Tort na komunię.docx

(14 KB) Pobierz

Tort na komunię

 

Składniki

·         Do upieczenia są 2 porcje ciasta - każda oddzielnie. Tort o rozmiarach 25x40 cm.

·          

·         Ciasto - składniki na 1 porcję:

·          

·         5 jajek (żółtka oddzielnie od białek)

·         0,8 szklanki cukru pudru

·         0,8 szklanki mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 cukier waniliowy

·         szczypta soli

·          

·         Do nasączenia:

·          

·         woda z sokiem z cytryny (na 1 szklankę wody - sok z min. 1 dużej cytryny)

·          

·         Bita śmietana:

·          

·         1 l słodkiej śmietanki (min. 30%, ja dałam 0,5 l - 30% i 0,5 l - 36%)

·         Cukier puder do smaku

·         20 g żelatyny

·         1/3-1/2 szklanki przegotowanej ostudzonej wody

·         1 duża puszka brzoskwiń w syropie

·          

·         Dekoracja:

·          

·         ok. 1 kg winogron

·         różyczki opłatkowe białe

·         wydruk na macie cukrowej o wymiarach 20x29

Sposób przygotowania

1.      Białka ubijamy na sztywną pianę i pomału dodajemy cukier puder, a następnie żółtka. Do puszystego kogla-mogla dodajemy mąkę, proszek, sól i cukier waniliowy. Szybko mieszamy i wlewamy do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką formy o wymiarach25x40 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy ok. 30 minut.

2.      Wyjmujemy formę i pozostawiamy do ostygnięcia. Pieczemy drugą porcję ciasta.

3.      Śmietanę ubijamy na puszysty krem i dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę z namoczoną żelatyną wkładamy do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Żelatynę mieszamy z bitą śmietaną.

4.      Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i odsączamy na sicie.

5.      1 porcję ciasta wyjmujemy na tacę i nasączamy wodą z cytryną. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i wykładamy połowę bitej śmietany. Całość przykrywamy druga porcją ciasta. Najlepiej spodem do góry - jest prosty i równy (ja odkrawam samą skórkę ze spodu). Ciasto nasączamy wodą z cytryną i wykładamy na wierzch pozostałą bitą śmietanę. Delikatnie formujemy wierzch ciasta i smarujemy boki. Taki tort wkładamy do lodówki. Aby biszkopt równomiernie się nasączył najlepiej zrobić tort dzień przed podaniem.

6.      Dekoracje układamy na 2 godz. przed podaniem. Winogronom odkrawamy końcówki (nie będą się turlały po tacy) i układamy wokół tortu. Kwiatki dodajemy przed samym podaniem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin