MIARY I WAGI
JEŚLI CHODZI O SZKLANKI ,KUBKI I FILIŻANKI, TO CHODZI O POJEMNOŚĆ 250 ml.
Oto inne miary podesłane przez Anonima ;) dzieki:
5 ml = 1 łyżeczka15ml = 1 łyżka stołowa
60ml = ¼ szklanki75ml = ⅓ szklanki125ml = ½ szklanki150ml = 2/3 szklanki175ml = ¾ szklanki250ml = 1 szklanka600ml = 2 ½ szklanki900ml = 3 ¾ szklanki1 litr = 4 szklanki
1 szklanka cukru = 200g1 szklanka mąki = 140g1 szklanka ryżu = 200g1 szklanka mrożonego groszku = 125g1 szklanki bułki tartej = 70g1 szklanka startego sera = 100g1 szklanka groszków czekoladowych = 175g1 szklanka rodzynek = 150g1 szklanka miodu/syropu = 300g
PRZEPISY
ODCINEK13 - POTRAWY NA POCIESZENIE - MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
1 ¾ szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao¾ szklanki cukru pudru¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania1 szklanka mleka⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPotrzebny sprzęt: papierowe foremki do muffinekUstaw piekarnik na ok. 200°CMąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.
***
Robiłam. Z tego przepisu wyszło mi 17 muffinek.
ODCINEK13 - POTRAWY NA POCIESZENIE - POLEWA TOFFI
¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa brązowego cukru2 łyżki stołowe ciemnego syropu kukurydzianego80g masła⅔ szklanki śmietany kremówkiLody waniliowe
Cukier, syrop i masło włóż do garnka, powoli doprowadź do wrzenia, niech masło i cukier się rozpuszczą. Pozwól miksturze wrzeć kilka minut zanim,dowoli dodasz śmietanę. Gotuj jeszcze 2-3 min. lub do czasu, aż sos będzie gładki, gęsty, lepki i błyszczący.
Podawać z kilkoma gałkami lodów waniliowych.
ODCINEK12 - NA ZDROWIE - SAŁATKA ZE SZPINAKU, AWOKADO I PESTEK DYNI
10 szklanek umytych liści szpinaku½ szklanki pestek z dyni2 średniej wielkości awokado2 łyżki stołowe oliwy z oliwek1 limonka, skórka i sok½ łyżeczki soliLiście szpinaku i pestki włóż do dużej miski.Przetnij awokado na pół i wyciągnij pestkę. Łyżką wyciągnij miąższ i wrzuć do liści szpinaku.Zmieszaj oliwę i sok z limonki w małej misce. Dodaj sól i mieszaj, aż otrzymasz gładka miksturę.Tym dressingiem polej sałatkę i używając rąk delikatnie wszystko wymieszaj. Uważaj, żeby nie zgnieść kawałków awokado.
ODCINEK12 - NA ZDROWIE - SAŁATKA OWOCOWA
1 mango1 szklanka jagód1 granat2 łyżeczki soku z limonkiMango przetnij na pół i nożem potnij miąższ na 1,5 cm kwadraciki.Wypchnij kwadraciki doo przodu i odetnij je od skóry. Wrzuć do miski.Dorzuć jagody, przekrój granat i drewnianą łyżką wydłub na mango jego nasionka.Polej wszystko sokiem z limonki i podaj.
Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego4 ząbki czosnku, obrane2 łyżeczki mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry½ łyżeczki suszonego Chili4 łyżki stołowe mielonych migdałów½ szklanki wody5 ziaren kardamonu, startego1 laska cynamonu, przełamana wpół2 liście laurowe4 goździki¼ szklanki olejuOk. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części2 cebule, posiekane1 kubek greckiego jogurtu1 szklanka bulionu z kury½ szklanki śmietany kremówki½ szklanki rodzynek sułtańskich1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)1 łyżka stołowa cukru1 łyżeczka soli¾ szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybraniaPotrzebny sprzęt: mikserWłóż imbir, czosnek, kmin, kolendrę i chili do miksera lub moździerza, zmiksuj. Dodaj mielone migdały i wodę, znów zmiksuj. Odstaw na bok.Na dużej patelni podgrzej olej i dodaj kawałki kurczaka- w kilku turach, nie wszystkie naraz- gotuj aż podsmażą się z każdej strony, przełóż do naczynia.Przyprawy i cebulę dodaj do oleju. Gotuj, ciągle mieszając, aż będzie miękka i lekko brązowa. Wlej zmiksowaną wcześniej pastę i gotuj wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodaj jogurt, aby zrobił się sos, potem dolej bulion, kremówkę i rodzynki.Podsmażonego kurczaka (i wszystkie soki, jakie z niego wyciekły) włóż z powrotem na patelnię i posyp mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 min., sprawdzając czy mięso jest dokładnie ugotowane.Zdejmij garnek z ognia i zostaw do wystygnięcia zanim będziesz podgrzewać potrawę na drugi dzień.Przed podaniem posyp płatkami migdałów.
BABECZKI
110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru2 jajka¾ szklanki mąki½ łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2-3 łyżki stołowe mlekaPotrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinekUstaw piekarnik na ok. 205˚CSkładniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.
POLEWA
2 duże białka*3 szklanki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny*Uwaga. Pamiętaj, że używasz surowych jajek! Zachowaj ostrożność i odpowiednią higienę.
W misce połącz białka z cukrem pudrem i ubijaj je mikserem ok. 5 min. (średnia prędkość), aż będą błyszczące i zwarta. Dolej soku z cytryny to trochę rozrzedzi polewę. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.
Życzę Smacznego!
8 brzoskwiń3 szklanki wody3 ½ szklanki cukru1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż2 łyżki stołowe soku z cytrynySos malinowy:3 szklanki malin¼ szklanki cukru pudru1 łyżka stołowa soku z cytrynyPudełko lodów waniliowychWodę, cukier, sok z cytryny, wanilię włóż do garnka i podgrzej, żeby cukier się rozpuścił. Doprowadź do wrzenia i pozwól miksturze gotować się ok. 5min., potem zmniejsz ogień.Przekrój brzoskwinie i wyciągnij pestki. Połówki wrzuć do wcześniej przygotowanego syropu cukrowego na ok. 2-3 min.z każdej strony.Kiedy podgotujesz w syropie już wszystkie brzoskwinie, zdejmij z nich skórkę i pozwól im wystygnąć.Aby zrobić sos malinowy, wrzuć maliny, cukier puder i sok z cytryny do miksera. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pesteczek i przelej puree do dzbanka.2 brzoskwinie ułóż na talerzu z 1 lub 2 gałkami lodów waniliowych. Wszystko polej sosem malinowym.
2 łyżeczki likieru z czarnej porzeczki1 ¾ szklanki jeżyn plus ¼ szklanki do przybrania1 szklanka śmietany kremówki (bitej śmietany)2 bezyDo jeżyn dodaj likier i rozgnieć widelcem.Ubij śmietanę tak, aby była sztywna, ale miękka. Dorzuć 1 pokruszoną bezę.Wrzuć mieszankę owocową i ułóż na tacy do podawania, uformowane w mały kopczyk, posyp pokruszona bezą i pozostałymi jeżynami.
ODCINEK10 - DESERY - "MUSUJĄCE OWOCE"
Sorbet z cytryny, mango, maliny, czarnej porzeczki lub innego, dowolnego smaku1 butelka Prosecco lub innego musującego białego winaSkórka z 1 cytryny, do przybraniaMięta, do przybraniaWypełnij szklankę ok. 2 łyżkami sorbetu (każda szklanka inny smak).Szklankę po brzegi uzupełnij winem, uważając by się zbyt nie wzburzyło i nie wylało. Na wierzch zetrzyj trochę skórki z cytryny i rzuć mały listek mięty.
