Witamina B12.doc

(27 KB) Pobierz
Witamina B12

Witamina B12

 

           Badania prowadzące do wykrycia tej wit., będącej głównym czynnikiem przeciw niedokrwistości złośliwej (NZ) były żmudne i długotrwałe. Rozpoczęto je w 1926 roku, gdy Minot i Murphy wykazali, iż karmienie ludzi dużymi ilościami wątroby stanowi skuteczny sposób leczenia NZ.

           Witamina B12 (cobalamina) C63 H88 O14 PCo jest czerwonym krystalicznym związkiem zawierającym fosfor i kobalt ( 4,5% ). Krystaliczna wit. B12 jest substancją higroskopijną rozpuszczalną w wodzie i alkoholu, natomiast nierozpuszczalną w acetonie, chloroformie i eterze.

Rola fizjologiczna

 

           Witamina B12 jest czynnikiem niezbędnym do wzrostu i rozwoju komórek. Od dawna przypuszczano, iż wit. ta działa w organizmie jako koenzym. Do głównych funkcji wit. B12 zalicza się między innymi:

udział w procesach transmetylacji ( przenoszeniu grup metylowych ),

udział w syntezie zasad purynowych i pirymidynowych,

udział w biosyntezie wolnych grup metylowych, niezbędnych do syntezy zasad purynowych i pirymidynowych,

udział w biosyntezie białka,

udział w syntezie hemoglobiny,

udział w syntezie grup dezoksyrybozylowych,

aktywację metylomalonylo CoA, dehydrogenazy tiolowej i izomerazy glutaminianowej,

"stabilizację" grup metylowych metioniny,

udział w oksydacji związków tiolowych,

udział w syntezie metioniny ( poprzez metylację homocysteiny ),

udział w syntezie glutanionu,

udział w metylacji uracylodezoksynukleotydu,

katalizowanie konwersji malonylo CoA w sukcynylo CoA.

 

Źródła występowania i zapotrzebowanie na witaminę B12

 

           Nie istnieją żadne dowody na to, iż synteza wit. B12 zachodzi w tkankach wyższych roślin i zwierząt. Jedynym źródłem tej wit. w przyrodzie jest synteza przez drobnoustroje w glebie, wodzie i jelitach zwierząt. Bakterie syntetyzują cobalaminę także w jelicie człowieka, ale nie ulega ona tam wchłanianiu. Miejscem najintensywniejszej syntezy "naturalnej" wit. B12 jest żwacz (50mg/100gs.m). rośliny nie zawierają w ogóle cobalaminy, podstawowym jej źródłem są zatem produkty zwierzęce. Do produktów bogatych w wit. B12 zalicza się m.in. wątrobę, nerki, mięso, jaja, sery. Wegetarianie otrzymują dostateczną ilość cobalaminy w formie 5 - dezo - ksyadenozylokobalaminy, którą syntetyzują bakterie w grudkach korzeniowych roślinach strączkowych, a także w wodzie wodociągowej.

 

 

Tabela 1.0. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12 [mg/dobę]

 

Niemowlęta              

 

0,5 - 1,5

Dzieci              

 

2 - 3

Dorośli              

 

3

Kobiety w ciąży              

 

4

Kobiety podczas laktacji              

 

4

 

 

 

 

Tabela 1.1. Zawartość witaminy B12 w produktach [ppps.m]

Źródło               Zawartość              

Wątroba              

 

542

Mączka ze skorupiaków              

 

475

Nerki              

 

300

Mięso drobiowe              

 

122

Mięso wołowe              

 

72

Mleko              

 

54

Niedobór witaminy B12

 

           U ludzi niedobór wit. B12, wywołany jej brakiem w pokarmie, zdarza się wyjątkowo i tylko u wegetarianów. W zdecydowanej większości przypadków hipo - lub awitaminoza jest spowodowana brakiem czynnika wewnątrzpochodnego (IF) lub wadliwym wchłanianiem jelitowym.

           Jednym z głównych następstw niedoboru kobalaminy jest upośledzenie syntezy dezoksyrybotydu, a następnie zahamowanie syntezy DNA i podziału komórek. Najbardziej charakterystycznym objawem niedoboru wit. B12 jest występowanie "niedokrwistości złośliwej" (NZ), charakteryzującej się m.in. niedokrwistością makrocytarną, leukopenią, trombopenią, anizocytozą i polichromatofilią krwinek czerwonych. Niekiedy obserwuje się "zasadochłonność" krwinek czerwonych i występowanie we krwi erytroblastów. W szpiku kostnym stwierdza się zahamowanie dojrzewania megaloblastów. Objawy niedoboru wit. B12 u człowieka:

niedokrwistość złośliwa,

podostre zwyrodnienie rdzenia kręgowego,

zapalenie nerwów obwodowych,

demienilizacja nerwów obwodowych,

parestezja,

dodatni odruch Babińskiego,

zapalenie języka,

zanik brodawek językowych,

cytrynowożółte zapalenie skóry,

wymioty,

nudności,

brak łaknienia,

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin