Dorayaki.pdf

(276 KB) Pobierz
669937889 UNPDF
Dorayaki
Japoski deser – Dorayaki podawaj z herbatą Lipton Asian Temple która wzbogaci smak deseru i
urzeknie każdego gościa na Twoim przyjęciurnLipton Asian Temple to delikatna zielona herbata
poączona z patkami róży i fioka Kompozycja ta uchwycona w torebce piramidce pozwoli odkryć
przyjemność urzekających smaków Azji.
Składniki na 4 ciasteczka:
• 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• pó yżeczki sody do pieczenia
• 3 yżki wody
• 1 szklanka przesianej mąki
• olej roślinny do smażenia
Skadniki na nadzienie – pastę anko
• 250 g czerwonej fasoli
• 2 szklanki cukru
• 1 yżeczka soli
Jak przygotować ciasteczka Dorayaki?
Zacznij od przygotowania nadzienia – pasty anko Do gębokiego garnka wlej wodę i wsyp
fasolę Postaw na duży ogie i doprowadź do wrzenia Zmniejsz o poowę ogie i gotuj
przez okoo 10 minut Następnie odcedź Wóż z powrotem fasolę do garnka i dodaj okoo 4
szklanki wody Gotuj na średnim ogniu aż do momentu wrzenia Zmniejsz ogie i gotuj
fasole przez okoo godzinę lub do momentu gdy zmięknie Następnie odlej większość
wody Dodaj cukier sól i gotuj do momentu odparowania wody Odstaw do ostygnięcia
669937889.001.png
Teraz możesz przystąpić do przygotowywania ciasteczek Jajka wbij do miski dodaj cukier i
dokadnie roztrzep Rozpuść sodę w wodzie i dodaj do jajek Następnie stopniowo dodawaj
mąkę i mieszaj aż do uzyskania gadkiej masy Podgrzej patelnię i dodaj odrobinę tuszczu
Nabierz trochę ciasta uformuj okrąge ciastka i poóż na patelnię Gdy na powierzchni
pojawią się bąbelki powietrza obróć ciasto Powtarzaj to aż do uzyskania 8 ciastek. Zostaw
do ostygnięcia Następnie ciasteczka poącz w pary Na jedną poówkę naóż wcześniej
przygotowaną sodką pastę anko i przykryj drugą poówką Delikatnie ściśnij brzegi
poówek aby się ze sobą poączyy
Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin