DIETY DLA SPORTOWCÓW
Wykorzystano materiały zawarte w serwisie Agencji Promocji Zdrowia
Dieta 2600 kcal
Posiłek
Produkty
Ilość (g)
I POSIŁEK
płatki owsianemleko 1,5%rodzynkiorzechy włoskie sok pomidorowy
50g400g30g30g 250g
II POSIŁEK
pieczywo razowemargaryna miękkaszynka z indyka kefir jabłko
100g10g50g 250g 200g
III POSIŁEK
filet z kurczakaoliwa z oliwekryż brązowy surówka z kapusty białejolej słonecznikowy sok pomidorowy banan
100g15g100g 200g15g 250g 200g
IV POSIŁEK
Pasta:tuńczyk z wody jogurt naturalny sok marchwiowy banan
50g 140g 250g 200g
Szczegółowa analiza diety 2600 kcal
BADANY SKŁADNIK
ZAWARTOŚĆ W DIECIE
NORMY
Energia
2642 kcal
Białko ogółem
106,6g
Białko zwierzęce
66,8g
Białko roślinne
39,8g
Wartosć odżywcza białka
91,58%
Ilość energii na 1g białka
22kcal
Tłuszcz ogółem
81,7g
Węglowodany ogółem
403,1g
Skrobia
191,8g
>50%
Tłuszcze nasycone
18,27g = 6,22%
<10%
Tłuszcze jednonienasycone
26,69g = 9,09%
ok.15%
Tłuszcze wielonienasycone
30,45g = 10,37%
5-10%
Tłuszcze NNKT
30,29g = 10,32%
3-6%
Tłuszcze omega 3 (w-3)
3,2g
ok. 1-3g
W tym kwasy tł. EPA i DHA
0,15g
Tłuszcze omega 6 (w-6)
27,24g = 9,28%
>5-10g 2,5%
Udział energii z białka
16,40%
Udział energii z tłuszczu
27,34%
Udział energii z węglowdanów
56,26%
Sacharoza
64g = 9,69%
AMY22