pizza.txt

(2 KB) Pobierz
500 g m�ki pszennej
40 g dro�d�y
250 ml ciep�ej wody
p�aska �y�eczka soli
p� �y�eczki cukru
2 �y�ki oliwy

Dro�dze rozprowadzi� z cukrem i ciep�� wod�, wymiesza� z ok. 4 �y�kami m�ki, przykry� i odstawi� na 15 minut a� wyrosn�.
Do m�ki z sol� wla� rozczyn dro�d�owy , wymiesza� i zagnie�� do�� mi�kkie ciasto (je�li b�dzie za twarde, wla� jeszcze troch� wody), dola� oliw�, wszysto razem ponownie zagnie��.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawia� wra�enie, jakby zaczyna�o puchn��.
Kul� ciasta podzieli� na dwie cz�ci. Z ka�dej wywa�kowa� (lub rozci�gn�� w powietrzu  na d�oni) du�y kr��ek o �rednicy ok. 40 cm, je�li chcemy uzyskac pizz� na cienkim cie�cie lub o mniejszej �rednicy, je�li gustujemy w pizzy na grubszym cie�cie.

Placki uk�ada� na blasze wy�o�onej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliw�. Smarowa� ulubionym sosem pomidorowym z zio�ami i nak�ada� wybrane przez siebie sk�adniki.
Surowe ciasto pozostawi� do wyro�ni�cia w ciep�ym miejscu na ok. p� godziny.
Piec w 200 stopniach ok. 20 minut (czym cie�sza i mniejsza pizza tym kr�cej pieczemy.

W brzegi ciasta mo�na zawin�� paski ��tego sera, kt�re podczas pieczenia apetycznie si� stopi�, a brzeg pizzy zmieni si� w apetyczny i pulchny rancik.
Wy�lij przepis znajomym 
 

no taki wiekszy koncentrat rozcienczyc z wod� ale nie za duzo tej wody.Musi byc taki w miare gesty i tam dodaj do smaku troche soli, bazyli,oregano,majeranku i pieprzu i wszystko wymieszaj    


i tym sosem musisz posmarowac blat pizzy jak juz bedzie ma blasze wy�ozony 
i dopiero pozniej startym serem posyp i na to skladniki 
nie no juz ze skladnikami tylko wiesz nie kladz tego wszystkiego za duzo    


i postaraj sie zeby ciasto bylo mniej wiecej tej samej grubosci w kazdym miejscu    


i zeby dziur nie bylo    
no poprostu trzeba umiec ciasto tak rozkrecic a w kwadratowa wlorzysz rozciagniesz i bedzie spoko 
chyba ze rozwalkujesz to na stole zeby w miare gruba byla w kazdym miejscu i wytniesz takie ladne kolo 
aha i jak bedziesz tym sosem smarowal to tak zeby jakies 1.5cm od brzegu pizzy bo to sie spali w piecu i bedzie nie dobre i brzydkie 
i pamietaj zeby to wstawic do rozgrzanego piekarnika na gorna i dolna grzalke 

no tak na srodkowe miejsce ale zeby gorna i dolna grzlka byla wlaczona 
od gory i od dolu musi sie upiec przeciez 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin