Kawka warstwowa cynamonowo-miodowa.docx

(70 KB) Pobierz

Kawka warstwowa cynamonowo-miodowa

 

Składniki

łyżka stołowa miodu
ok. 150 ml mleka
filiżanka espresso
cynamon - duża szczypta

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=31973 Do szklanki wlewamy łyżkę miodu.

Gotujemy

mleko z cynamonem, żeby było gorące, ale nie zagotowało się. W tym samym czasie przyrządzamy espresso. Najpierw wlewamy mleko z cynamonem do szklanki z miodem.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=31974

Następnie ostrożnie, najlepiej po ściance naczynia wlewamy espresso, bardzo powolutku, aby za bardzo nie zmieszało się z mlekiem i by powstały piękne warstwy http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/pleased.gif

   http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=31975 http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=31976

Dla zwiększenia efektu można udekorować bitą śmietaną i cynamonem:

   http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=31977 

Zachęcam do wypróbowania przepisu!
Pozdrawiam! - pasibrzuch http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/happy2.gif

  // Jeżeli nie chcecie by w kawce pływały kropeczki cynamonu, można dodać cynamon do kawy podczas przygotowywania espresso - wtedy aromat cynamonowy zachowany, ale nic nie pływa

Zgłoś jeśli naruszono regulamin