Miechunka Miechunka.pdf

(97 KB) Pobierz
47_miechunka.qxd
mie
MA¸O ZNANA ROÂLINA
chun
ka
MIECHUNKA JADALNA
(Physalis peruviana)
to roÊlina pochodzàca z Ameryki Po∏udniowej.
Uprawiana jest w Afryce, Nowej Zelandii,
Kolumbii, Indiach, Australii, na Antylach i na
Jawie. Ma pomaraƒczowe jagody, które wyrastajà
w wyschni´tych jasnobràzowych, przypominajà-
cych papier kielichach kwiatowych. Zarówno
mià˝sz owoców, jak i zawarte w nim nieliczne
nasiona sà jadalne.
Owoce miechunki sà s∏odko-kwaÊne, nieco przy-
pominajàce w smaku pomidory (zresztà miechun-
ka jest spokrewniona z pomidorem). Jada si´ je
Êwie˝e lub przyrzàdza si´ d˝emy i inne przetwory.
Stosuje si´ je te˝ do sa∏atek, sosów i tortów.
Miechunka wyst´puje w kilku rodzajach – inne
uprawia si´ dla ozdoby.
W owocu miechunki jest sporo witamin E, C oraz
z grupy B, a tak˝e potasu. Dawniej miechunk´
stosowano do walki ze szkorbutem, chorobà
spowodowanà brakiem witaminy C.
ÂWIAT KONSUMENTA c z e r w i e c 2 0 0 6
47
425269179.001.png 425269179.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin