Ciasta i torty.doc

(61 KB) Pobierz

Szarlotka babci

 

Składniki:

3 szklanki mąki,

1 szklanka cukru,

3/4 kostki margaryny,

3 jajka,

cukier waniliowy,

1/2 szklanki śmietany,

2 kg jabłek antonówek lub renet,

cynamon,

1 budyń cytrynowy

sól.

 

Jabłka kroimy na grube kawałki, podduszamy trochę na ogniu            z 2 łyżkami cukru i 1/2 szklanki wody. Po ostudzeniu mieszamy                      z budyniem. Zarabiamy na stolnicy ciasto z mąki, cukru, żółtek, margaryny, śmietany i soli. Ubijamy oddzielnie pianę. Ciasto dzielimy na 2 części. Układamy na blasze jedną porcję ciasta, na niej jabłka, posypujemy cynamonem, następnie ubitą pianę i kładziemy drugą część ciasta. Piec na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem


Topielce

 

Składniki:

1 kg maki,

2 kostki margaryny

,6 łyżek cukru,

18 łyżek mleka,

7 dag drożdży

 

Mleko, cukier i drożdże rozpuścić, margarynę stopić, dodać do mąki pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, zawinąć w ścierkę, zatopić w wiadrze letniej wody. Gdy ciasto wypłynie, dobrze wyrobić podsypując trochę mąki.
Ciasto nadaje się na makowce i rogaliki z serem lub dżemem.

Orzechowiec serowy

 

Składniki:

ciasto:

0,5 kg mąki
2 jaja
2 łyżeczki miodu
1 margaryna
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka sody


masa orzechowa:

0,5 szkl cukru
0,5 kostki margaryny
2 łyżeczki miodu
30 dkg orzechów włoskich


masa serowa:
0,5 kg białego sera
1 kostka margaryny
4 jaja
30 dag cukru
0,5 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
 

Masę na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. 2 placki rozgnieść i upiec.

masa orzechowa- Do garnka wrzucić cukier, margarynę, miód i podgrzać wszystko, rozpuścić i na koniec dodać orzechy. Rozwałkować trzeci kawałek ciasta i na nie wyłożyć ostudzoną masę orzechową i upiec (180st C).

Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać ser(dwukrotnie zmielony) zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i wlać do gotującego się sera chwilkę podgotować. Placki przekładać gorącą masą serową (na wierzchu placek orzechowy) i wstawić do lodówki.
SMACZNEGO!

 

Poezja smaku
 

Składniki:

Ciasto:
5 jajek,

5 łyżek cukru,

5 łyżek mąki pszennej,

łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
kostka margaryny KASIA,

puszka mleka słodzonego skondensowanego,

20 dkg bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)


Polewa:
1/2 kostki margaryny KASIA,

3 łyżki cukru pudru,

łyżka wody,

3 łyżki kakao,

 

3 paczki herbatników,

2 kieliszki rumu.


              Utrzeć mikserem jajka z cukrem, dodać mąkę z proszkiem. Wszystko razem wymieszać. Ciasto piec około 20 min. Puszkę z mlekiem włożyć do garnka, zalać wodą, tak, aby cała była w wodzie i gotować przez 3 godziny pod przykryciem, co jakiś czas dolewając wodę, aby puszka była stale zanurzona. Następnie otworzyć puszkę, wyjąć skarmelizowane mleko i ostudzić. Utrzeć margarynę i dodawać chłodny karmel na gładką masę. Dodać rozdrobnione bakalie i wymieszać. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Wlać do miseczki rum zanurzać w nim herbatniki i układać na karmelu jeden obok drugiego. Na wierzch polać polewę.

 

 

 

 

Makowiec

 

Składniki:

Ciasto: po 25 dag masła, mąki pszennej i cukru,

5 dag mąki ziemniaczanej,

5 jaj,

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Masa makowa:

50 dag maku,

25 dag cukru,

2 jaja,

1 dag drożdży,

olejek migdałowy

 

Utrzeć masło z cukrem i, wciąż ucierając, dodawać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek. Mak opłukać, sparzyć, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, dodać cukier, żółtka, rozkruszone drożdże, olejek i wymieszać. Delikatnie połączyć                 z pianą ubitą z białek. Do wąskiej blaszki włożyć połowę ciasta, przykryć masą makową i resztą ciasta. Piec około 45 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Migdałowiec – wspaniały

Składniki:

ciasto:
2,5 szkl mąki
30 dag masła lub margaryny
3 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
3 białka
3/4 szkl cukru
3 cukry waniliowe

masa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 kostka masła
20 dag migdałów mielonych lub płatków migdałowych

 

Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, podzielić je na 3 części, rozwałkować bardzo cienko i upiec na złoty kolor, na blasze wyłożonej papierem w temp. 180 st
Uwaga, placki są bardzo, bardzo kruche!!!!!

Z białek ubić sztywną pianę dodając powoli cukier i cukry waniliowe.
Każdy z upieczonych, wystudzonych placków posmarować 1/3 częścią piany i zapiec jeszcze po 10 min.

Z mleka zrobić masę gotując je w puszce 3 godziny ( ja gotuję zamknięte,  w garnku z wodą). Ostudzone dodawać do masła i wyrabiać mikserem na gładką masę.
(polecam mleko gotować dzień wcześniej)

Ostrożnie, gdyż ciasto jest BARDZO kruche i ciężko się je podnosi i przenosi, przekładać je masą i posypywać migdałami(czasem, aby było szybciej po prostu wsypuję migdały do masy)

Polecam!
ciasto jest kruche ale da się zrobić, a naprawdę jest przewspaniałe! Robi furorę kiedy tylko je podaję.
 

Lambada

 

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
 

Masa I:
4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki cukru
 

Masa II:
1/2 litra śmietany 30%
1/2 szklanki mleka
1 łyżka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
 

Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym.

3 1/2 szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na ciasto.
Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

 

Puszyście śmietanowa szarlotka

 

Składniki:

3 żółtka
4 białka
1 szklanka cukru pudru (pół do ciasta, pół do pianki)
margaryna (25 dag)
3 szklanki maki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
ok 1,2 kg jabłek
śmietankowy budyń (ew. waniliowy)

 

Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki. Utrzeć 3 żółtka z cukrem, wymieszać tą masę z margaryną, mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Powstałe ciasto wyłożyć na blachę (wym. ok. 25x30cm)(nie smarować jej niczym, ewentualnie podłożyć pergamin), zostawić trochę więcej ciasta przy brzegach. Jabłka obrać, pokroić na dwunastki (na ćwiartki, potem każdą na trzy części), bądź zetrzeć na tarce i wyłożyć na ciasto. Nagrzać piekarnik do temp. 195 stopni. 4 białka wyjąć z lodówki, zacząć ubijać ze szczypta soli. Po chwili dodawać cukier, na końcu, gdy nieco zgęstnieje delikatnie dosypać budyń. Masę wylać na jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika na ok 40 minut.

 

 

Szarlotka mieszana
 

Składniki:

2szkl mąki
2szklkaszy manny
1,5 szkl cukru
2 łyźeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
0,5 margaryny
2 kg jabłek

 

Jabłka obrać i zetrzeć. Wszystkie składniki oprócz margaryny wymieszać w większym naczyniu i podzielić na 3 części. jedną część wysypać na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na dać połowę jabłek, drugą część sypkiego ciasta, znowu jabłka i ciasto. na wierzch zetrzeć margarynę. piec ok 40 mim w temp. 180 stopni

 

 

Jabłecznik na winie

 

Składniki:

ciasto:
12 dkg cukru
12 dkg masła
1 jajko
25 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

nadzienie:
1,5 kg jabłek
3/4 l wina białego półsłodkiego
22 dkg cukru
2 budynie śmietankowe
 

do dekoracji:
bita śmietana/może być śnieżka/
cynamon

 

Z podanych składników wyrobić ciasto i wykleić nim tortownicę, łącznie z brzegami.
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Wino zagotować z cukrem i na tym ugotować budyń.
Jabłka wymieszać z "budyniem" i wlać na ciasto w tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.60 minut w temperaturze 280 stopni. Po ostudzeniu udekorować /obficie/bitą śmietaną i posypać cynamonem. PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Rafaello – smak luksusu

Składniki:

do ciasta:
24 dag mąki pszennej
24 dag cukru
6 jaj całych
1 łyżka stołowa octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

do budyniu-kremu:
3 szklanki mleka
1/2 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
2 kieliszki spirytusu
1,5 paczki masła

dodatkowo:
paczka migdałów,

2 paczki wiórek kokosowych,

około 2 łyżki masła,

 

Biszkopt:


        Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając po trochu cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet i ubijać 20 minut. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodawać do ubitych jajek.
Wymieszać ręką w jedną stronę. Wylać na blachę i piec 30 minut w temp. około 170'C
 

Budyń:
1,5 szkalanki mleka ugotować i dodac cukier waniliowy. Resztę mleka wymieszać z mąką pszenną. Do ugotowanego mleka wlać rozrobiony budyń i ugotować.
 

 

 

Krem:
1,5 paczki masła utrzeć mikserem, dodawać większymi łyżkami ugotowany ostygnięty budyń a na koniec dodać 2 kieliszki spirytusu.

2 łyżki masła usmażyć z 1 paczką wiórek na złoty kolor.
Paczkę migdałów zalać wrzącą wodą. Namoczyć je i kiedy będą miękkie zdjąć brązowe skórki.

Ciasto przekroić na pół. Na jedną połowę położyć połowę kremu a na krem rozłożyć usmażone wiórki. Przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu wyłożyć resztę kremu. Na kremie pasami po ukosie(zaczynając od rogu) posypujemy normalnymi wiórkami kokosowymi na przemian z posiekanymi drobno migdałami.

SMACZNEGO !!!

 

Amerykaniec

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia, cynamonu i sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
10 dag rodzynek
5 dag orzechów
4-5 jabłek

 

Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać mąkę, sodę, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie wlać oliwę. Na koniec dodać rodzynki, orzechy i jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

 

Budyniowiec
 

Składniki:

-3 szkl mąki
-prawie cała margaryna
-3/4 szklanki cukru
-4 jajka (3 żółtka i 1 całe)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-litr mleka 2%
-2,5-3 budynie waniliowe(+ cukier)
-2 jajka
-1/2 szklanki cukru
-20 dag wiórków kokosowych
-1/2 kostki masła
-cukier puder do posypki

Ciasto kruche według przepisu.
Ugotować na mleku budyń, przestudzić, rozłożyć na cieście .Masło rozpuścić i schłodzić. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, wiórki kokosowe i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni, piec około 40 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marchewkowiec

 

Składniki:

3 szkl maki,
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu -Wszystko to razem dobrze wymieszać.

1i1/2 szkl oleju
1i1/1 szkl cukru
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin