· 200 g makaronu kolanka
· 200 g duszonego kurczaka
· 400 g różnych jarzyn drobno pokrojonych, uduszonych
· 1 kostka bulionu warzywnego
· 40 g tłuszczu
· 50 g cebuli
· sól
· pieprz
· 10 g tłuszczu do posmarowania formy
· sos pomidorowy
1. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy.
2. Cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na tłuszczu. Uduszone mięso przepuszczamy przez maszynkę.
3. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy kostkę bulionu warzywnego rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy.
4. Wkładamy do rondla posmarowanego tłuszczem, posypanego bułką tartą. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30 min.
5. Gdy brzegi zapiekanki się zrumienią, wykładamy. Makaron kroimy na porcje, podajemy z sosem pomidorowym.
A-n-i-t-a