Biotransformacje z udziałem drożdży(1).pdf

(1514 KB) Pobierz
276330983 UNPDF
PRACE PRZEGL¥DOWE
Biotransformacje z udzia³em dro¿d¿y
Saccharomyces cerevisiae
Ewa Bia³ecka-Florjañczyk, Ewa Majewska
Katedra Chemii, Wydzia³ Technologii ¯ywnoœci,
Szko³a G³ówna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Saccharomyces cerevisiae
in biotransformations
Summary
In the last decade, whole cells and enzymes have been used extensively in
organic synthesis to obtain homochiral products in a variety of organic reac-
tions. Baker’s yeast, which has a large potential as a catalyst in organic chemis-
try, owing to ease of handling and broad substrate acceptability, has been
widely used, mainly in the reduction of the carbonyl groups of prochiral ke-
tones, producing alcohols with high enantiomeric purity. This review describes
the most relevant recent papers not only on the reduction of carbonyl groups,
but also on other aspects of utilizing baker’s yeast.
Key words:
biotransformations, baker’s yeast.
Adres do korespondencji
Ewa Bia³ecka-Florjañczyk,
Katedra Chemii,
Wydzia³ Technologii
¯ywnoœci,
Szko³a G³ówna
Gospodarstwa Wiejskiego,
ul. Nowoursynowska 159c,
02-787 Warszawa;
e-mail:
ewa_bialecka_florjanczyk
@sggw.pl
Biotransformacje, czyli przekszta³canie zwi¹zków chemicz-
nych pod wp³ywem enzymów, stanowi¹ wa¿n¹ i dynamicznie
rozwijaj¹c¹ siê dziedzinê chemii organicznej, poniewa¿ dziêki
tej technice mo¿na przeprowadzaæ przemiany zwi¹zków orga-
nicznych z selektywnoœci¹ rzadko osi¹gan¹ innymi metodami
(1-5).
Biotransformacje mog¹ zachodziæ przy udziale wolnych enzy-
mów lub zawieraj¹cych je komórek czy tkanek, które spe³niaj¹
rolê biokatalizatora, a ulegaæ im mog¹ nie tylko substancje po-
chodzenia naturalnego, ale równie¿ zwi¹zki otrzymane w wyni-
ku syntezy chemicznej. Enzymy s¹ w stanie katalizowaæ reakcje
3 (74) 113–133 2006
276330983.007.png 276330983.008.png
Ewa Bia³ecka-Florjañczyk, Ewa Majewska
z udzia³em œciœle okreœlonych substratów, reakcja dotyczy wybranego fragmentu
cz¹steczki i ma dok³adnie okreœlony przebieg stereochemiczny. W zwi¹zku ze z³o-
¿on¹ przestrzenn¹ struktur¹ enzymy mog¹ rozró¿niaæ takie same grupy funkcyjne
znajduj¹ce siê w ró¿nym otoczeniu chemicznym – rezultatem tej w³aœciwoœci jest
selektywnoœæ lub specyficznoœæ reakcji enzymatycznych. Szczególnie istotna jest e-
nancjoselektywnoœæ reakcji katalizowanych przez enzymy, z czym wi¹¿e siê ich zna-
czenie w syntezie asymetrycznej, a co za tym idzie, w syntezie zwi¹zków naturalnych.
Enzymy s¹ jednak reagentami kosztownymi i trudno dostêpnymi. Tañszym i wy-
godniejszym rozwi¹zaniem jest zastosowanie ca³ych mikroorganizmów, a zw³asz-
cza dro¿d¿y piekarskich ( Saccharomyces cerevisiae) (6,7). W przeciwieñstwie do enzy-
mów dro¿d¿e s¹ surowcem tanim, dostêpnym i ³atwym w u¿yciu w laboratorium
chemicznym nie dysponuj¹cym z regu³y zapleczem mikrobiologicznym. Mo¿na je
stosowaæ w postaci prasowanej, suchej, liofilizowanej czy immobilizowanej, a reak-
cje z ich udzia³em zachodz¹ zarówno w wodzie jak i w rozpuszczalnikach organicz-
nych. ¯ywe komórki dro¿d¿y s¹ w stanie syntetyzowaæ wiele ró¿nych enzymów (8),
a tak¿e koenzymy niezbêdne, np. do przebiegu reakcji utleniania i redukcji, st¹d
najwiêksz¹ popularnoœci¹ cieszy siê ich wykorzystanie w reakcjach mikrobiologicz-
nej redukcji zwi¹zków karbonylowych (9). Ze wzglêdu na tak du¿¹ iloœæ produkowa-
nych enzymów dro¿d¿e mog¹ katalizowaæ równie¿ wiele innych reakcji, np. hydroli-
zê estrów czy redukcjê podwójnych wi¹zañ wêgiel-wêgiel. Zdarza siê, ¿e reakcje te
zachodz¹ równolegle, co prowadzi do obni¿enia ich wydajnoœci. Mo¿na jednak in-
gerowaæ w przebieg reakcji za pomoc¹ inhibitora konkretnych enzymów lub zasto-
sowanie odpowiednich modyfikacji genetycznych.
W opracowaniu omówiono wszystkie te aspekty wykorzystania dro¿d¿y. Poniewa¿
jednak w wiêkszoœci cytowanych artyku³ów przegl¹dowych g³ówn¹ uwagê poœwiêca siê
reakcjom redukcji zwi¹zków karbonylowych (2-7,9), w znaczniejszym stopniu uwagê
skoncentrowano na pozosta³ych dziedzinach zastosowania dro¿d¿y w biotransforma-
cjach ze szczególnym uwzglêdnieniem prac z ostatnich kilkunastu lat.
1. Redukcje zwi¹zków karbonylowych
Reakcja mikrobiologicznej redukcji zwi¹zków karbonylowych pozwala na otrzy-
manie chiralnych alkoholi, które s¹ cennym substratem dla wielu syntez zwi¹zków
naturalnych czy farmaceutyków (9). W systematycznie przeprowadzanych badaniach
redukcji ketonów alifatycznych (6,7) wykazano, ¿e ketony metylowe s¹ Ÿród³em dru-
gorzêdowych alkoholi o konfiguracji ( S ).
114
PRACE PRZEGL¥DOWE
276330983.009.png
Biotransformacje z udzia³em dro¿d¿y Saccharomyces cerevisiae
Oznacza to, ¿e zgodnie z regu³ami Preloga przeniesienie anionu wodorkowego
nastêpuje od strony Re ketonu.
Przebieg reakcji w du¿ym stopniu zale¿y od budowy przestrzennej substratu.
Ketony sterycznie zat³oczone nie s¹ redukowane w obecnoœci dro¿d¿y piekarskich,
a keton butylowo-etylowy daje w przewadze enancjomer ( R ) odpowiedniego alko-
holu. W redukcji 4-podstawionych aryloacetofenonów do ( S )-1-aryloetanoli osi¹ga-
no umiarkowane wydajnoœci i nadmiar enancjomeryczny rzêdu 80-96% (10). Chocia¿
podstawnik w pozycji 4 nie wp³ywa³ znacz¹co na stereochemiczny przebieg reakcji,
to obecnoœæ ugrupowania elektrodonorowego zmniejsza³a jej szybkoœæ. W pewnych
przypadkach uda³o siê osi¹gn¹æ zadowalaj¹ce rezultaty, np. mikrobiologiczn¹ reak-
cjê redukcji pochodnych (trifluoroacylo)bifenylu zastosowano w syntezie chiralnych
zwi¹zków ciek³okrystalicznych (11).
Kolejn¹ wa¿n¹ grup¹ zwi¹zków redukowanych w sposób enancjo, a tak¿e regio-
selektywny s¹ zwi¹zki dikarbonylowe – diketony i oksoestry. Najdok³adniej zo-
sta³a zbadana reakcja redukcji estrów kwasu acetylooctowego, prowadz¹ca do hy-
droksybutanianów, które s¹ chiralnymi pó³produktami w syntezie farmaceutyków
(np. karbapenem, daunozamina, benzotiazepina). W zale¿noœci od zastosowanych
warunków reakcja ta zachodzi z wydajnoœci¹ 30-80%, a nadmiar enancjomeryczny
produktu ( S ) wynosi 77-98% (6,12).
Aby wyjaœniæ mechanizm redukcji Nakamura i wsp. wydzielili i scharakteryzowali
cztery podstawowe oksydoreduktazy uczestnicz¹ce w tej reakcji, ró¿ni¹ce siê mas¹
cz¹steczkow¹, aktywnoœci¹ i specyficznoœci¹ dzia³ania (13). Dwie z nich katalizo-
wa³y powstawanie enancjomeru ( R ), dwie pozosta³e ( S ), przy czym ka¿da z osobna
dawa³a enancjoselektywnoœæ ponad 99%. Sumaryczne konkurencyjne dzia³anie tych
enzymów obni¿a stereoselektywnoœæ reakcji. Mo¿e byæ ona jednak zwiêkszona po-
przez dodatek substancji inhibituj¹cych dzia³anie konkretnej oksydoreduktazy.
BIOTECHNOLOGIA 3 (74) 113-133 2006
115
276330983.010.png 276330983.001.png
Ewa Bia³ecka-Florjañczyk, Ewa Majewska
W tym przypadku dodatek chlorooctanu etylu hamuje dzia³anie trzech enzymów;
aktywnoœæ zachowuje tylko jeden enzym, który katalizuje powstawanie enancjome-
ru ( S ). Natomiast w obecnoœci ketonu metylowo-winylowego tworzy siê stereoizo-
mer ( R).
Podobnie dzia³a inny zwi¹zek nienasycony – alkohol allilowy, zwiêkszaj¹c wy-
dajnoœæ ( R )-hydroksyestru (14). Komórki dro¿d¿y piekarskich s¹ w stanie produko-
waæ równie¿ inne oksydoreduktazy: Furuichi i wsp. (15) wydzielili z nich enzym ka-
talizuj¹cy powstanie ( S )-2-metylo-3-hydroksybutanianu benzylu, ale, w przeciwieñ-
stwie do enzymów scharakteryzowanych przez Nakamurê, nieaktywny w stosunku
do 2-metylo-3-oksobutanianu etylu. Z kolei porównuj¹c trzy oksydoreduktazy wy-
dzielone z dro¿d¿y piekarskich przez Shieha i wsp. (16) z enzymami opisanymi
przez Nakamurê (14), tylko w jednym przypadku mo¿na stwierdziæ zbie¿noœæ w³aœ-
ciwoœci.
Stereochemiczny przebieg redukcji -ketoestrów zale¿y w decyduj¹cym stopniu
od d³ugoœci ³añcucha wêglowodorowego znajduj¹cego siê w cz¹steczce kwasu b¹dŸ
alkoholu. Estry alkoholi o krótkim ³añcuchu (do czterech atomów wêgla) s¹ reduko-
wane do enancjomeru ( S ); natomiast d³u¿szy, hydrofobowy podstawnik sprzyja po-
wstawaniu enancjomeru ( R ). Jest to zatem metoda pozwalaj¹ca na otrzymanie do-
wolnych estrów obu enancjomerów, poniewa¿ po redukcji mo¿na przeprowadziæ
transestryfikacjê nie naruszaj¹c centrum chiralnoœci (18).
Obserwacje te zosta³y wykorzystane w syntezie aminokwasu L-karnityny:
Wyd³u¿enie ³añcucha w cz¹steczce kwasu tak¿e istotnie wp³ywa na rodzaj po-
wstaj¹cego stereoizomeru – o ile w wyniku redukcji 3-oksobutanianu metylu po-
wstaje enancjomer ( S ) to z 3-oksopentanianu metylu tworzy siê w przewadze ( R) hy-
droksyester (18). Natomiast w reakcji redukcji -alkoksykarbonylo- -ketoestrów po-
wstaj¹ chiralne -alkoksykarbonylo- -hydroksyestry, w wiêkszoœci przypadków
o konfiguracji ( S ) (19).
116
PRACE PRZEGL¥DOWE
276330983.002.png 276330983.003.png 276330983.004.png 276330983.005.png
Biotransformacje z udzia³em dro¿d¿y Saccharomyces cerevisiae
Selektywnoœæ redukcji mo¿na zwiêkszyæ stosuj¹c jako substraty sole potasowe
3-ketokwasów. W ten sposób otrzymano kwas ( R )-3-hydroksy-7-metylookt-6-enowy,
z którego w wyniku kolejnych przekszta³ceñ uzyskano enancjomerycznie czysty
( S )-citronellol (20). ObecnoϾ dodatkowej grupy hydroksylowej w pozycji w -ke-
toestrach wp³ywa na stereochemiczny przebieg reakcji, poniewa¿ przy³¹czenie
anionu wodorkowego zachodzi od bardziej dostêpnej strony p³aszczyzny pierœcie-
nia utworzonego z udzia³em wewn¹trzcz¹steczkowego wi¹zania wodorowego i w re-
zultacie powstaje diastereoizomer (2 S, 3 S ) (21).
Dro¿d¿e mog¹ byæ równie¿ skutecznym katalizatorem redukcji -oksoestrów,
np. kwasu 4-fenylo-2-oksobutanowego. Produkty tej reakcji znajduj¹ zastosowanie
w syntezie inhibitorów enzymu konwertuj¹cego angiotensynê (ACE) (22). Kayser,
Stewart i wsp. badaj¹c redukcjê -ketoestrów otrzymali ( R ) alkohole (23), przy czym
najwy¿sz¹ wydajnoœæ chemiczn¹ i enancjomeryczn¹ uzyskano dla estrów metylo-
wych. Reakcj¹ t¹ pos³u¿ono siê w jednym z etapów syntezy bocznego ³añcucha
w cz¹steczce paklitakselu (œrodek przeciwnowotworowy) (23).
Chiralne -hydroksyketony stanowi¹ wa¿ny blok budulcowy wielu biologicznie
czynnych substancji pochodzenia naturalnego. W pierwszych doniesieniach na te-
mat redukcji 1,2-diketonów za pomoc¹ dro¿d¿y wskazywano na redukcjê obu grup
karbonylowych i powstanie diolu (6). Jednak w póŸniejszych badaniach nad redukcj¹
aromatycznych -diketonów wobec dro¿d¿y piekarskich otrzymywano wy³¹cznie
-hydroksyketony (24). Reakcja redukcji symetrycznych -diketonów jest stereose-
lektywna, a dla niesymetrycznych ketonów ponadto regioselektywna. Wydajnoœci
oraz nadmiary enancjomeryczne s¹ umiarkowane. Zastosowanie buforu fosforano-
wego o pH = 7 wp³ynê³o korzystnie na poprawê wydajnoœci reakcji oraz czystoœci
optycznej produktów (24).
2-Alkilocyklopentano-1,3-diony daj¹ w wyniku reakcji mieszaninê diastereoizo-
merycznych -hydroksyketonów o konfiguracji (S) nowo powstaj¹cego centrum asy-
metrii (6). Gorsze, pod wzglêdem stereoselektywnoœci, wyniki otrzymano w przy-
padku 2-alkilocykloheksano-1,3-dionów (6). Natomiast z wysok¹ stereoselektywnoœ-
ci¹ biegnie reakcja redukcji cykloheksano-1,3-dionu, podstawionego w pozycji dru-
giej grup¹ benzyloksymetylenow¹ (25).
BIOTECHNOLOGIA 3 (74) 113-133 2006
117
276330983.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin