Savoir vivre w restauracji
Dobre rady jak należy zachowywać się przy stole w restauracji.
W restauracji kobieta zobowiązana jest zostawić okrycie wierzchnie a w kawiarni nie musi. Mało elegancko jest odkładanie płaszcza na krzesło obok.Kto uzupełnia zawartość kieliszków (kelner). On powinien czuwać nad swoimi gośćmi. Jeżeli jednak nasz opiekun zniknął może a nawet musi zastąpić go gospodarz stolika.Kieliszki z winem trzymamy zawsze za nóżkę. Tylko koniak ogrzewamy ciepłem własnych rąk.Kolejna kwestia to wybór stolika. Najlepsze jak Państwo wiecie są te przy ścianach. Miejsce skąd widać całą salę zajmuje partnerka. Jej partner odsuwa przed nią krzesło, a następnie pomaga jej dosunąć. Wstaje zawsze, kiedy ona wstaje a także wtedy, gdy kobieta wraca np. z toalety.Siedzi się prosto, ale nie sztywno.O blat stołu opieramy się nadgarstkami a nie łokciami. Kobiet siedząc musi pamiętać o tym żeby kolana były złączone. Wygodnie i elegancko usadowieni czekamy, aż kelner poda kartę. Każdy powinien dostać ją dla siebie. Posiłek zaczyna się od zupy (ryby, mięso, ser, kawa, deser). Jeżeli jesteśmy zaproszeni na obiad nie wybiera się ani najdroższych ani najtańszych dań. Rozkładamy serwetkę na kolanach. Kiedy potrawy zostają podane.Gdy chcemy obetrzeć usta np. by napić się wina podnosimy ją z kolan i delikatnie przykładamy do ust (w ten sposób nie ubrudzimy brzegu kieliszka). Przywołujemy kelnera dłuższym spojrzeniem lub skinięciem głowy. Jeżeli mamy zastrzeżenia do dania możemy prosić kelnera o wymianę dania. Zupę nawet z filiżanki z dwoma uszkami jemy łyżką. Gdy zostanie jej nieco na dnie łyżkę można odłożyć na talerzyk a barszczyk lub bulion wypić. Głębokiego talerza nie wypada przechylać.Nóż i widelec od momentu, gdy zostaną wzięte do rąk nie mogą dotknąć obrusa.
ulia.meow