TPL 9x.doc

(43 KB) Pobierz

Wykład 9

 

Rp.

              1% Sol. Amidopirini                                         

              3% Sol. Thiocoli                            aa               75,0

              Sir. Thymi                                          ad               250,0

M.f. mixt.

 

1% Sol. Amidopirini – roztwór pomocniczy 1:20

do wytarowanej zlewki roztworu zapasowego (1:20)

1% to       1g w 100g

              0,75g w 75g                                          x = 0,75g

 

roztwór zapasowy 1:20

0,75 – x

1      – 20                                                         x= 15g roztworu

 

(później się zagłębić)

 

Rp.

              1% Sol.Amidopirini

              3% Sol.Thiocoli                            aa              50,0

              Ephedrini h/ch                                          0,1

              Sir. Thymi                                          ad              150,0

              M.f.mixt.

S.3 razy łyżka stołowa

 

Roztwór zapasowy

1 g – 100g

x g – 50g                            x = 0,5g

 

Do wytarowanej zlewki 10g amidopyrini z:

1 g    – 20

0,5 g – y                            x = 10g

 

3 g – 100

x g – 50                            x = 1,5g rozpuszczamy, sączymy

 

rozpuszczamy tiocoli efedrynę

syropu 79,99, uzupełniamy na końcu

 

Rp.

              10% Sol. Sal. Erlenmeyeri                            250,0

S. 3 razy łyżka stołowa

 

Rp.

              3% Sol.Thiocoli                                          250,0

              Natrii benzoatis                                          8,0

              Amidopirini                                                        1,5

              Sir.Pini



              Sir.Tussipecti                                          aa              50,0

              M.f.mixt.                                                        359,0

 

7,5 g thiocoli rozpuszczamy w wodzie i sączymy do butelki, rozpuszczamy w tym 8g benzoesan sodu

x = 30g roztworu benzoesowego, całość uzupełniamy wodą oczyszczoną, dodajemy syropu Pini i Tussipecti po 50g

 

Rp.

              Sol. Sal. Erlenmeyeri                                          12,0/100,0

              Gardenali (fenobarbital)                            0,2

              Cardiamidi                                                        5,0

              Neospasmini                                                        50,0             



              M.f.mixt.

S. 3 razy łyżka stołowa                                          155,2

 

12g – 155,2

x     – 15                                          x = 1,16g

 

15      – 0,4

155,2 – x                                          x = 4,13

 

5 – 155,2

x – 15                                                        x = 0,5

 

Luminal zamieniamy na sól sodową

0,2 g – m. cząst. luminalu

x       – m. cząst. soli                                          x ≈ 0,22

 

przygotowujemy roztwór Erlenmeyera – bromki

sączymy do wytarowanej butelki

dodajemy fenobabitalu

do 105,2 rozcieńczamy

 

Rp.

              Sal. Erlenmeyeri                                          8,0

              Luminali natrii                                          1,0

              Papaverini hydrochloridi                            0,5

              Auqae destilata                            ad              250,0

              M.f.mixt.

S. 3 razy łyżka

 

8 – 250

x – 15                                                        x = 0,48

 

zmieszamy środowisko kwaśne i zasadowe à (papaweryna + luminal)

papawerynę osobno wydać –1 łyżka stołowa + 2 łyki pozostałego lub wydać w postaci proszku

 

250 :15 = 16 proszków

0,5 : 16 = 0,03

0,17 * 16 = 2,72

 

Zacieramy pory w moździerzu, dodajemy papawerynę, robimy nadważkę do 02,g i rozsypujemy na 15. W 240,5 wody rozpuszczamy sól Erlenmeyera, potem Luminal, sączymy

S. 1 łyżka roztworu + 1 proszek opłatku

 

Rp.

              Codeini phosphatis                                          0,1

              Aminophenazoni                                          2,0

              Thymi sirupi                                                         200,0



              M.f.mixt.

S.3 razy dziennie łyżeczkę                                             202,1

 

Współrozpuszczalnik zastosować – etanol 95º

1 część aminofenazolu rozpuszczamy w 5g etanolu czyli w tej recepcie 2*5=10g, rozpuszczamy

kodeinę rozpuścić w syropie

od syropu odejmujemy 10g czyli będzie 190g syropu, w syropie rozpuszczamy kodeinę, dodajemy 12g aminofenazolu i ? =202,1

 

Rp.

              Sulfoguaiacoli                                                        3,0

              Codeini phosphatis                                           0,3

              Aminophenazoni                                           1,0

              Aminophyllini                                                        1,0

              Thymi sirupi                                           ad              100,0

              M.f.mixt.

              S. 3 razy dziennie łyżkę stołową

 

Aminofenazol rozpuszczamy w 5g etanolu

1g aminofyliny rozpuszcza się w 10-30g wody wrzącej

syropu 100 – 4,3 = 95,7                            95,7 – (5+10) = 90,7

 

Mieszanki zawierające wyciągi roślinne z surowców roślinnych

 

Do wodnych wyciągów zaliczamy (FP VI)

v     odwary (Decocta)

v     napary (Infusa)

v     maceraty (Macerationes)

Sporządza się je ex tempore (bezpośrednio do spożycia) z odpowiednio rozdrobnionych surowców roślinnych przez wytrącanie z wodą.

Odwary i napary- wyławianie w infuzatorach w temp. wyższej 90ºC na wrzącej łaźni wodnej, a maceraty w temp. pokojowej

 

Odwary (Decocta)

Sporządza się je z surowców alkaloidowych, saponinowych (Valerianae radix, Salviae folium, Tormentillae rhizoma, Quercus cortex, Frangulae cortex, Rhei radix, Uvae ursi folium). Wytrawianie odbywa się w temperaturze powyżej 90ºC przez dłuższy czas, przyjmuje się że odwary mogą być sporządzane z surowców o zwartej budowie anatomicznej, a także z takich których substancje czynienie są wrażliwe na podwyższoną temperaturę i dobrze rozpuszczalne w warunkach wytrawiania.

Zazwyczaj sporządza się z 1 części surowca 10 części odwaru.

W przypadku surowców należących do wykazu B ilość powinna być określona, podana, a jeśli brak informacji to należy przyrządzać z 1 części surowca 100 części odwaru.

 

Sporządzanie odwaru

Odwar rozdrobniony umieszczamy w infuzorce zalewamy przepisaną ilością wody, o temperaturze pokojowej wstawiamy infuzorkę do wrzącej łaźni wodnej temp. w infuzorce powyżej 80ºC

Jeżeli nie kontrolujemy temp. to 45 minut.

 

Rp.

              Valerianae radix decocti                             4,0/150,0

              Phenobarbitali              natrii                                          0,2

              Salis Erlenmeyeri                                          3,0

              Adonis vernalis tinctura                            4,0

              Aquae                                                        ad              200,0

              M.f.mixt.

D.S. 3 razy dziennie łyżkę

 

Valerianae 4 g do infuzorki i dodajemy 150g wody – odstawiamy do wrzącej łaźni wodnej (kontrolujemy 30 min., nie kontrolujemy – 45 min.)

Zdejmujemy z łaźni wodnej, po ostygnięciu cedzimy to do zlewki lub wytarowanej butelki, surowiec płuczemy i uzupełniamy wodą do 150g, rozpuszczamy fenobarbital 0,2 g, sól Erlenmeyera 3,0g, uzupełniamy wodą do 194g, dodajemy nalewkę z miłka wiosennego 4,0g, otrzymujemy 200g.

 

Rp.

              Ipecacuanhae radix decocti                            0,6/180,0

              Ammonili anisati spir.                            4,0

              Natrii benzoatis                                          2,0

              Epedrini hydrochloridi                            0,15

              Codeini phosphatis                                          0,1

              Pini sir.

D.S.3 razy dziennie łyżkę

 

Należy zakwasić alkaloid – dodajemy 0,5g kwasu cytrynowego na 100g. Po wytrawieniu zobojętnić 10% amoniakiem ilości25 kropli na 100g użytej wody. W przypadku ipekakuany możemy wziąć wyciąg suchy 0,6

 

Napary (Infusa)

Sporządza się z surowców zawierających glikozydy nasercowe (Adonis vernalis herba, Convallariae majalis herba). Glikozydy te ulegają rozkładowi pod wpływem enzymów zawartych w surowcu jak i dłuższego ogrzewania w podwyższonej temperaturze,dlatego zawsze się wykonuje napar nawet jeśli w recepcie zapisany jest odwar.

 

Rp.

              Adonis vernalis herba inf.                            3,0/150,0

              Kalii bromidi                                                        2,0

              Phenobarbitali natrii                                          0,3

              Metamizoli natrii                                          2,5

              Neospasmini                                                        25,0

D.S.3 razy dziennie łyżkę stołową

 

Odważamy 3g surowca do infuzorki, zalewamy wrzącą wodą o masie 150g.Wstawiamy do wrzącej łaźni na 15 min., po 15 minutach zdejmujemy, pozostawiamy na kolejne 15 minut. Cedzimy do wytarowanej butelki, uzupełniamy do 150g. Odważamy pozostałe składniki.

 

Maceraty (Macerationes)

 

Z surowców śluzowych (Althaeae radix, Lini semen) należy wg FP VI sporządzać maceraty.

Surowiec odpowiednio rozdrabniamy, opłukujemy wodą, przenosimy do zlewki, zalewamy wodą o temperaturze pokojowej, przez 30 min., czasem mieszamy, potem cedzimy; stosunek 1:20

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin