Ulubione ciasteczka kruche
Składniki
- 30 dag mąki krupczatki- 15 dag masła- 10 dag cukru pudru- 1 żółtko- łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% (lub troszke więcej w razie potrzeby)- cukier waniliowy- szczypta solidodatkowo:cukier kryształ biały lub cukier brązowy (trzcinowy)marmoladasparzone i obrane ze skórki migdały
Robimy kopiec z wymieszanej: mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, szczypty soli. Dodajemy masło i siekamy je dużym nożem tak, żeby łączylo się z mąką. Dorzucamy do tego żółtko i śmietanę i dalej siekamy nożem. Natępnie wyrabiamy dłońmi jednolite, gładkie ciasto.(Oczywiście można wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto, ale ja nie mam tego sprzętu ;))Gotowe ciasto formujemy w wałek o średnicy 5 cm i wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki.Dobrze wychłodzone ciasto kroimy w plasterki 0,5cm, każdy zanurzamy w cukrze, aw środek wciskamy migdał lub kładziemy marmoladę lub zostawiamy sam cukier.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-18 min. w 200*CPYSZNE:)))
marzena898