Składniki:
Spód:
· 20 dag herbatników
· ½ kostki masła
· 2 łyżki cukru
Nadzienie:
· 4 jaja
· 4 żółtka
· ½ szklanki cukru
· 3 łyżki masła
· ½ szklanki soku z cytryny
· galaretka brzoskwiniowa
Sposób wykonania:
Masło przeznaczone na ciasto roztopić, dodać drobno pokruszone herbatniki, cukier i połączyć. Przełożyć masę do okrągłej formy o średnicy 22-24 cm. Wstawić do gorącego piekarnika (190-200 °C.) i lekko zrumienić.
W garnku rozmącić widelcem jaja i żółtka. Dodać sok z cytryny i cukier. Nieustannie mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Masę rozsmarować na spodzie i wstawić do lodówki. Całość zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.
edkaj