Pączki warszawskie.doc

(26 KB) Pobierz
Pączki warszawskie

Pączki warszawskie

 

 

Pączki warszawskie - składniki

Zaczyn: 6-7 dag drożdży

pół szklanki mleka

łyżka mąki

łyżeczka cukru. Ciasto: 50 dag mąki pszennej

7 żółtek

15 dag cukru

opakowanie cukru waniliowego lub pół laski wanilii

2/3 szklanki słodkiej śmietanki

15 dag masła

łyżeczka spirytusu

sól

konfitura (np. z róży)

5 dag drobniutko posiekanych migdałów

1 kg smalcu do smażenia

lukier lub cukier puder do posypania

 

 

Pączki warszawskie - sposób przygotowania

Utrzeć drożdże z cukrem i mąką, dokładnie wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Do mniejszej miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać na parze, aż powstanie jednolity krem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, ubite żółtka, spirytus i lekko podgrzaną śmietankę, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać zaczyn i cierpliwie (co najmniej 15 min!) wyrabiać ciasto. Gdy przestanie się lepić do rąk, wlać stopione wystudzone masło i wyrabiać jeszcze 8-10 min. Przykryć miskę ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło. Konfiturę wymieszać z posiekanymi migdałami. Z ciasta formować niewielkie placki, nadziewać je konfiturą, zlepiać pączki, układać na posypanej mąką stolnicy. Gdy wyrosną, partiami kłaść je na rozgrzany tłuszcz wyrośniętą stroną, przykryć i smażyć około 3 minut, po czym odwrócić łopatką, zmniejszyć gaz i smażyć bez przykrycia 4-5 minut. Rumiane osaczyć na papierowym ręczniku, przełożyć na pergamin i polukrować.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin