PLACEK ZE ŚLIWKAMI
Ciasto: 25 dag margaryny 4 szklanki mąki pszennej 1 ½ szklanki cukru 5 jajek ½ szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 5 łyżek przegotowanej zimnej wody 8 łyżek cukru pudru szczypta kwasu cytrynowego aromat migdałowy Ponadto: ok. 50 sztuk śliwek
Sposób wykonania:
Margarynę rozpuścić, ostudzić. Do miski wlać margarynę, dodać mąkę, cukier, jajka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i utrzeć. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Śliwki wydrążyć, obrać ze skórki i połówkami układać jedna przy drugiej na surowym cieście. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 160-170 °C. Do wody dodać kwasek cytrynowy, cukier puder, aromat migdałowy i wszystko razem utrzeć. Upieczone i ostudzone ciasto polać gotowym lukrem.
asia2593