Kuchnia Grecka i Turecka-Sis kebab-Souvlaki.rtf

(4 KB) Pobierz

Şiş kebab

Wspaniały, aromatyczny kebab, pozwala odbyć podróż sentymentalną do słonecznej Turcji. Tradycyjna baranina i mnóstwo przypraw nadają potrawie niesamowity smak. Polecam!!!
 

składniki
1 kg baraniny

marynata:

duża szczypta (czubate pół łyżeczki) cynamonu
duża szczypta kminu (kminu rzymskiego) lub mielonego kminku
duża szczypta pieprzu jamajskiego (mielone ziele angielskie)
duża szczypta pieprzu cayenne
duża szczypta ostrej papryki
duża szczypta pieprzu tureckiego (ewentualnie chilli)
duża szczypta tymianku - najlepiej świeżego
kilka łyżek czosnku przeciśniętego przez praskę (mniej więcej 1 główka)
2 łyżki przecieru pomidorowego
50-75 ml oliwy z oliwek
sól

dodatkowo:

pudełko pomidorków koktajlowych

sposób przygotowania
Mięso umyć, wykroić błonki i chrząstki, a następnie pokroić w kostkę o boku około 1,5 - 2cm. Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą, posypać nimi mięso, dodać oliwę z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszać tak, by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.
Następnie mięso nabijać na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szaszłyków. Pomiędzy kawałki mięsa można nabijać pomidorki koktajlowe.
Piec na grillu węglowym, elektrycznym, lub ułożone na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposażonego w opiekacz), tuż pod spiralą grill’a, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Co parę minut, należy zmieniać stronę przewracając mięso. Cykl pieczenia to mniej więcej 4 razy po 5 min, z każdej strony.
Ewentualnie można również spróbować zrobić kebab na patelni. Smacznego!!!

dodatkowe informacje
Kebab można przygotować z innego mięsa, wówczas nie będzie on jednak tak tradycyjny jak barani kebab turecki.

 

 

Souvlaki

Specjalnosc greckiej kuchni, grilowane kawalki jagnieciny zawiniete w ciepla pite, oczywiscie z dodatkiem warzyw i niezastapionego tzatziki
 

składniki
okolo 750g jagnieciny (swietnie ja zastapi i jest rownie pyszna poledwiczka wieprzowa)
1/2 szklanki oliwki
4 duze posiekane zabki czosnku
wycisniety sok z 1 cytryny
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka suszonego oregano
1/4 lyzeczki ostrej papryki
3/4 lyzeczki soli


8 chlebkow pita
1 srednia cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
1 duzy pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
sos tzatziki
sol, pieprz do smaku

sposób przygotowania
Mieso pokroic w spora kostke, wlozyc do duzego plastikowego woreczka, dodac pozostale skladniki marynaty i zostawic (od czasu do czasu mieszajac i przewracajac) na cala noc, lub dluzej w lodowce. Nastepnego dnia nadziac mieso na metalowe szpadki lub patyczki (uzywajac drewnianych patyczkow nalezy pamietac o zamoczeniu ich w wodzie na conajmniej 30 minut przed planowanym grilowaniem) i grilowac 12-15 minut, az beda mocno zrumienione. Mozna je rowniez grilowac w piekarniku (gorna grzalka).
W miedzyczasie zawinac chlebki w folie i zagrzac na grilu lub w piekarniku. Kiedy miesko jest juz gotowe, zsunac przypieczone kawaleczki na goracy chlebek, dodac kilka plastrow cebuli i pomidora (lekko posolic i popieprzyc) i bardzo spory kleks tzatziki - zlozyc chlebek na pol, tworzac kanapke i zajadac.

dodatkowe informacje
Mozna tez przekroic pite i nadziac, ale chyba souvlaki lepiej smakuja jedzone typowo po grecku, po prostu zawiniete w cieply, puszysty chlebek. Polecam moj przepis na chlebek pita.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin