Tort na komunię
Składniki
· Do upieczenia są 2 porcje ciasta - każda oddzielnie. Tort o rozmiarach 25x40 cm.
·
· Ciasto - składniki na 1 porcję:
· 5 jajek (żółtka oddzielnie od białek)
· 0,8 szklanki cukru pudru
· 0,8 szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 cukier waniliowy
· szczypta soli
· Do nasączenia:
· woda z sokiem z cytryny (na 1 szklankę wody - sok z min. 1 dużej cytryny)
· Bita śmietana:
· 1 l słodkiej śmietanki (min. 30%, ja dałam 0,5 l - 30% i 0,5 l - 36%)
· Cukier puder do smaku
· 20 g żelatyny
· 1/3-1/2 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
· 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
· Dekoracja:
· ok. 1 kg winogron
· różyczki opłatkowe białe
· wydruk na macie cukrowej o wymiarach 20x29
Sposób przygotowania
1. Białka ubijamy na sztywną pianę i pomału dodajemy cukier puder, a następnie żółtka. Do puszystego kogla-mogla dodajemy mąkę, proszek, sól i cukier waniliowy. Szybko mieszamy i wlewamy do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką formy o wymiarach25x40 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy ok. 30 minut.
2. Wyjmujemy formę i pozostawiamy do ostygnięcia. Pieczemy drugą porcję ciasta.
3. Śmietanę ubijamy na puszysty krem i dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę z namoczoną żelatyną wkładamy do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Żelatynę mieszamy z bitą śmietaną.
4. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i odsączamy na sicie.
5. 1 porcję ciasta wyjmujemy na tacę i nasączamy wodą z cytryną. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i wykładamy połowę bitej śmietany. Całość przykrywamy druga porcją ciasta. Najlepiej spodem do góry - jest prosty i równy (ja odkrawam samą skórkę ze spodu). Ciasto nasączamy wodą z cytryną i wykładamy na wierzch pozostałą bitą śmietanę. Delikatnie formujemy wierzch ciasta i smarujemy boki. Taki tort wkładamy do lodówki. Aby biszkopt równomiernie się nasączył najlepiej zrobić tort dzień przed podaniem.
6. Dekoracje układamy na 2 godz. przed podaniem. Winogronom odkrawamy końcówki (nie będą się turlały po tacy) i układamy wokół tortu. Kwiatki dodajemy przed samym podaniem.
marzena898