Wieprzowina po burgundzku.doc

(63 KB) Pobierz
Wieprzowina po burgundzku

Wieprzowina po burgundzku 

Przygotowanie: 30 minut

Duszenie: 1 h 20 min

Trudność: łatwy


Składniki na 4 porcje
 

szynka bez kości 60 dag

 

 

2 średnie marchewki

 

 

1 średni ziemniak

 

 

2 strąki papryki czerwonej

 

 

pół cebuli

 

 

50 ml czerwonego wytrawnego wina

 

 

sól, pieprz, tymianek

 

 

olej z pestek winogron

 

 

 

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Mięso umyć, obsuszyć i natrzeć solą ,pieprzem oraz oprószyć szczyptą tymianku .

 

 

 

 

2.

Do brytfanki wlać 3 łyzki oleju i obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Dodać 2 szklanki gorącej wody (nie bulionu) oraz wino. Dusić 20 minut.

 

 

 

 

3.

Podczas duszenia warzywa należy umyć obrać i pokroić w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa należy wrzucić do brytfanki. Dusić je należy razem z mięsem do rozgotowania. W czasie duszenia wodę należy uzupełniać do takiego poziomu aby mięso mogło swobodnie się w nim dusić.

 

 

 

 

4.

Pod koniec duszenia warzywa należy wyjąć z własnego sosu i zmiksować , będą one wówczas składnikiem zagęszczającym naszą potrawę. (Przed zmiksowaniem trzeba zdjąć skórkę z papryki ). Tak zmiksowane warzywa nalezy połączyć z sosem własnym i dodać jeszcze odrobinę swieżego lub suszonego tymianku. Miękkie mięso kroi się w plastry wzdłuż włókien i polewa sosem. Potrawę można jeść z ziemniakami lub gruba kaszą oraz sezonowymi surówkami. Smacznego

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin