Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Porcja na małe naczynie żaroodporne
· 5 płatów lazanii
· beszamel: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1,5 szkl mleka, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
· 200-250 g (pół paczki) mrożonego szpinaku
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa
· 5 dkg sera cheddar
· 1-2 łyżki oliwy
· trochę startego parmezanu do posypania na wierzchu
Najpierw przygotuj szpinak: rozmroź go na niewielkim ogniu, na patelni. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Przygotuj beszamel.W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj po dwa, trzy płaty i gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu kiedy makaron stanie się elastyczny. Wyjmuj płaty i układaj na dużej desce lub tacy. Wzdłuż każdego płatu nałóż szpinak i pokrojony ser i zawiń płat. Na dno naczynia żaroodpornego nalej oliwę i trochę beszamelu. Na tym ułóż makaronowe rurki ze szpinakiem. Polej resztą beszamelu i posyp parmezanem. Możesz dla koloru położyć trochę szpinaku na wierzchu zapiekanki. Piecz w 200°C przez 30 minut lub do ładnego przyrumienienia.
A-n-i-t-a