Pstrąg w ziołachFilet z pstrągaZioła prowansalskiePieprz ziołowySól (minimalnie)Pstrąga czyścimy, kroimy w kawałki obsypujemy ziołami, lekko pieprzem i solą i na patelnię bez tłuszczu!Smacznego :)
Wariacje na temat serka białego Chudy twarógOdrobina mleka (w razie potrzeby)Opcjonalnie:Pieprz ziołowySzczypiorekChrzanCebula drobno siekanaCynamon i pokruszona tabletka słodzikaWszystko zmieszać i mamy pyszne śniadanie/kolację ;)
Szybka sałatka z tuńczykaTuńczyk w sosie własnym (1 puszka)Jajka (2 szt.)Ogórek konserwowy/kiszony (1 średnia sztuka)Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i przekąska do pracy gotowa :)
Krem warzywnyPierś z kurczaka/indyka lub inne mięsoCebulaKostka rosołowaPrzyprawy do smakuDo wyboru:BrokułyPieczarkiPorCebula (więcej)Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody, na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i dekorujemy łyżką serka homogenizowanego.
II. Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu-filet z kurczaka-pieczarki (dowolna ilość)-czosnek - 1 ząbek-pół cebuli-przecier pomidorowy wg. uznania- zioła prowansalskie- jogurt 0%Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.III. Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobięcych- 2 pojedyńcze filety z kurczaka,- 4 wątróbki drobiowe- cebulka- przyprawy, pieprz sól do smakuPiersi z kurczaka mielimy na mięso mielone razem z cebulką, ugotowaną na mleku wątróbkę kroimy drobno i przyprawiamy. Mięso z kurczaka mieszamy z drobbno pokrojoną wątróbką, doprawiamy i formujemy w kształcie walca zawijając w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, sprawdzając co 10 min stan upieczenia.IV. Zupa krem pieczarkowa-pieczarki-kostka rosołowa-cebulka-jogurt 0%Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby uzyskać gęstą ciecz.
Sałatka z surimi-paluszki surimi-mała kapusta pekińska-2 ząbki czosnku-jogurt 0%Lekko odmrożone paluszki surimi kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy drobno i mieszamy z surimi. Dodajemy do tego sos czosnkowy ( posiekany czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawiamy lekko solą i pieprzem).Dietetyczny bigosik- biała lub włoska kapusta- filet z kurczaka- mała marchewkaKapustę kroimi tak jak na bigos, marchewkę trzemy na tarcę na grubych oczkach, dusimy do miękkości. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni teflonowej, następnie dodajemy do kapusty i dusimy na małym ogniu. Można doprawić wszystko oprócz standardowych przy[raw musztardą, jogurtem i gałką muszkatałową.
Placuszki otrębowe z łososiem ( raz dziennie ze względu na otręby)- 1 całe jajko- 2 łyżki otrąb owsianych- 1 łyżka otrąb pszennych- 1 łyżka 0% serka homogenizowanegoZmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie placuszkó.w- wędzony łosoś- serek homogenizowany 0%Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia.
Ryba w sosie:)Filet z dorszasólpieprzprzyprawa do ryb2 ząbki czosnkurybę zawinąć w folie , upiec w piekarnikusos:)jogurt naturalny, czosnek, chudy serek, jajka ugotowane na twardopieprz, sólwszystkie składniki zmiksować i polać upieczoną rybę :):):)
Sos grecki do rybymarchewka, por seler lub/i pietruszkacebula koncentrat pomidorowy ocet / cytrynarosołek w proszkupieprzMarchewka jest podstawa, więc jej będzie najwięcej. Starą na tarce z grubymi oczkami dusze w rosole razem z pokrojonym selerem i porem.Dodaje podsmażoną cebulkę i gdy zmięknie przyprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i octem.Sos czosnkowymajonez na bazie parafinyząbek czosnkuzioła prowansalskieKazdy musi sam sobie dobrać ilość składników, ja wole więcej czosnku, ale jest niewizytowy;)
Wołowina gotowana w sosie musztardowymPokrojoną w plasty wołowinę ugotować w szybkowarze.Sos (porcja na 1 osobę):1/4 opakowania serka homogenizowanego ze szczypiorkiem Figura3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%1 łyżeczka musztardy3 posiekane drobno korniszonkiTwarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos mozna również podgrzać w mikrofalówce.
Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowymKilka główek cykoriiKilka cienkich plasterków szynki1/4 l chudego mleka1 łyżka mąki kukurydzianejsół, pieprz lub curry, gałka muszkatolowa do smaku wg upodobańCykorię opłukać i wydrążyć cienkim nożem głąby (inaczej będzie gorzka). Ugotować do "prawie" miękkości w lekko osolonej wodzie. Ułóżyć 2-3 plasterki szynki indyka (zależy od wielkości plastrów) i zawijać w nie ugotowaną cykorię. Można spiąć wykałaczką, aby szynka nie odchodziła. Tak przygotowane cykorie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamelowym i zapiekać ca 10 minut.Mąkę kukurydzianą rozmieszać w małej ilości zimnego mleka na gładką masę. Dodać pozostałe mleko i przyprawy. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. I tym sosem polać cykorie w plastrach szynki.
Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette4 liście dowolnej sałaty1 nieduży pomidorczerwona cebula (ile kto lubi)1/4 niedużego strąka żółtej papryki, 1 opakowanie tuńczyka z wody w kawałkachDo salaterki wlewamy 1 łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego. Dodajemy 2 łyżeczki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego lub mięsnego oraz przyprawy do smaku (curry, czosnek, sól, zioła do sałatek). Wszystko rozmieszamy. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy porwane liście sałaty, pokrojony w cząstki lub plasterki pomidor, czerwoną cebulę pokrojona w cieniutkie talarki oraz żółtą paprykę pokrojoną w kostkę. Na końcu dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka (tak aby były większe kawałki. Zamiast tuńczyka można wrzucić 2 jajka na twardo pokrojone w gruba kostkę, albo 50-100 g sera wiejskiego 0% Piatnicy też pokrojonego w grubą kostkę. Jesli ktoś lubi kwaśno, to mozna też dodać w innej wersji jeszcze ogórka kiszonego lub konserwowego
Faszerowana papryka- 1 papryka surowa, cała zielona lub czerwona- filet z kurczaka- cebulka- czosnek- koncentrat pomidorowy- pieprz, sól- koperekOdcinamy górną część papryki i usuwamy gniazdo nasienne, czapeczkę z szypułką zachowujemy. Pierś z kurczaka mielimy przez maszynkę z czosnkiem i cebulką (według uzanania). Do zmielonego mięska dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku, następnie mięsnym farszem wypełniamy paprykę tak aby mięso lekko wystawało ponad brzegi papryki, nakrywamy ją pozostawionym wczniej "kapeluszem" z odciętej częsci papryki i wstawiamy do garnka (najlepiej waskiego) i napełniamy do 3/4 wysokości papryki wodą. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy około 2/3 łyżek. Gotujemy około 30-45 min pod przykryciem. Na koniec po wyjęciu papryki dosypujemy koperku do sosu pomidorowego i mamy sos, lub hiszpańską pomidorowa do popicia.
Hamburgeryplacek wg Dukanamięso wołowejajka"protomajonez"koncentrat pomidorowy lub pomidorogórek konserwowycebulasałataPlacki już były podane. Kotlety: mogą być z samego mielonego mięsa wołowego lub wymieszanego z jajkiem. Piec na ruszcie albo smażyć na "teflonelni". Placek smarujemy cieniutko koncentratem pom. posypujemy cebulką w kostkę, smarujemy majonezem Dunkana = protomajonezem;), obkładamy korniszonami lub ogórkami z octu ew. kiszonymi w plasterkach i pokrojona wzdłuż sałatą, kładziemy na to kotlet i smacznego:)P.S. Sam hamburger z tymi co wyżej dodatkami tez smakuje wybornie.
Kurczak- piersi z kurczaka- cebula zblanszowana na wodzie- zottarella light- ajwar (firmy Rolnik - bo bez cukru)- sól, pieprzPierś nacinamy poziomo, torząc kieszonkę i wnętrze tej kieszonki smarujemy obficie ajwarem, napychamy cebulą i mozarellą. z zewnątrz pieprzymy i solimy lekko.Ukłądamy w folii w taki sposób aby dziurka była u góry i za dużo nie wyciekło. Wkładamy do nagzanego piekarnika i pieczemy zawinięte. Ostatnie 5 minut otwieramy i zapiekamy z góry, wrzucając na wierzch resztę mozarelii.Jakby chto nie wiedział co to ajwar ;) - to taka pasta z papryki coś podobnego do koncentratu pomidorowego, tylko tamto jest z papryki i bakłażanów, ziół itp... Nie zawiera cukru. kosztuje ok 4-5 zł chyba i BARDZO podnosi samak mięsa. POLECAM.
Seler naciowy z tuńczykiem1 laska selera naciowegopuszka łososia w sosie własnym lub łosoś wędzony w plastrach1/4 twarożku naturalnego Figura3-4 łyzki jogurtu naturalnego 0%łyzka siekanego koperkusól, pieprz, czosnek, curry do smakuSeler naciowy pokroić w paseczki, wrzucić do niego pokrojonego w paski łososia wędzonego lub łososia z puszki w sosie własnym duże kawałki. Wszystko zalać sosem zrobionym z twarożku, jogurtu, koperku i przypraw.Na niedzielne śniadanie lub przystawkę mozna taka sałatką nafaszerować wydrążone pomidory
POMIDOR Z SEREM 0%1 pomidortyle cienkich plasterków białego sera ile plasterków pomidoraposiekana bazylia, pietruszka lub szczypiorekNa plasterki pomidorów kładziemy plasterki sera białego (w oryginalnym przepisie jest mozarella, ale ona strasznie tłusta, eh...)Ser solimy lekko, posypujemy ulubionymi przyprawami i posypujemy posiekaną bazylią.W wersji bogatszej, przed posypaniem bazylią polewamy sosem twarozkowo-jogurtowym z posiekanymi korniszonkami.
Mielone z indyka (w oparciu o przepis Telepeters)Filet z udźca indyka ok. 1 kg ( tzn. z takiej ilości robiłam)Przyprawa do mielonego 1szt.Cebula 1 szt.Jajko 1 szt.Otręby pszenne Udziec zmielić razem z cebulą, dorzucić jajko, przyprawę i tyle otrąb,żeby nie było zbyt kleiste (ja sypałam na oko, ale sądzę,że to było z 8 łyżek). Dobrze wyrobić, uformować i smażyć na teflonie.(Można też zrobić kuleczki i ugotować pulpeciki, np do zupy w okresie warzywnym )
Zupa gęsta kurczakowo-porowaGotujemy kurczaka,do małego garka odlewamy 2 szklanki chudego wywaru ( tam gdzie bulgotało)wrzucamy cieńko pokrojonego pora, a jakbędzie miękki to wyjmujemy z kurczaka kawał białego miesa, szarpiemy je na cienkie paski i do zupki, dajemy sól, pieprz i odrobinkę wegety, ale śladową ilośćzupka jest wspaniał, ten smak ... polecam
RatatouilleBakłażan 1 średniCebula 2szt.Papryka czerwona 1 średniaPomidory (ja mam z puszki bez skórek)Czosnek, Pieprz ziołowy, tymianek, BazyliaBakłażana myjemy, kroimy w plasterki, ok 1 cm, lekko solimy każdy plaster (by nie zgorzkniał) i odstawiamy. Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, dusimy w minimalnej ilości wody na patelni, dodajemy również pokrojonego w większą kostkę bakłażana, pomidory z sokiem, podduszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, bazylię i dusimy do miękkości.
SCHABOWY BEZ BUŁKI TARTEJ1 porcja mieska ( najlepiej piers z kurczaka)1 jajko sól, pieprz do smakuUbijamy mieso jak to przy kotlecie schabowym:) kotleta obtaczamy w jajku i rzucamy na rozgrzana patelnie. Przyprawiamy
Galaretka z kurczaka1 podwójna pierśpęczek włoszczyznykostka rosołowa (najlepiej z lisćmi laurowymi i zielem angielskim)pieprz3 łyżeczki żelatynyćwiartka cytrynyGotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka). Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę
Pulpety z wołowiny0,5 kg zmielonej wołowinyjajkocebulapieprzodrobina soliMięso mieszamy z jajkiem i posiekaną cebulą,doprawiamy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki drobiowej.Wyjmujemy,kładziemy na talerz(mi wyszło 12 sztuk)Możemy jeść z sosem chrzanowym(chrzan wymieszany z serkiem naturalnym)albo pomidorowym(zmiksowane pomidory świeże lub z puszki gotować na małym ogniu z dodatkiem oregano lub bazylią-jak ktoś chce może zagęścić mąką kukurydzianą) Smacznego
Flaczkiżołądki kurzewarzywa jak do rosołurosołek w proszku lub przyprawy według uznania, dodatkowomajeranekkoncentrat pomidorowyGotujemy żołądki z warzywami i przyprawami do zmięknięcia, kroimy je w plasterki. Wrzucamy do wywaru i doprawiamy majerankiem i konc. pom według własnego uznania.
szpinak (-owa zupa) prostezdrowedietetycznesmaczne- paczka szpinaku mrożonego- ząbki czosnku kilka conajmniej- sól, pieprz- łyżka jogurtuopcjonalnie:jajkogotowany kurczakKilka ząbków czosnku wrzucam do garnka, nalewam trochę wody i na gaz. Na to wrzucam paczkę szpinaku razem z folią. No dobra żartuję oczywiście bez. Przykrywam i czekam aż zapyrkoli. Dodaję troche soli i sporo pieprzu.I wtedy albo wyjmuję na głęboki talerz taki szpinakowy krem i na to daję kleksa z jogurtu i wkrajam kurczaka. Ślicznie to wygląda.Albo do garnka wbijam ostrożnie jajo, nie mieszam, tylko przykrywam i zmiejszam gaz. Jajko się ugotuje na szpinaku i przenoszę łychą z porcją szpinakową. Też kleksuję jogurtem. Dla efektu kleksy jogurtowe posypuję czerwoną papryką w proszku :)
Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem.Duża pierś kurczakapieczarkikostka ziołowa Knorraopcjonalnie - dowolne warzywa z grupy dozwolonych w 2 faziePiersi kurczaka pokroić w kostkę 2/2 cm.Pieczarki pokoić w ćwiartki (większe w ósemki)opcjonalne warzywa rozdrobić w dowolny sposóbna rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju, następnie wytrzeć nadmiar papierowym ręcznikiem - wrzucić kurczaczka, mieszając smażyć na dosyć dużym ogniu (może się lekko zarumienić), dorzucić pieczarki, (lub/i inne warzywa),rozkruszyć kostkę ziołową i smażyć jeszcze kilka minut - aż warzywa lekko zmiękną.Podawać na talerzu udekorowanym zieloną sałatą, z dodatkiem korniszonków.Wiem, że to nic wielkiego, ale nie lubię pichcenia i szybkie przepisy najbardziej mi odpowiadają.;)
GulaszPierś kurczaka / indyka marchewkaporcebulakapusta chińskajak kto lubi bambuskostka rosołowasos sojowyWszystko prócz kapusty chińskiej podsmażam osobno. Dusze mięso na rosole, potem dodaje lekko podsmażone warzywa (staram się żeby nie były rozgotowane) na koniec wsypuje kapustę chińską i doprawiam sosem sojowym.
kule faszerowane nawet na jakies przyjęcie. Na teflonie na odrobinie wody udusiałam starte na grubej tarce pieczarki z solą ,pieprem, papryką. Do miski poszatkowałam trochę pora, czerwonej papryki, troszke chudej szynki i odrobine mozzarelli light, jak wystygły pieczarki zmieszałam i do lodówki. Rozbiłam piersi zkurczaka, posoliłam. Wyciągłam zimny farsz uformowałam kule,oblepiłam piersiami i spiełam na wszelki wypadek by sie nie rozwaliły. Wrzuciłam do gotującej osolonej wody na jakies 6-7 minut. Pyszne, mięciutkie . Super. Farszu mi zostało to zamroziłam na za pare dni jak bede miała znów warzywka.
(pseudo) MAKARON / KLUSKIskładniki jak na placek DukanaPo wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie.Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak łazanki).
Protomajonez na specjalne życzenie:)100 ml oleju parafinowego = OP, 1 żółtko, sol, pieprz, czosnek w proszku (nie musi być wcale, albo może być swierzy) zioła prowansalskieW plastikowej miseczce (wypłukanej ciepłą wodą) ucieram ręką najlepiej pogrzany OP z żółtkiem (musi być dobrze oddzielone od białka, a ucierać można tez elektrycznym "kręciołkiem";)). OP dolewam bardzo powoli, żeby się nie zważył. W razie czego mam przygotowany do ratowania wrzątek, którym na koniec rozcieńczam protomajonez do konsystencji, która mi odpowiada. Dosmakowuje według uznania i zapotrzebowania. Osobiście robię z 0,5 litra OP, bo nie lubię się babrać za często, a jest u mnie duże zapotrzebowanie. Gotowy przechowuje w lodówce.
Omlet ze szparagami-4 jajka całe-mały sloiczek szparagów-przyprawy-mała cebulka lub szczypiorek-chuda szynkaSzparagi kroimi w około 3-4 cm słupki, jajka w miseczce bełtami aż będzie w miarę jednolite, doprawiamy przyprawami, wrzucamy cebulkę, wszystko mieszamy na końcu dodajemy pokrojone szparagi i szynkę pokorojoną wg uznania, delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiego naczynia nadającego się do piekarnika. Wstawiamy na około 20 min (sprawdzić konsystencję) do rozgrzanego piekarnika 180C.Wariacje nt. omletu mogą być rózne, można dodać gotowane brokuły, kalafior, lub pomidory, polecam również opcję z twarigiem pokruszonym po wierzchu. Taka imitacja pizzy.
kurczak w sosie "curry:jogurt naturalny 200ml, przyprawa curry, pieprz cayenne, świeża natka pietruszki lub koperkupiersi z kurczakatrzy piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki, składniki do sosu (jogurt,curry,pieprz i natkę) zmieszałam ze sobą i zalałam tym kurczaka, którego wcześniej włożyłam do naczynia z przykrywką, jak to zalałam sosem to zamknęłam i wstawiłam do lodówki na jakieś 1,5-2 godzinkipotem wrzuciłam to na patelnię i smażyłam, trzeba uważać aby się nie przypaliło, sosik pięknie się wchłania w kurczakasmak ma taki słodko-kwaśny, sama nie wiem jak opisać :] a z tych trzech piersi miałam obiad na dwa dni i jedną kolację :D
Wołowina gotowana z warzywami1/2 kg wołowiny 1 cukinia średniej wielkości1 papryka zielona lub żółta1 laseczka selera naciowego1 marchewka pokrojona w słupkikawałek 5 cm poraWołowinę ugotować w szybkowarze. Warzywa poddusić w wodzie lub w wywarze z gotowanego mięsa (po zebraniu wygotowanego tłuszczu). Kiedy są miękkie, dorzucić pokrojoną w kostkę wołowinę. Zrobić sos z twarożku Figura 5 % wymieszanego z jogurtem 0%. Dodać do smaku koncentrat pomidorowy wg upodobań i zioła. Następnego dnia mozna wzbogacić danie pieczarkami podduszonymi w wodzie, aby zmienić smak, a nawet ogórkiem kiszonym pokrojonym w słupki :-)))
Talarki z cukini1 średniej wielkości cukinia 1 jajko otręby pszenne prażoneCukinię pokroić w talarki o grubości ca 0,5 cm, troszkę posolić i odstawić na 10 minut, aby zmiękła.Jajko roztrzepać z pieprzem, curry, ziołami i obtaczać w tak przygotowanej masie cukinię. Następnie obtaczać talarki w otrębach pszennych. Smażyć na patelni teflonowej z odrobiną oleju rozprowadzonego ręczniczkiem papierowym po ca 2-3 minuty z każdej strony.Podawać cukinię z mięsem pod każdą postacią, albo z omletem z 2 jajek.
Zupka z warzywami a'la EvitaVianne :)opakowanie "Bukiet warzyw" (kalafior, brokuły, marchewka) - mrożonkaopakowanie fasolki szparagowej (taka ciemnozielona) - mrożonka3 łyżki koncentratu pomidorowego (czy ile tam komu będzie pasowało)pieprzwarzywko"Kucharek" w płynielubczyk-nalałam do garnka średniej wielkości 1/4 wody, wsypałam łyżkę warzywka i zagotowałam-dodałam mrożonki-gdy warzywa były miękkie (ok 15-20 min) dodałam koncentrat pomidorowy (ja osobiście używam Dawton)-poczekałam aż się chwilę pogotuje i dodałam pieprzu, lubczyku i Kucharka-pogotowałam jeszcze z 5 minutek i już :]
Sernik nie bardzo na zimno;) i a`la ptasie mleczko250 g sera chudego, 100 ml mleka3 jajka 5 aspartamów (kto lubi bardzo słodkie to więcej) UWAGA Ponoć tego nie można podgrzewać, także zdanie o szkodliwości jest bardzo podzielone!!!, a nasz guru zaleca i bądź tu mądry, ja przechodzę na Stevie)1 łyżeczka kakao (albo kawy)2 op żelatyny w proszku (Brodnicka jest bez cukru)ewentualnie otręby według uznaniaNa teflonele wrzuciłam 250 g serka chudego, rozgniotlam i wymieszałam z 3 jajkami (kto się boi cholesterolu, niech użyje samych białek), podgrzewałam aż otworzyła się jednolita masa, a jajko było ścięte, przestudziłam i do tego dodałam 100 ml mleka chudego z 5 aspartamami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu). Podzieliłam na 2 porcje jedną wyłożyłam na talerz, a do drugiej dodałam kakao (przetrzymywałam na lekko podgrzewanej patelni aż białe się trochę ścięło). To wersja na czyste proteinki. Ponieważ mam protowarzywa, to ugotowałam szklankę wody i dodałam do niej jedna starta drobno marchewkę. Jak zmiękła i trochę wody odparowało dodałam galaretkę w proszku i ułożyłam to na biało /ciemną masę. Po zastygnięciu pokroiłam na kawałki, które dzieci targają ze sobą na uczelnie i do pracy.Ptasie nie ptasie mleczko ale jadalne;)szklanka mleka 0.012 jajkażelatyna na 0.5 l płynu (wole dać więcej w końcu to czyste białko, a masa będzie lepiej się trzymać)kakaoserek "kulkowy"aspartam (używam Stevie)Mleko ugotowałam z roztrzepanymi jajkami (mogą być same białka, a jak ubite, to masa bardziej puszysta), dodałam rozpuszczona w gorącej wodzie (min. ilość) żelatynę, posłodziłam stewią (aspartam dodawać jak masa przestygnie!!!). Podzieliłam na 2 części: białą włożyłam do płaskiego naczynia i do lodówki (po 20 min było już ścięte, prędzej nie sprawdzałam), do drugiej części dodałam kakao i łyżkę twarożku "kuleczkowego" (daje złudzenie jakby było z ryżem, wygląda bardzo dekoracyjnie:). Ułożyłam masę na białej, po zastygnięciu pokroiłam w kostki. Stanowczo za mało jak na 3 osoby;)
...
menach1988