TŁUSZCZE.doc

(125 KB) Pobierz
TŁUSZCZE (LIPIDY)

TŁUSZCZE (LIPIDY)

 

tłuszcze, inaczej lipidy, należą do głównych i podstawowych substancji odżywczych

•wszystkie tłuszczowce stanowią obszerną grupę połączeń estrowych

•tłuszcze dzielimy na tłuszcze właściwe i tłuszcze złożone

•do najbardziej znanych należą tłuszcze właściwe

 

TŁUSZCZE WŁASCIWE:

•przede wszystkim estry gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych tzw. TRIGLICERYDY, a także estrowe pochodne alkoholi jednowodorotlenowych i wyższych kwasów tłuszczowych – WOSKI

•tłuszcze właściwe – triglicerydy dawniej dzielono według konsystencji i ten podział utrzymał się do dziś

•podział tłuszczy właściwych – triglicerydów według ich konsystencji wskazuje na ilość wiązań podwójnych (stopień nasycenia) kwasów wchodzących w skład danego tłuszczu

 

 

Ze względu na konsystencję można podzielić tłuszcze na trzy zasadnicze grupy:

1. tłuszcze płynne czyli oleje (olea pingua)

2. tłuszcze półstałe lub miękkie jak np. smalec (butyrum)

3. tłuszcze stałe lub twarde jak łój (sebum)

 

tłuszcze złożone są również estrami, jednak oprócz alkoholu i kwasu tłuszczowego zawierają inne składniki takie jak:

•kwas fosforowy

•związki azotowe: cholina, seryna, etanolamina

•cukry

•związki siarki

 

Do tłuszczy złożonych należą:

 

1.  FOSFOLIPIDY

 

A.   FOSFOGLICERYDY

•w grupie fosfolipidów są najbardziej rozpowszechnione

•zbudowane z diglicerydów (gliceryna zestrifikowana przy dwóch grupach hydroksylowych wyższymi kwasami tłuszczowymi) oraz z kwasu fosforowego estryfikującego trzecią grupę gliceryny

•ponadto kwas fosforowy połączony jest estrowo z aminoalkoholami takimi jak: cholina, kolamina, seryna, mezo-inozytol

•wśród fosfoglicerydów spotykane są również monoglicerydy

 

B.  FOSFOSFINGOZYDY

•zbudowane z sfingozy u zwierząt i fosfosfingozy u roślin

 

2. GLIKOLIPIDY

•są to połączenia galaktozy z kwasami tłuszczowymi

 

 

 

OTRZYMYWANIE TŁUSZCZY:

przez wyciskanie (z zasady pod ciśnieniem)

•przez wyciskanie lub prasowanie otrzymuje się niemal wszystkie tłuszcze roślinne

•najpierw tłoczy się je na zimno otrzymując produkt lepszej jakości do użytku wewnętrznego, a następnie na ciepło dla celów technicznych

przez ekstrakcję rozpuszczalnikami organicznymi

•przez ekstrakcję rozdrobnionego surowca roślinnego rozpuszczalnikami organicznymi (CCL4 CS2  i in.) otrzymuje się oleje dla celów technicznych

•oleje otrzymane przez ekstrakcję rozpuszczalnikami organicznymi nie nadają się do celów leczniczych, w ostateczności ewentualnie po dokładnym oczyszczeniu

przez wytapianie

•wytapia się głównie tłuszcze stałe i półstałe pochodzenia zwierzęcego

•wytapianie prowadzi się możliwe niskiej temperaturze po uprzednim rozdrobnieniu materiału

 

 

Większość tłuszczy jest farmakologicznie nieczynna

 

Tłuszcze obojętne są stosowane jako:

-środki osłaniające

-ochronne

-przy podrażnieniach skóry

-chronią ją przed szkodliwymi bodźcami zewnętrznymi

 

 

tłuszcze oleje i tłuszcze stałe o niskiej temperaturze topnienia:

-łatwo wchłaniają się przez skórę

-czynią skórę ją miękką

-utrudniają parowanie wody

 

ta właściwość łatwego wchłaniana tłuszczy przez skórę jest wykorzystywana do wprowadzenia pod skórę, do warstw położonych głębiej związków farmakologicznie czynnych, rozpuszczalnych w tłuszczach

 

 

 

tłuszcze obojętne stosowane jako:

• środki rozmiękczające

•w postaci  mazideł, maści, plastrów, w których są zawarte inne środki farmakologiczne czynne