¼ szklanki posiekanych dymek2 długie, zielone papryczki chili, bez pestek, pokrojone w talarki1 główka sałaty1 limonka, skórka i sok1 łyżka stołowa oliwy z oliwek2 chlebki pita1 dojrzałe awokado¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry¼ szklanki świeżo posiekanych liści miętySól
Ustaw piekarnik na ok. 230˚CDymki i papryczki włóż do jednej miski.Oderwij pierwsze liście sałaty, a resztę poszarp i dorzuć do miski. Zmieszaj skórkę i sok z limonki,w małej misce, z oliwą i szczyptą soli.Otwórz pity, na 2 kawałki, przełam je na 4 części i połóż na blachę. Piecz je w piekarniku przez 5 min., aby były chrupkie. Powinny być złoto-brązowe, ale miej je na nie oko, bo mogą się przypalić. Wyciągnij kawałki pity i pozwól im ostygnąć.Przepołów awokado, łyżką wydłub miąższ i wrzuć go do miski z sałatą. Polej wszystko dressingiem z limonki i dosyp większość posiekanych ziół zanim wymieszasz sałatkę rękami. Połam pieczoną pitę, wrzuć do miski i posyp resztą ziół.
3 małe bakłażany (400g – 600g), po upieczeniu powinno wyjść ok. 1 ¼ szklanki2 łyżki stołowe oliwy z oliwek1 duża cebula, pokrojona3 duże ząbki czosnku, zmieloneSól i świeżo zmielony pieprz1 kubek greckiego jogurtu¼ łyżeczki nitek szafranu, namoczonych w 2 łyżkach stołowych ciepłej wody2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej mięty, do przybrania2 łyżki stołowe nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), do przybraniaKilka kropel oliwy z oliwek, do przybraniaNastaw piekarnik na ok. 240˚CPodziuraw bakłażany widelcem i piecz 45 min.- 1 godz., aż będą miękkie. Pozwól im wystygnąć potem obierz je i utłucz, powstałe puree połóż na sitku.Podgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na złoty kolor i dodaj bakłażany, gotuj razem przez ok.5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, aby ostygło i dopraw solą i pieprzem.Do chłodnej mikstury dodaj jogurt i szafran dobrze mieszając. Posyp miętą, nasionami igławy i pokrop oliwą.
Życzę Smacznego! 1 komentarzy
Etykiety: dip
Ok. 500g mielonej jagnięciny¼ szklanki drobno posiekanej dymki½ łyżeczki zmielonego cynamonu1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 łyżeczka soli3 łyżki stołowe kuskus1 jajkoOlejDo miski włóż jagnięcinę i dymki. Posyp przyprawami, kuskusem, potem wbij jajko. Wymieszaj wszystko rękami, przykryj miske folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min.Blachę wyłóż folią. Weź łyżeczkę mięsa i w rękach uformuj pulpecik i ułóż na foli. Pod ręka miej miskę z zimną wodą, żeby moczyć dłonie, aby się nie kleiły.Podgrzej ok. 1,5 cm oleju na patelni. Przygotuj papierowy ręcznik. Kiedy olej jest gorący usmaż pulpety, nie za dużo naraz, smaż ok. 1 min. po każdej stronie, lub tak dług, aż będą złoto brązowe. Wyłóż pulpety na ręcznik, aby obciekły z tłuszczu.
3 łyżki stołowe1 duża cebula, pokrojona3 duże ząbki czosnku, zmielone1 ¾ szklanki fasolki (zostaw wodę z puszki)1 łyżka stołowa pasty pomidorowej½ łyżeczki zmielonego kminu½ łyżeczki zmielonej kolendry¼ łyżeczki zmielonego cynamonu1 limonka, sok i skórkaŚwieżo zmielony pieprzSólPotrzebny sprzęt: BlenderPodgrzej olej i usmaż cebulę z czosnkiem, aż zmiękną i nabiorą złotawego koloru.Dodaj fasolę z wodą, zmieszaj z pastą pomidorową, wszystkimi przyprawami i gotuj kilka przez minut.Do fasoli dodaj sok z limonki. Patelnię zdejmij z ognia i kiedy trochę ostygnie, wrzuć miksturę do blendera i miksuj, aż otrzymasz puree. Kiedy wystygnie przełóż do małych miseczek i posyp skórka startą z limonki.
Chili:4 łyżki stołowe oliwy z oliwek4 cebule, posiekane2 ząbki wyciśniętego czosnku2 łyżeczki suszonych płatków chili2 łyżeczki mielonej kolendry...
kasiorek2303