystkich instytucjach

 

Instytucje UE:

1)       Rada Europejska (szefowie państw lub rządów),

2)       Parlament Europejski

3)       Rada UE

4)       Komisja Europejska (organ wykonawczy)

5)       Trybunał Sprawiedliwości (organ sądowy)

 

Źródła prawa w UE:

1) pierwotne

-          traktaty założycielskie (Paryski i Rzymski)

-          traktaty o przystąpieniu nowych państw członkowskich à zbliżenie aktów ustawowych, administracyjnych i innych państw UE

2) wtórne

-          akty prawne

-          umowy międzynarodowe zawierane z państwami trzecimi (układy stowarzyszeniowe) i z organizacjami międzynarodowymi.

 

Akty prawne UE:

1)        ROZPORZĄDZENIE jest podstawowym źródłem ustawodawstwa UE. Mają ogólne zastosowanie, obowiązują w całości we wszystkich krajach członkowskich od daty, w której weszły w życie. Jest stosowane bezpośrednio co oznacza że wywiera ono skutek w kraju członkowskim bez potrzeby jego transformacji. Nakłada obowiązki i nadaje prawa obywatelom państw członkowskich UE. Mają moc ustawy.

2)        DYREKTYWA – jest najczęściej stosowaną formą prawodawstwa żywnościowego. Rozróżnia się Dyrektywę Rady i Dyrektywy Komisji. Są adresowane do krajów członkowskich i są dla nich wiążące w zakresie celów, jakie mają być osiągnięte. Są one przede wszystkim stosowane w celu harmonizacji prawa państw członkowskich. Obowiązują w każdym kraju członkowskim, do którego sa adresowane lecz wybór sposobów i metod osiągania celów w nich zawartych pozostawiony jest do decyzji ich samych. Dyrektywy nie uzyskują mocy prawnej aż do momentu, w którym zostaną wprowadzone do prawa w danym kraju członkowskim. Dyrektywa podaje termin, do kiedy powinna być zrealizowana.

3)        DECYZJE – rzadziej niż dyrektywy. Jest obowiązująca dla podmiotów, do których została skierowana, może to być np. kraj członkowski lub podmiot indywidualny. Decyzja w przeciwieństwie do dyrektywy wiąże adresata w całości i nie daje swobody w sposobie jej realizacji. Zawiera nakaz lub zakaz określonego zachowania, ale musi mieć podstawę prawną i uzasadnione wydania.

4)        ZALECENIA I OPINIE – mają charakter niewiążący i wydawane są najczęściej przez komisję, ale może wydawać je również Parlament Europejski wspólnie z Radą oraz sama Rada. Różnica między zaleceniem a opinią jest niewielka przy czym zalecenie z reguły wskazuje pożądane kierunki postępowania i ma charakter bardziej kategoryczny niż opinia, która z reguły zawiera opinie, poglądy lub sugerują podjęcie określonych zadań.

 

Cechy prawa UE:

1)       Działa bezpośrednio w stosunku do wszystkich państw członkowskich i ich obywateli, ma moc wiążącą,

2)       Jest nadrzędne w stosunku do prawa krajów członkowskich. Parlamenty krajów członkowskich nie mogą wydawać ustaw niezgodnych z prawem unii. Ustawy niezgodne z prawem UE staja się nieważne z mocy prawa.

3)       Nie zastępuje prawa krajów członkowskich jako całości. Dotyczy tylko wspólnych problemów, reguluje dziedziny, w których nie było zgodności w przepisach.

-    Autonomiczność – oznacza niezależność porządku prawnego wspólnot zarówno od prawa wewnętrznego państw członkowskich, jak i w stosunku do prawa międzynarodowego.

-    Skutkiem pryzmatu prawa wspólnotowego nad prawem krajowym państw członkowskich jest nadrzędność prawa wspólnotowego nad przepisami wewnętrznymi krajów członkowskich stojących w sprzeczności z prawem wspólnotowym.

-    Bezpośrednie obowiązywanie prawa wspólnotowego oznacza, że jego postanowienia mają pełną moc jednolitą we wszystkich państwach członkowskich, począwszy od momentu wejścia w życie przez cały okres ważności.

 

Okresy prawodawstwa Wspólnoty Europejskiej dotyczące żywności:

1)       Harmonizacja wertykalna (pionowa) – lata 60-te i 70-te. Dyrektywy pionowe dotyczą poszczególnych środków spożywczych np. owoce, miód, kakao i produkty czekoladowe, oleje, tłuszcze jadalne, warzywa)

2)       Harmonizacja horyzontalna (pozioma) – od roku 1985 dotyczą wszystkich środków spożywczych.

 

Akty prawne poziome:

-    Etykietowanie żywności

-    Urzędowa kontrola artykułów żywnościowych

-    Higiena artykułów żywnościowych

-    Dodatki do żywności

-    Mrożone artykuły żywnościowe

-    Materiały i przedmioty mające kontakt z żywnością

-    Artykuły żywnościowe o szczególnym zastosowaniu w żywieniu

-    Skażenia promieniotwórcze

-    Żywność dla niemowląt i małych dzieci

 

Polskie prawo żywnościowe

Ustawa z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia – główny akt prawny dotyczący żywności w Polsce.

Określa:

1)       Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej

-          Żywności

-          Substancji pomagających w przetwarzaniu

-          Dozwolonych substancji dodatkowych

-          Innych składników żywności

2)       Warunki produkcji i obrotu oraz wymagania dotyczące:

-          Właściwej jakości zdrowotnej

-          Przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i obrotu artykułami

-          Materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

3)       Zasady przeprowadzenia urzędowej kontroli żywności

 

ŻYWNOŚĆ (ŚRODEK SPOŻYWCZY)

Każda substancja lub środek przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi, w tym napoje, gumy do żucia, wodę oraz składniki żywności celowo dodawane do żywności w procesie produkcji.

 

Pojęcie to nie obejmuje:

-    środków żywienia zwierząt i żywych zwierząt, jeżeli nie są wprowadzone do obrotu jako żywność przeznaczona bezpośrednio dla konsumenta

-    roślin przed zbiorem

-    produktów leczniczych

-    kosmetyków

-    tytoniu i wyrobów tytoniowych

-    środków odurzających i substancji psychotropowych

-    zanieczyszczeń

 

JAKOŚĆ ZDROWOTNA ŻYWNOŚCI:

Ogół cech i kryteriów przy pomocy, których charakteryzuje się żywność pod względem wartości odżywczej, jakości organoleptycznej oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta.

 

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI:

Ogół warunków, które muszą być spełnione i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością oraz środkami żywienia zwierząt gospodarskich w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka.

 

Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez żywność lub substancje pomagające w jej przetwarzaniu o niewłaściwej jakości zdrowotnej, a w szczególności szkodliwe dla zdrowia, zepsute lub zafałszowane określają przepisy Kodeksu Cywilnego.

 

Zakazuje się wykorzystywania do żywienia ludzi lub produkcji innych środków spożywczych:

-    Produktów pochodzących od zwierząt lub ze zwierząt, którym podawano substancje o działaniu hormonalnym

-    Produktów pochodzących z roślin i ze zwierząt lub od zwierząt, które zwierają pozostałości zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych, a także skażeń promieniotwórczych w ilości przekraczających najwyższe dopuszczalne poziomy.

 

Napromieniowanie promieniowaniem jonizującym środków spożywczych jest dopuszczone, jeżeli nie stanowi zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka i jest uzasadnione technologicznie.

 

Napromieniowanie nie może:

-    zastępować prawidłowych warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny w procesie produkcji

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin