Şiş kebab
Wspaniały, aromatyczny kebab, pozwala odbyć podróż sentymentalną do słonecznej Turcji. Tradycyjna baranina i mnóstwo przypraw nadają potrawie niesamowity smak. Polecam!!!
składniki1 kg baraninymarynata:duża szczypta (czubate pół łyżeczki) cynamonuduża szczypta kminu (kminu rzymskiego) lub mielonego kminkuduża szczypta pieprzu jamajskiego (mielone ziele angielskie)duża szczypta pieprzu cayenneduża szczypta ostrej papryki duża szczypta pieprzu tureckiego (ewentualnie chilli)duża szczypta tymianku - najlepiej świeżegokilka łyżek czosnku przeciśniętego przez praskę (mniej więcej 1 główka)2 łyżki przecieru pomidorowego50-75 ml oliwy z oliweksóldodatkowo:pudełko pomidorków koktajlowychsposób przygotowaniaMięso umyć, wykroić błonki i chrząstki, a następnie pokroić w kostkę o boku około 1,5 - 2cm. Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą, posypać nimi mięso, dodać oliwę z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszać tak, by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Następnie mięso nabijać na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szaszłyków. Pomiędzy kawałki mięsa można nabijać pomidorki koktajlowe.Piec na grillu węglowym, elektrycznym, lub ułożone na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposażonego w opiekacz), tuż pod spiralą grill’a, pozostawiając uchylone drzwiczki.Co parę minut, należy zmieniać stronę przewracając mięso. Cykl pieczenia to mniej więcej 4 razy po 5 min, z każdej strony.Ewentualnie można również spróbować zrobić kebab na patelni. Smacznego!!!dodatkowe informacjeKebab można przygotować z innego mięsa, wówczas nie będzie on jednak tak tradycyjny jak barani kebab turecki.
Souvlaki
Specjalnosc greckiej kuchni, grilowane kawalki jagnieciny zawiniete w ciepla pite, oczywiscie z dodatkiem warzyw i niezastapionego tzatziki
składnikiokolo 750g jagnieciny (swietnie ja zastapi i jest rownie pyszna poledwiczka wieprzowa)1/2 szklanki oliwki4 duze posiekane zabki czosnkuwycisniety sok z 1 cytryny2 lyzki sosu sojowego1 lyzka suszonego oregano1/4 lyzeczki ostrej papryki3/4 lyzeczki soli8 chlebkow pita1 srednia cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki1 duzy pomidor, pokrojony w cienkie plasterkisos tzatzikisol, pieprz do smakusposób przygotowaniaMieso pokroic w spora kostke, wlozyc do duzego plastikowego woreczka, dodac pozostale skladniki marynaty i zostawic (od czasu do czasu mieszajac i przewracajac) na cala noc, lub dluzej w lodowce. Nastepnego dnia nadziac mieso na metalowe szpadki lub patyczki (uzywajac drewnianych patyczkow nalezy pamietac o zamoczeniu ich w wodzie na conajmniej 30 minut przed planowanym grilowaniem) i grilowac 12-15 minut, az beda mocno zrumienione. Mozna je rowniez grilowac w piekarniku (gorna grzalka).W miedzyczasie zawinac chlebki w folie i zagrzac na grilu lub w piekarniku. Kiedy miesko jest juz gotowe, zsunac przypieczone kawaleczki na goracy chlebek, dodac kilka plastrow cebuli i pomidora (lekko posolic i popieprzyc) i bardzo spory kleks tzatziki - zlozyc chlebek na pol, tworzac kanapke i zajadac.dodatkowe informacjeMozna tez przekroic pite i nadziac, ale chyba souvlaki lepiej smakuja jedzone typowo po grecku, po prostu zawiniete w cieply, puszysty chlebek. Polecam moj przepis na chlebek pita.
in_ika