Marakuja Marakuja.pdf

(100 KB) Pobierz
425203936 UNPDF
Mało znany owoc
M A R A K U J A
Siedemnastowieczni hiszpańscy konkwistadorzy
odkryli w lasach Południowej Ameryki pnącze
o pięknych kwiatach, które przypominały im
symbole męki Chrystusa. Nadali więc rośli-
nie nazwę męczennica (łac. Passilora od
wyrazów passto – cierpienie i los
– kwiat). Botanicy opisali blisko 400
gatunków męczennic. Większość ro-
śnie w Ameryce Południowej, ale też
w tropikalnej streie Azji, Nowej Zelan-
dii, południowej części Ameryki Północ-
nej, Kenii i na Madagaskarze. Męczen-
nice mają nie tylko efektowne kwiaty, ale
– niektóre, na przykład marakuja, zwana też
granadillą ( Passilora edulis ) – również jadalne
owoce. Jej rośliny osiągają do 80 m długości.
Pod twardą skorupką koloru zielonego, żółtego,
brunatnego lub purpurowego znajduje się aromatyczna
galaretowata masa. Składa się z drobnych nasion, otoczonych
soczystymi, żółtymi lub purpurowymi osnówkami. Skorupkę należy rozłamać i łyżeczką wyjeść zawartość
łącznie z pestkami. W Australii do miąższu marakui dodaje się trochę soku pomarańczowego i serwuje z kre-
mem. W Indonezji jada się ten miąższ z cukrem i lodami.
Marakuja jest bogata w potas (350 mg), fosfor (54 mg) i wapń (16 mg ) oraz w witaminy A, B 1 , B 2 i C.
Owocowy deser
Składniki : Marakuja, papaja, ananas (może być
z puszki), banan, cytryna, cukier
Sposób przyrządzania : Miąższ marakui połączyć
z plastrami papai, ananasa i banana. Polać
sokiem z cytryny, po czym ugotować
z cukrem. Można jeść od razu jako deser
albo zrobić przetwory.
www.swiatkonsumenta.pl
świat konsumenta | maj 2008 47
425203936.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin