Ostrygi z egzotycznym sosem.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 12 świeżych ostryg * kawałek razowego chleba * słone masło * kilka cytryn * świeżo zmielony pieprz * tabasco * Sos szalotkowy * szalotka * dwie łyżki cukru * 6 łyżek octu winnego * świeżo mielony pieprz Sos imbirowy * kawałek imbiru starty na tarce * 6 łyżek octu ryżowego * posiekana papryczka chilli * łyżka posiekanej świeżej kolendry * łyżeczka cukru Wymieszać składniki, odstawić na chwilę WYKONANIE: Szalotkę posiekać, zasypać cukrem. Dodać ocet i pieprz, odstawić na kwadrans. Ostrygi najpierw myjemy pod bieżącą wodą, a potem otwieramy za pomocą krótkiego i twardego nożyka, wpychając go pomiędzy skorupy. Podważając, rozchylamy muszlę. Odrywamy górną połowę muszli. Otwarte ostrygi kładziemy na półmisku z pokruszonym lodem. Można jeść ostrygi tylko skropione sokiem z cytryny lub tabasco, albo posypane świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze smakują z razowym chlebem posmarowanym solonym masłem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin