Nigella.docx

(5515 KB) Pobierz

MIARY I WAGI

JEŚLI CHODZI O SZKLANKI ,KUBKI I FILIŻANKI, TO CHODZI O POJEMNOŚĆ 250 ml.

Oto inne miary podesłane przez Anonima ;) dzieki:

5 ml = 1 łyżeczka
15ml = 1 łyżka stołowa


60ml = ¼ szklanki
75ml = szklanki
125ml = ½ szklanki
150ml = 2/3 szklanki
175ml = ¾ szklanki
250ml = 1 szklanka
600ml = 2 ½ szklanki
900ml = 3 ¾ szklanki
1 litr = 4 szklanki


1 szklanka cukru = 200g
1 szklanka mąki = 140g
1 szklanka ryżu = 200g
1 szklanka mrożonego groszku = 125g
1 szklanki bułki tartej = 70g
1 szklanka startego sera = 100g
1 szklanka groszków czekoladowych = 175g
1 szklanka rodzynek = 150g
1 szklanka miodu/syropu = 300g

PRZEPISY

ODCINEK13 - POTRAWY NA POCIESZENIE - MUFFINKI Z CZEKOLADĄ

http://3.bp.blogspot.com/_h9rUXgtX2S0/Rv13CpRdpSI/AAAAAAAAAI0/W-2dr9hvDBQ/s320/MUFFINKI.bmp1 ¾ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania
1 szklanka mleka
szklanki plus 2 łyżeczki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Potrzebny sprzęt: papierowe foremki do muffinek

Ustaw piekarnik na ok. 200°C

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.

***

Robiłam. Z tego przepisu wyszło mi 17 muffinek.

 

ODCINEK13 - POTRAWY NA POCIESZENIE - POLEWA TOFFI

http://1.bp.blogspot.com/_h9rUXgtX2S0/Rv1vyJRdpRI/AAAAAAAAAIs/fuJj_tWEpG8/s320/TOFFI.bmp

¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa brązowego cukru
2 łyżki stołowe ciemnego syropu kukurydzianego
80g masła
szklanki śmietany kremówki
Lody waniliowe


Cukier, syrop i masło włóż do garnka, powoli doprowadź do wrzenia, niech masło i cukier się rozpuszczą. Pozwól miksturze wrzeć kilka minut zanim,dowoli dodasz śmietanę. Gotuj jeszcze 2-3 min. lub do czasu, aż sos będzie gładki, gęsty, lepki i błyszczący.

Podawać z kilkoma gałkami lodów waniliowych.

ODCINEK12 - NA ZDROWIE - SAŁATKA ZE SZPINAKU, AWOKADO I PESTEK DYNI

http://2.bp.blogspot.com/_h9rUXgtX2S0/R0ib4kodToI/AAAAAAAAAJk/eyF-Q7QpA3o/s320/salatka-ze-szpinaku-awokado-i-pestek-dyni.jpg

10 szklanek umytych liści szpinaku
½ szklanki pestek z dyni
2 średniej wielkości awokado
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 limonka, skórka i sok
½ łyżeczki soli

Liście szpinaku i pestki włóż do dużej miski.

Przetnij awokado na pół i wyciągnij pestkę. Łyżką wyciągnij miąższ i wrzuć do liści szpinaku.

Zmieszaj oliwę i sok z limonki w małej misce. Dodaj sól i mieszaj, aż otrzymasz gładka miksturę.

Tym dressingiem polej sałatkę i używając rąk delikatnie wszystko wymieszaj. Uważaj, żeby nie zgnieść kawałków awokado.

 

 

ODCINEK12 - NA ZDROWIE - SAŁATKA OWOCOWA

1 mango
1 szklanka jagód
1 granat
2 łyżeczki soku z limonki

Mango przetnij na pół i nożem potnij miąższ na 1,5 cm kwadraciki.

Wypchnij kwadraciki doo przodu i odetnij je od skóry. Wrzuć do miski.

Dorzuć jagody, przekrój granat i drewnianą łyżką wydłub na mango jego nasionka.
Polej wszystko sokiem z limonki i podaj.

 

ODCINEK11 - KORZENNE - KURCZAK MUGHLAI

http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/12/12/nl0111_chicken1_e.jpg

Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
4 ząbki czosnku, obrane
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki suszonego Chili
4 łyżki stołowe mielonych migdałów
½ szklanki wody
5 ziaren kardamonu, startego
1 laska cynamonu, przełamana wpół
2 liście laurowe
4 goździki
¼ szklanki oleju
Ok. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części
2 cebule, posiekane
1 kubek greckiego jogurtu
1 szklanka bulionu z kury
½ szklanki śmietany kremówki
½ szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli
¾ szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania

Potrzebny sprzęt: mikser


Włóż imbir, czosnek, kmin, kolendrę i chili do miksera lub moździerza, zmiksuj. Dodaj mielone migdały i wodę, znów zmiksuj. Odstaw na bok.

Na dużej patelni podgrzej olej i dodaj kawałki kurczaka- w kilku turach, nie wszystkie naraz- gotuj aż podsmażą się z każdej strony, przełóż do naczynia.

Przyprawy i cebulę dodaj do oleju. Gotuj, ciągle mieszając, aż będzie miękka i lekko brązowa. Wlej zmiksowaną wcześniej pastę i gotuj wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodaj jogurt, aby zrobił się sos, potem dolej bulion, kremówkę i rodzynki.

Podsmażonego kurczaka (i wszystkie soki, jakie z niego wyciekły) włóż z powrotem na patelnię i posyp mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 min., sprawdzając czy mięso jest dokładnie ugotowane.

Zdejmij garnek z ognia i zostaw do wystygnięcia zanim będziesz podgrzewać potrawę na drugi dzień.

Przed podaniem posyp płatkami migdałów.

ODCINEK10 - DESERY - BABECZKI Z POLEWĄ

http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/12/06/nl0110_cupcakes1_e.jpgBABECZKI

110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła
½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
2 jajka
¾ szklanki mąki
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki stołowe mleka

Potrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinek

Ustaw piekarnik na ok. 205˚C

Składniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.

Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.
Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.

 


http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/12/06/nl0110_icing_e.jpg 

POLEWA

 

2 duże białka*
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

*Uwaga. Pamiętaj, że używasz surowych jajek! Zachowaj ostrożność i odpowiednią higienę.

 

W misce połącz białka z cukrem pudrem i ubijaj je mikserem ok. 5 min. (średnia prędkość), aż będą błyszczące i zwarta. Dolej soku z cytryny to trochę rozrzedzi polewę. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.

Życzę Smacznego! http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

 

piątek, 21 wrzesień 2007

ODCINEK10 - DESERY - BRZOSKWINIOWA MELBA

http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/12/06/nl0110_melba1_e.jpg

8 brzoskwiń
3 szklanki wody
3 ½ szklanki cukru
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
2 łyżki stołowe soku z cytryny

Sos malinowy:
3 szklanki malin
¼ szklanki cukru pudru
1 łyżka stołowa soku z cytryny

Pudełko lodów waniliowych

Wodę, cukier, sok z cytryny, wanilię włóż do garnka i podgrzej, żeby cukier się rozpuścił. Doprowadź do wrzenia i pozwól miksturze gotować się ok. 5min., potem zmniejsz ogień.

Przekrój brzoskwinie i wyciągnij pestki. Połówki wrzuć do wcześniej przygotowanego syropu cukrowego na ok. 2-3 min.
z każdej strony.

Kiedy podgotujesz w syropie już wszystkie brzoskwinie, zdejmij z nich skórkę i pozwól im wystygnąć.

Aby zrobić sos malinowy, wrzuć maliny, cukier puder i sok z cytryny do miksera. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pesteczek i przelej puree do dzbanka.

2 brzoskwinie ułóż na talerzu z 1 lub 2 gałkami lodów waniliowych. Wszystko polej sosem malinowym.

http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

 

ODCINEK10 - DESERY - CZARNO-BIAŁY KREM

http://3.bp.blogspot.com/_h9rUXgtX2S0/SO-d7-nqh_I/AAAAAAAAAKk/KF0ZzLA2spI/s320/jezyny.bmp2 łyżeczki likieru z czarnej porzeczki
1 ¾ szklanki jeżyn plus ¼ szklanki do przybrania
1 szklanka śmietany kremówki (bitej śmietany)
2 bezy

Do jeżyn dodaj likier i rozgnieć widelcem.

Ubij śmietanę tak, aby była sztywna, ale miękka. Dorzuć 1 pokruszoną bezę.

Wrzuć mieszankę owocową i ułóż na tacy do podawania, uformowane w mały kopczyk, posyp pokruszona bezą i pozostałymi jeżynami.


 

 

http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gifODCINEK10 - DESERY - "MUSUJĄCE OWOCE"

 

http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/12/06/nl0110_fizz2_e.jpg

Sorbet z cytryny, mango, maliny, czarnej porzeczki lub innego, dowolnego smaku
1 butelka Prosecco lub innego musującego białego wina
Skórka z 1 cytryny, do przybrania
Mięta, do przybrania

Wypełnij szklankę ok. 2 łyżkami sorbetu (każda szklanka inny smak).
Szklankę po brzegi uzupełnij winem, uważając by się zbyt nie wzburzyło i nie wylało. Na wierzch zetrzyj trochę skórki z cytryny i rzuć mały listek mięty. http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

 

niedziela, 16 wrzesień 2007

ODCINEK9 - WIECZÓR EGZOTYCZNY - SAŁATKA "FATOUSH"

http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/11/17/nl0108_salad1_e.jpg

¼ szklanki posiekanych dymek
2 długie, zielone papryczki chili, bez pestek, pokrojone w talarki
1 główka sałaty
1 limonka, skórka i sok
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 chlebki pita
1 dojrzałe awokado
¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry
¼ szklanki świeżo posiekanych liści mięty
Sól


Ustaw piekarnik na ok. 230˚C

Dymki i papryczki włóż do jednej miski.

Oderwij pierwsze liście sałaty, a resztę poszarp i dorzuć do miski. Zmieszaj skórkę i sok z limonki,w małej misce, z oliwą i szczyptą soli.

Otwórz pity, na 2 kawałki, przełam je na 4 części i połóż na blachę. Piecz je w piekarniku przez 5 min., aby były chrupkie. Powinny być złoto-brązowe, ale miej je na nie oko, bo mogą się przypalić. Wyciągnij kawałki pity i pozwól im ostygnąć.

Przepołów awokado, łyżką wydłub miąższ i wrzuć go do miski z sałatą. Polej wszystko dressingiem z limonki i dosyp większość posiekanych ziół zanim wymieszasz sałatkę rękami. Połam pieczoną pitę, wrzuć do miski i posyp resztą ziół.

http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

sobota, 15 wrzesień 2007

ODCINEK9 - WIECZÓR EGZOTYCZNY - MAURETAŃSKI DIP BADENJAN

http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/11/17/nl0108_badenjan1_e.jpg

3 małe bakłażany (400g – 600g), po upieczeniu powinno wyjść ok. 1 ¼ szklanki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona
3 duże ząbki czosnku, zmielone
Sól i świeżo zmielony pieprz
1 kubek greckiego jogurtu
¼ łyżeczki nitek szafranu, namoczonych w 2 łyżkach stołowych ciepłej wody
2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej mięty, do przybrania
2 łyżki stołowe nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), do przybrania
Kilka kropel oliwy z oliwek, do przybrania

Nastaw piekarnik na ok. 240˚C

Podziuraw bakłażany widelcem i piecz 45 min.- 1 godz., aż będą miękkie. Pozwól im wystygnąć potem obierz je i utłucz, powstałe puree połóż na sitku.

Podgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na złoty kolor i dodaj bakłażany, gotuj razem przez ok.5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, aby ostygło i dopraw solą i pieprzem.

Do chłodnej mikstury dodaj jogurt i szafran dobrze mieszając. Posyp miętą, nasionami igławy i pokrop oliwą.

Życzę Smacznego! 1 komentarzy http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

Etykiety: dip

piątek, 14 wrzesień 2007

ODCINEK9 - WIECZÓR EGZOTYCZNY - PULPECIKI Z JAGNIĘCINY

http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/11/17/nl0108_meatballs1_e.jpg

 

Ok. 500g mielonej jagnięciny
¼ szklanki drobno posiekanej dymki
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
3 łyżki stołowe kuskus
1 jajko
Olej

Do miski włóż jagnięcinę i dymki. Posyp przyprawami, kuskusem, potem wbij jajko. Wymieszaj wszystko rękami, przykryj miske folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min.

Blachę wyłóż folią. Weź łyżeczkę mięsa i w rękach uformuj pulpecik i ułóż na foli. Pod ręka miej miskę z zimną wodą, żeby moczyć dłonie, aby się nie kleiły.

Podgrzej ok. 1,5 cm oleju na patelni. Przygotuj papierowy ręcznik. Kiedy olej jest gorący usmaż pulpety, nie za dużo naraz, smaż ok. 1 min. po każdej stronie, lub tak dług, aż będą złoto brązowe. Wyłóż pulpety na ręcznik, aby obciekły z tłuszczu.

http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

 

ODCINEK9 - WIECZÓR EGZOTYCZNY - DIP Z CZERWONEJ FASOLI

http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/11/17/nl0108_red_dip1_e.jpg

 

3 łyżki stołowe
1 duża cebula, pokrojona
3 duże ząbki czosnku, zmielone
1 ¾ szklanki fasolki (zostaw wodę z puszki)
1 łyżka stołowa pasty pomidorowej
½ łyżeczki zmielonego kminu
½ łyżeczki zmielonej kolendry
¼ łyżeczki zmielonego cynamonu
1 limonka, sok i skórka
Świeżo zmielony pieprz
Sól

Potrzebny sprzęt: Blender

Podgrzej olej i usmaż cebulę z czosnkiem, aż zmiękną i nabiorą złotawego koloru.

Dodaj fasolę z wodą, zmieszaj z pastą pomidorową, wszystkimi przyprawami i gotuj kilka przez minut.

Do fasoli dodaj sok z limonki. Patelnię zdejmij z ognia i kiedy trochę ostygnie, wrzuć miksturę do blendera i miksuj, aż otrzymasz puree. Kiedy wystygnie przełóż do małych miseczek i posyp skórka startą z limonki.

http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

środa, 12 wrzesień 2007

ODCINEK8 - PRZYSMAKI DLA WSZYSTKICH - CHILI Z CHLEBEM KUKURYDZIANYM

http://img.foodnetwork.com/FOOD/2006/09/29/nl0101chili2_e.jpg

Chili:
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 cebule, posiekane
2 ząbki wyciśniętego czosnku
2 łyżeczki suszonych płatków chili
2 łyżeczki mielonej kolendry
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin