Pierogi z grzybamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.Ciasto:350 g maki,1 male jajo,ok. 125 ml letniej wody,sol.Farsz:150 g suszonych grzybow,50 g masla,1 duza cebula,2 lyzki tartej bulki,2 jaja,sol, pieprz.1. Grzyby oczyscic, umyc, moczyc w zimnej wodzie co najmniej 6 godz. Po tym czasie gotowac w tej samej wodzie ok. 50 min. Odcedzic. Wywar zachowac.2. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Nastepnie podzielic na2 lub wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.3. Przygotowac farsz: ugotowane grzyby drobno posiekac. Cebule obrac, drobnoposiekac, przesmazyc na zloty kolor. Dodac grzyby, jaja, pieprz, sol, tartabulke. Dusic jeszcze ok. 5 min, wymieszac.4. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 5-6 cm, nalozyc na niefarsz, zlozyc na pol i zlepic. Wrzucac partiami do osolonego wrzatku. Kiedywyplyna, zdjac pokrywke i dogotowac (ok. 2-3 min).5. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek, wysmarowanysklarowanym maslem. Podawac polane maslem lub podlane wywarem grzybowym.- Swiezych grzybow na farsz potrzeba ok. 1 kg (borowikow moze byc 800 g). Pouduszeniu z maslem i cebula przyrzadza sie je podobnie jak suszone. Bardzodobre sa grzyby mieszane, n.p. podgrzybki, borowiki i maslaki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 24.
ku3k