-Ser FETA-oliwki zielone-zielony ogórek-2 pomidory-Papryka żółtka-Papryka czerwona-Sos śródźiemnomorski (Z proszku)
Ogórka umyj i pograj w ćwiartki.To samo zrób z pomidorami i paprykami. Wszystko wrzuć do dużej miski. Wymieszaj. Oliwki odceć i dodaj do sałatki. Sos wsyp do szklanki, po czym dodaj 1 łyżkę octu i 1 łyżkę oliwy. Dobrze wymieszaj. Polej sosem sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatka gotowa. SMACZNEGO!!!!!
· 2 piersi z kurczaka
· 1 opakowanie przyprawy curry
· 1 słoik sałatki selerowej (zalewa naturalna nie octowa)
· 2 puszki kukurydzy
· 5 łyżek majonezu
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, następnie obsypać ją curry tak, by równomiernie obtoczyć wszystkie kawałki. Tak przygotowanego kurczaka podsmażyć i ostudzić. Gdy wystygnie, dodać odcedzoną sałatkę selerową, kukurydzę i majonez, wymieszać i gotowe. Przed konsumpcją najlepiej schłodzić sałatkę przez chwilę w lodówce.
Błyskawiczna sałatka z tuńczyka
· 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
· duża puszka kukurydzy konserwowej
· 2 torebki ryżu
· majonez
· keczup
· Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Połączyć z tuńczykiem i kukurydzą. 2-3 łyżki majonezu połączyć z łyżką keczupu i dodać do sałatki. Wymieszać i gotowe.p.
· 30 dkg żółtego sera
· 30 dkg wędliny zielonogórskiej
· puszka czerwonej fasoli
· pół słoika ogórków konserwowych
· (najlepiej w słodkiej zalewie octowej).
· Czosnek (ilość ząbków według uznania)
· majonez.
żółty ser, wędlinę i ogórki pokroić w cienkie, niedługie paseczki (wtedy sałatka ładnie wygląda). Fasolkę po otwarciu wypłukać chłodną wodą. Czosnek pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.
· 1 por
· 5 parówek drobiowych
· puszka groszku konserwowego
· 1 kiszony ogórek
· 4 grubsze plastry sera żółtego
· sól i pieprz
Por posiekać w cienkie talarki. Parówki, ser żółty i ogórka kiszonego pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wraz z groszkiem konserwowym wymieszać w misce, dodać majonez, sól i pieprz w ilości wg uznania. Odstawić w chłodne miejsce, aby sałatka się "przegryzła".
· 1 puszka kukurydzy
· 2 jaja
· 2 małe pomidory
· 1 jabłko
· pieprz i sól.
Po otwarciu puszki z kukurydzą, odsiączyć wodę. Kukurydzę wsypać do miski (w tej misce będzie cała sałatka). Jaja pokroić w małą kostkę i dodać do kukurydzy. Składniki należy kolejno do siebie dodawać. Pomidory i jabłko pokroić tak jak jaja - w kostkę. Dodać 2 stołowe łyzki majonezu. Następnie przyprawić pieprzem i solą.
· 1 puszka ananasa
· 100 g rodzynek
· 2-3 ząbki czosnku
· 2-3 łyżki majonezu curry
Ugotowany ryż wymieszać z curry i przestudzić. Dodać pokrojonego ananasa, kukurydzę (jśli ktoś nie lubi można nie doddawac kukurydzy), zaparzone rodzynki i wyciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać z majonezem i sokiem z ananasa, aby sałatka nie była za sucha.
· 1 puszka groszku konserwowego
· 1 nieduża cebula
· 2 jajka ugotowane na twardo
· 1 średniej wielkości ogórek kiszony
· 4 łyżki majonezu
· sól
· pieprz
· ząbek czosnku posiekany lub wyciśnięty w prasce
· 30 dkg pieczarek
· 1 średnia cebula
· 1 łyzka masła (ew. roślinne)
· 3 jaja (ugotowane na twardo)
· pieprz (ew. czaber)
· 1 puszka brzoskwiń
· 4 duże jabłka
· 3 dojrzałe banany
· 0.5 l ...
asia2593