Pączki berlinki
Pączki berlinki - składniki
50 dag mąki
szczypta soli
2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
2 cukry waniliowe
4 dag drożdży
10 dag masła
1 cytryna
2 jajka
1 żółtko
po 6-8 łyżeczek przecieru jabłkowego lub konfitury z wiśni
tłuszcz do głębokiego smażenia
20 dag cukru pudru
Pączki berlinki - sposób przygotowania
Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Pośrodku zrób dołek, brzeg dołka posyp cukrem. Pokrusz drożdże. Podgrzej połowę mleka, dodaj drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszaj. Mleko z drożdżami wlej do dołka w mące, oprósz odrobiną mąki z brzegów, odłóż na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Stop masło z resztą mleka. Otrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Cytrynę przekrój na pół, z połówki wyciśnij sok. Do mąki z rozczynem dodaj jajka, żółtko, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i mleko z masłem, wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce co najmniej na 30 minut. Objętość ciasta powinna się podwoić.
Zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wytnij kółka o średnicy 8 cm. Pozostaw je na oprószonej mąką stolnicy, aby jeszcze trochę podrosły. W tym czasie rozgrzej tłuszcz do temp. 180 stopni. Połowę kółek posmaruj wodą, w pozostałych zrób dołek. Do połowy dołków włóż konfitury, do pozostałych przecier jabłkowy. Przykryj kółkami posmarowanymi wodą, mocno sklej brzegi i uformuj pączki. Wkładaj je po 3 do tłuszczu, smaż najpierw z jednej strony nz złoty kolor, a po odwróceniu dosmażaj z drugiej. Wyjmuj łyżką cedzakowąi osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pączki z jabłkami oprósz 5 dag cukru pudru. Utrzyj 15 dag cukru pudru z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Polukruj pączki z konfiturami.
czarnulka_61