Tymbaliki z drobiu
50 dag ugotowanego kurczaka, 2 szklanki rosołu, 10 dag groszku konserwowego, 10 dag papryki konserwowej, 4 jaja, 2-3 łyżeczki żelatyny,
kilka listków sałaty, 2 małe marchewki z rosołu, zielenina, pieprz
Na dnie małych foremek lub zwykłych filiżanek rozłożyć groszek, paprykę pokrojoną w nie wielką kostkę, cząstki dwóch jaj ugotowanych na twardo, a na
wierzchu - drobno posiekany drób i talarki marchewki. Żelatynę za lać kilkoma łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym przełożyć do rosołu i zagotować, mieszając. Doprawić płyn pieprzem i rozlać do filiżanek. Gdy galareta stężeje, zanurzyć filiżanki na chwilę w gorącej wodzie, po czym przełożyć tymaliki na półmisek wyścielony listkami sałaty. Ozdobić cząstkami jaj, plasterkami cytryny i zieleniną.
asia2593