•rzadziej stosuje się wewnętrznie uspokajająco

 

przez żołądek tłuszcze przechodzą niezmienione

•w jelitach tłuszcze ulegają zmydleniu, działaniem lipazy trzustkowej

•uwalniane kwasy tłuszczowe zostają resorbowane i przyswajane

 

•po podaniu większych ilości trawienie tłuszczu jest tylko częściowe i wówczas niestrawiona część tłuszczu działa w jelitach jako słaby środek przeczyszczający na drodze mechanicznej

 

 

wyróżnia się następujące typy działania leczniczego tłuszczy:

 

przeczyszczające:

Oleum Ricini (olej rycynowy), Oleum Crotonis (olej kryocieniowy- bardzo silnie toksyczny)

pobudzające przemianę materii:

Oleum Jecoris Aselli (olej wątłusza, tran leczniczy), Oleum Sebastis (olej z karmazyna)

w leczeniu trądu

Oleum Chaulmoograe (olej czolmugrowy)

działanie rumieniące skórę:

Oleum Laurii expressum (olej wawrzynowy), Oleum Myristicae expressum ( muszkatołowy)

stosowane w profilaktyce miażdżycy i chorób krążenia:

Oleum Helianthii (olej słonecznikowy), Oleum Carthami (olej krokoszowy), Oleum Oenotherae (olej wiesiołkowy)

stosowane jako rozpuszczalniki do injekcji:

Oleum Arachidis pro injectionex (olej arachidowy)

jako podłoża maści, czopków, mazideł:

Oleum Cacao (olej kakaowy) Adeps suillus (smalec wieprzowy), Oleum lini (olej lniany)

 

 

 

WOSKI:

•w warunkach normalnych posiadają konsystencję stałą

•są kruche lecz twarde

•miękną w temperaturze około 37° i topią się w temperaturze powyżej 60°.

•podobnie jak tłuszcze są w wodzie nierozpuszczalne

•w roślinach występują głównie w postaci wydzielin pokrywających powierzchnie owoców lub liści

•nie biorą udziału w procesach przemiany materii.

•charakter wydzielin mają również woski pochodzenia zwierzęcego

•woski roślinne i zwierzęce są farmakologicznie obojętne

•są stosowane pomocniczo przy sporządzaniu podłoży maściowych i kremów oraz jako dodatek do niektórych plastrów

 

 

 

 

Podział tłuszczy płynnych ze względu na ich konsystencję:

 

•podział ten uwidacznia budowę chem. tłuszczy, a zwłaszcza stopień nasycenia wchodzących w ich skład kw. tłuszcz.

 

 

 

 

OLEJE SCHNĄCE

 

• zawierają znaczne ilości nienasyconych kw. tłuszczowych, min: linolowy, linolenowy oraz mało kw. olejowego

• po rozsmarowaniu cienka warstwą szybko wysychają, w ciągu około trzech dni

 

 

 

Oleum Lini -olej lniany
Linum usitatissimum- len zwyczajny

Linaceae – lnowate

 

 

olej lniany otrzymuje się przez wytłaczanie na zimno nasion lnu zwyczajnego (40% tłuszczu)

- barw żółta

- swoisty zapach i łagodny smak

-na powietrzu gęstnieje i ciemnieje

-trudno rozp. w metanolu

 

-olej wytłaczany na ciepło ma kolor brunatny lub brązowy smak, nieprzyjemny ostry zapach

KWAS α-LINOLENOWY

 



 

 

 

 

ok. 51%

 

 

glicerydy kwasu α-LINOLENOWEGO (3 podwójne wiązania)

ok. 20% glicerydu kwasu LINOLOWEGO (2 podwójne wiązania)

ok. 5% glicerydu kwasu OLEJOWEGO

 

ok. 8%glicerydy kwasów nasyconych:

MIRYSTYNOWY, STEARYNOWY

PALMITYNOWY

ok. 1% wolnych kwasów, a ich ilość wzrasta w miarę przechowywania

 

witamina F - mieszanina wielonienasyconych kw. tłuszczowych (linolowy, linolenowy, arachidonowy), które nie powstają w organizmie i muszą być dostarczane z pokarmem, są określane jako niezbędne nienasyscone kw. tłuszczowe  - NNKT

 

- do wyrobu prep. farmaceut, jak np.: Linimentum Calcis - stosowany w oparzeniach i odmrożeniach, do wyrobu i Sapo Kalinus

-pod nazwą witaminy F w egzemach, oparzeniach, łojotoku, łuszczycy, owrzodzeniach podudzi, czyraczności stanach zapalnych skóry, wchodzi w skład kremów kosmetycznych

-w lecz. niektórych schorz. wątroby- dział. ochronnie na miąższ wątroby

-obniżają poziom cholesterolu we krwi,

- stanowią materiał wyjściowy do tzw. kaskady kwasu arachidonowego,  w wyniku której powstają prostaglandyny i prostacyklina – naturalny czynnik przeciwzawałowy

-NNKT znajdują zastosowanie w profilaktyce  miażdżycy i ch. krążenia

 

 

 

 

Oleum Oenotherae- olej wiesiołkowy
Oenothera biennis- wiesiołek dwuletni
Oenothera paradoxa- wiesiołek dziwny
Oenothera rubricaulis- wiesiołek czerwonołodygowy

Oenotheraceae- wiesiołkowate




 

ok. 65-80% glicerydu kwasu LINOLOWEGO

ok. 8-14% glicerydu kwasu  γ -LINOLENOWEGO



ok. 6-11% glicerydu kwasu OLEJOWEGO

ok. 7-10% glicerydu kwasu PALMITYNOWEGO

ok. 1,5-3,5% glicerydu kwasu STEARYNOWEGO

 

 

 

olej bogaty w NNKT- zapobieganie i lecz. miażdżycy i ch.krążenia 

najważniejszym składnikiem oleju-  kw. γ –linolenowy -ważny produkt w kaskadzie – przemianie kw. arachidonowego, prowadzącej m.in. do biosyntezy prostacykliny naturalnego czynnika p/zakrzepowego i zapobiegającego skurczom n. krwionośnych, także wieńcowych

przy niedostatecznej ilości prostacykliny występ. zmiany miażdżycowe i inne schorz. ukł. krążenia

zalecanych do stos w st.zapalnych, ch. nowotworowych, np.lecz.stwardnienia rozsianego

 

 

 

 

 

 

Oleum Papaveris -olej makowy
Papaver somniferum- mak lekarski

Papaveraceae- makowate


 

 

 

 

ok. 60% glicerydów kwasu LINOLOWEGO

ok. 25% glicerydów kwasu OLEJOWEGO

ok. 15% glicerydów kwasu LINOLENOWEGO

nie zawierają alkaloidów izochinolinowych

 

 

źródło NNKT - ukł. krążenia, wykwintny olej jadalny

olej makowy otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno lub na gorąco nasion maku lekarskiego

barwy jasno żółtej, bezwonny, o delikatnym smaku

Oleum Cannabinis- olej konopny

Cannabaceae

konopie

ok. 70% glicerydów kwasu LINOLOWEGO

ok.15-20% glicerydów kwasu LINOLENOWEGO

małe ilości glicerydów kwasu OLEJOWEGO i STEARYNOWEGO

 

Zastosowanie jak olej lniany, został przez niego zastąpiony w lecznictwie

 

 

 

 

 

 

OLEJE PÓŁSCHNĄCE

•  po rozsmarowaniu wysychają w ciągu 10-15 dni ale mogą zachowywać konsystencję mazistą przez dłuższy czas

 

Oleum Rapae- olej rzepakowy
Brassica napus- rzepak
Brassica rapa –rzepik

Cruciferae- krzyżowe

 

olej rzepakowy otrzymuje się przez wytłaczanie na zimno rozdrobnionych nasion kapusty z odmian bezrurkowych które, nie zawierające w oleju z nasion szkodliwego dla zdrowia kw. erukowego , zawierają natomiast jako gł. składnik kw. oleinowy (50%)

 

 



 

W odmianach erukowych:

KWAS ERUKOWY 47-63%

KWAS OLEINOWY 11-15%

KWAS LINOLOWY 11-15%

KWAS α-LINOLENOWY 6-10%

 

pojedynczo modyfikowane):

 

Kw.erukowy 0,3-0,6%

Kw.oleinowy 50-66%

Kw. linolowy 17-18%

Kw. α-linolenowy 11-12%

podwójnie modyfikowanych

Kw. erukowy 0,2-0,3%

Kw. oleinowy 50-66%

Kw. linolowy 17-18%

Kw. α-linolenowy 7-8%

(zminilizowanie zawartości kw. erukowego

 

 

 

 

 

podwójnie modyfikowany olej rzepakowy –do

sporządzania emulsji i iniekcji,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin