Pierogi z grzybami.doc

(21 KB) Pobierz
Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
150 g suszonych grzybow,
50 g masla,
1 duza cebula,
2 lyzki tartej bulki,
2 jaja,
sol, pieprz.

1. Grzyby oczyscic, umyc, moczyc w zimnej wodzie co najmniej 6 godz. Po tym czasie gotowac w tej samej wodzie ok. 50 min. Odcedzic. Wywar zachowac.
2. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Nastepnie podzielic na
2 lub wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.
3. Przygotowac farsz: ugotowane grzyby drobno posiekac. Cebule obrac, drobno
posiekac, przesmazyc na zloty kolor. Dodac grzyby, jaja, pieprz, sol, tarta
bulke. Dusic jeszcze ok. 5 min, wymieszac.
4. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 5-6 cm, nalozyc na nie
farsz, zlozyc na pol i zlepic. Wrzucac partiami do osolonego wrzatku. Kiedy
wyplyna, zdjac pokrywke i dogotowac (ok. 2-3 min).
5. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek, wysmarowany
sklarowanym maslem. Podawac polane maslem lub podlane wywarem grzybowym.
- Swiezych grzybow na farsz potrzeba ok. 1 kg (borowikow moze byc 800 g). Po
uduszeniu z maslem i cebula przyrzadza sie je podobnie jak suszone. Bardzo
dobre sa grzyby mieszane, n.p. podgrzybki, borowiki i maslaki.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 24.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin