WYKŁAD 4ŻYWIENIE
Zapotrzebowanie zwierząt i wartość pasz pod względem zawartości energii i białka
Normy tradycyjne
Jednostka energetyczna opierająca się na energii netto w Polsce:
- wartość skrobiowa wyrażona w jednostkach owsianych (0,6 wartości skrobiowej) lub megadżulach – MJ (1 jednostka owsiana = 5,916MJ)
Wartość skrobiowa paszy (Keilner) odpowiada tej ilości kilogramów skrobi, która potrzebna jest do wytworzenia u dorosłego wołu takiej samej ilości tłuszczu jaka wytworzy się u niego ze 100kg tej paszy.
Białko – w gramach białka ogólnego (białko właściwe i związki azotowe niebiałkowe, które mogą być przez przeżuwacze wykorzystane jako źródło azotu).
Normy francuskie (INRA)
- jednostki energetyczne opierają się na energii netto
- rozróżniamy jednostkę paszową produkcji mleka (JPM) i jednostkę paszową produkcji żywca (JPŻ)
Jednostka paszowa produkcji mleka (JPM) – ilość energii netto produkcji mleka, którą dostarcza 1kg ziarna jęczmienia standardowego podawanego jego pasza bytowa i produkcyjna krowie w okresie laktacji (1JPM = 1700kcal).
Jednostka paszowa produkcji żywca (JPŻ) – ilość energii netto produkcji żywca, którą dostarcza 1kg jęczmienia standardowego podawanego jako pasza bytowa i produkcyjna rosnącym (tuczonym) zwierzętom (1JPŻ = 1820kcal).
Zapotrzebowanie zwierząt i wartość pasz pod względem zawartości białka określa się w gramach ilością białka właściwego rzeczywiście trawionego w jelicie cienkim (BTJ).
Układanie dawek w oparciu o normy tradycyjne
- poziom zapotrzebowania na energię i białko
- sucha masa i zawarte w niej energia i białko
Na czym bazujemy?
- tabele wartości pokarmowej dla przeżuwaczy – w tabelach podane są wartości średnie i nie zawsze odpowiadają wartości posiadanych pasz
- ustalenie rzeczywistej wartości paszy – analiza laboratoryjna, podniesienie efektywności żywienia
- białko
· laboratorium podaje zwykle zawartość białka ogólnego
· przy podanej zawartości azotu N: ilość N * 6,25 → zawartość białka ogólnego
- wartość energetyczna paszy
· na jej podstawie wylicza się zawartość w paszy energii netto (jednostka owsiana lub MJ)
· 1 jednostka owsiana = 0,6 wartości skrobiowej = 5,92MJ
Zielonki
- podstawowa pasza w żywieniu owiec
- w postaci naturalnej i zakonserwowane w postaci siana i suszu oraz kiszonek
Zielonki w postaci naturalnej
- małe ilości suchej masy, energii i białka w 1kg
- wysoka koncentracja składników pokarmowych w suchej masie
Pod względem energii dorównują, a pod względem białka ogólnego przewyższają nawet ziarno zbóż.
Wartość zielonek zależy od:
- gatunku roślin
- okresu wegetacji
- nawożenia
Wartość zielonek bardzo szybko zmienia się w zależności od okresu wegetacji.
Młode rośliny zielone – więcej wody, białka i związków azotowych niebiałkowych (wpływ nawożenia N), więcej cukrów prostych, składników mineralnych oraz witamin a mniej włókna.
U roślin starszych – zwiększa się ich ogólna masa, zmniejsza zawartość wody w suchej masie białka ogólnego, obniża zawartość witamin i cukrów a wzrasta ilość skrobi i włókna.
Włókno roślin starych jest twarde, mniej strawne.
Wybór pory zbioru zielonek wpływa na efektywność ich wykorzystania
- wcześniejszy – lepsza jakość, mniejszy plon
- późniejszy – gorsza jakość, wyższy plon
Do spadania zielonki – zbiór bezpośrednio przed kwitnieniem.
Składniki mineralne w zielonkach – ok., 9-11% s.m.:
- dużo Ca a mało P, obfitość (czasem nawet nadmiar) K, niedobór Na
- konieczność podawania lizawek solnych i związków mineralnych z dużą ilością fosforu
Duże ilości karotenu i witamin:
- witaminy z grupy B oraz witaminy C i E
- brak witaminy D, tylko pewne ilości ergosterolu, który przy naświetleniu promieniami słonecznymi może jej dostarczyć.
Siana wraz z kiszonkami
- podstawa żywienia zimowego owiec
- wartość siana zależy od wartości zielonki, jak również od sposobu i warunków suszenia
Dobre siano – z roślin młodych, koszonych w początkowym okresie kwitnienia, suszonych możliwie szybko, bez deszczu, przy słonecznej pogodzie.
- Zbyt częste przewracanie, powoduje obtrącanie liści, najbardziej cennej części rośliny.
- Dobre siano zawiera dużo karotenu i witamin, w tym witaminę D, E i z grupy B.
- Działanie promieni słonecznych rozkłada karoten, natomiast wpływa korzystnie na powstawanie witaminy D.
Susze z zielonek
- bardzo wartościowa pasza
- dobry susz może zastępować pasze treściwe
- zachowane zostają prawie wszystkie składniki mineralne, karoten i witaminy, prócz witaminy D
- strawność składników pokarmowych nie ulega obniżeniu
- białko pod wpływem wysokiej temperatury ulega przemianom
· zmniejsza się ilość białka trawionego w żwaczu a wzrasta frakcja trawiona w jelitach
- suszenie – bardzo kosztowne, opłaca się sporządzać susz z zielonek bardzo wysokiej jakości
Kiszonki z zielonek
Dobra kiszonka jest paszą smaczną, zdrową, działającą dietetycznie, o wartości pokarmowej podobnej do wartości świeżej zielonki, z której została sporządzona.
Charakterystyczne cechy dobrej kiszonki:
- -2% kwasu mlekowego
- 0,1-0,4% kwasu octowego
- znikome ilości kwasu masłowego
- pH: 4,0-4,2
- barwa oliwkowa
- zapach aromatyczny owocowy
- strukturę podobną do materiału, z którego została sporządzona
Skutki zakiszania:
- straty w węglowodanach i na ogół mniejsze w białku
- ubytek tłuszczu jest znikomy
- zawartości witamin obniża się
- dobrym źródłem karotenów i witamin
Kiszonki
- ze świeżej zielonki lub
- powiędniętej – podsuszonej (30-50% suchej masy)
- zielonki bogate w cukry łatwiej się kiszą
- zielonki zawierające duże ilości białka zakiszają się trudno
↓
- rośliny trudno się zakiszające, ale dające kiszonki wysokobiałkowe (motylkowe drobnoziarniste)
- rośliny łatwo zakiszające się, ale dające kiszonki niskobiałkowe (kukurydza, liście buraków)
- wzbogacanie kiszonek niskobiałkowych mocznikiem
- rośliny wysokobiałkowe zakisza się z dodatkiem pasz zawierających cukry (melasa) lub preparatów chemicznych ułatwiających zakiszanie
Nasiona roślin strączkowych i oleistych
- więcej białka niż zboża
- więcej fosforu i wapnia
- lepszą strawnością
- źródło tłuszczu (nasiona rzepaku)
- uwaga na kwas erukowy!!
Nasiona strączkowych
- wywołują wzdęcia i obstrukcje – tylko w niewielkich ilościach zwłaszcza jagniętom
- stosuje się bobik i groch
Nasiona roślin oleistych
- nasiona rzepaku 00 – minimalne ilości kwasu erukowego
Śruty poekstrakcyjny i makuchy z roślin oleistych
- dobra strawność
- wysoka zawartość białka (30-50%)
- poważną ilość BAW (20-30%)
- spora ilość składników mineralnych (5-8%) – w tym Ca i P
- źródło witamin z grupy B
Najczęściej stosowane śruty poekstrakcyjne
- śruta sojowa (importowana) – białko o wysokiej wartości biologicznej
- z rzepaku 00 – w żywieniu nie tylko sztuk dorosłych ale i młodzieży
Okopowe i pochodne
- duża zawartość wody oraz łatwo strawnych węglowodanów (cukry, skrobia) przy niedużej zawartości włókna
- w korzeniach występują prowitaminy (karoten w marchwi)
- pasze łatwo strawne i w okresie zimy stanowią dobrą paszę dietetyczną, zwłaszcza marchew i buraki półcukrowe
Rośliny okopowe stosowane w żywieniu owiec:
- marchew
- buraki cukrowe – spasać ostrożnie (duża zawartość cukru)
- brukiew
- ziemniaki zawierające duże ilości skrobi (w tuczu):
· na surowo lub parowane i zakoszone
Pochodne okopowych stosowane w żywieniu owiec:
- wysłodki z buraków cukrowych
· świeże (pasza wodnista mało wartościowa)
· suszone
· melasowane (pasza cenna energetycznie)
- wywar i pulpa ziemniaczana – w żywieniu owiec w ostateczności
Słomy, plewy i łuszczyny
Słomy
- pasza objętościowa o najmniejszej koncentracji składników pokarmowych w suchej masie
- trudno strawne – dużą zawartość włókna z dużym udziałem ligniny i kutyny
- dużo potasu i krzemionki a niewiele wapnia i fosforu
- witaminy i minimalnych ilościach
Rola słom w żywieniu owiec
- odpowiednią objętość dawki pokarmowej – uczucie sytości
- prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku podawania dużej ilości pasz wodnistych
- w lecie, przy żywieniu zielonkami – utrzymanie odpowiedniego poziomu suchej masy w dawce
Słomy zbożowe
- najczęściej stosuje się słomę owsianą, jęczmienną i pszenną
- bardziej wartościowa jest słoma z kukurydzy, lecz że zawiera mniej suchej masy i jest dlatego trudniejsza do przechowania
Słomy z roślin strączkowych
- porównywalne z sianem gorszej jakości
- najczęściej stosowana jest słoma z grochu i z wyki oraz bobiku, a w niektórych gospodarstwach z nasiennej lucerny i koniczyny
- z traw nasiennych jest gorszej jakości
Plewy, strączyny i łuszczyny
- wyższą wartość niż słomy i mogą być stosowane w żywieniu owiec z wyjątkiem plew ościstych, np. z jęczmienia
- sprawdzać czy nie znajduje się w nich duża ilość nasion chwastów trujących
1. słomy na ogół spasane są w całości
2. owce przeważnie wybierają z nich tylko najcenniejsze części
3. uszlachetnianie słomy: przez rozdrobnienie i ługowanie lub amoniakowanie
Pasze mineralne i mineralno-witaminowe
Niedobory wapnia:
- w okresie wysokiej ciąży i laktacji
- przy skarmianiu owcami liści buraków, szczególnie cukrowych (kwas szczawiowy)
Niedobory fosforu:
- przy skarmianiu mały ilości pasz treściwych zbożowych
Brak magnezu:
- może występować wiosną, gdy owce wychodzą na pastwisko
Brak sodu:
- mała zawartość w paszach roślinnych (poza liśćmi buraków cukrowych)
Niedobory mikroelementów (Fe, Mn, Cu, Zn, Co, Se, Mo, i in.)
- regionalne obniżenie zawartości tych pierwiastków w glebie w danym regionie
Szczególne groźny dla owiec może być niedobór selenu.
Naturalnymi surowcami mineralnymi dostarczającymi wapnia i fosforu są:
- kreda pastewna
- fosforany
Dzienna dawka mieszanek mineralnych – w ilości 5-20 (30)g na dzień i sztukę.
Dodatki mineralno-witaminowe
Polfamiks O
- 10-40g na dzień i sztukę dla wszystkich grup owiec
- zawiera makro- i mikroelementy oraz witaminy
Premix C-J dla jagniąt
Skład: witamina D3 i składniki mineralne oraz stymulatory wzrostu (antybiotyki).
Polfasole
W przypadku niewielkiej zawartości witaminy A, D1, E w paszach i objawów ich niedoboru:
- Polfasol E – przy kłopotach związanych z rozrodem
- Polfasol AD3E
- Polfasol AD3
NaCl
- wymieszanie sypkiej sol paszowej w mieszankach paszowych
- lizawki solne
- lizawki z mikroelementami zawierają w 1kg 1,27g miedzi, 0,11g kobaltu i o,15g jodu
Miedź
- bydło 10-12mg/kg s.m.
- owce 5-8mg/kg s.m.
- 15 – 20mg/kg s.m. objawy zatrucia
Przemysłowe mieszanki treściwe
Bardzo różnorodny skład:
- śruty zbożowe
- śruty poekstrakcyjne
- susze z zielonek
- dodatki mineralne i witaminowe
Owcom należy podawać tylko mieszanki przeznaczone dla nich i bydła (dla przeżuwaczy).
Nie wolno stosować mieszanek dla trzody i drobiu.
Mieszanki przemysłowe:
- uzupełniające (Bw, B, B-1, C-J)
- koncentraty (Ko-Be, KBC)
Najefektywniejsze rozwiązania
- produkowanie mieszanek treściwych z własnych pasz (ziarno zbóż, susze, itp.) z dodatkiem odpowiednich kupnych koncentratów, śrut poekstrakcyjnych (sojowych, rzepakowa)
lub
- w przypadku jeśli w gospodarstwie posiadamy nie tylko ziarno zbóż, ale również pasze średnio- i wysokobiałkowe (nasiona rzepaku, grochu, itp.) – produkcja mieszanek z dodatkiem kupnych pasz mineralno-witaminowych
Pasze pochodzenia zwierzęcego
Mączki pochodzenia zwierzęcego są zakazane w żywieniu owiec.
Przy wychowie jagniąt wcześniej odłączonych od matek – celowe podawanie mleka krowiego w formie płynnej lub w proszku.
Syntetyczne związki azotowe niebiałkowe
Owce mają zdolność wykorzystania związków azotowych niebiałkowych.
Mocznik
- u owiec, od 3 miesiąca życia, może stanowić od 20 do 25%
- a u starszych do 30% białka pasz:
· maksymalna dawka dla owcy dorosłej wynosi do 20g na dzień i sztukę
Siarczan amonu (NH4SO4)
- podaje się razem z mocznikiem w stosunku 1:0,4
Amoniak
- w formie roztworu lub gazowej służy do wzbogacania pasz (słomy, wysłodków) w azot
Zasady żywienia maciorek używanych do rozpłodu w wieku 8-12 miesięcy
- intensywne żywienie
- przed stanówką muszą uzyskać masę ciała wynoszącą min. 70% masy ciała maciorek dorosłych
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe zależy od:
- masy ciała
- stanu fizjologicznego
- plenności
Normowanie żywienia
- przez cały okres użytkowania rozpłodowego na podstawie średniej masy ciała całej stawki owiec przy dobrej kondycji w momencie rozpoczęcia stanówki
- podział na grupy żywieniowe oraz zmiany zasad zmian żywienia – jak u matek dorosłych
- jak najwcześniej oddzielić maciorki rozpłodowo kotne od owiec jałowych
- młode maciorki użytkowane rozpłodowo można połączyć ze starszymi dopiero przed następną stanówką
Żywienie maciorek używanych do rozpłodu w wieku 8-12 miesięcy
- dawki o dużej koncentracji składników pokarmowych
- bardzo dobre pasze
Latem:
- dobre pastwisko lub zielonka koszona (2 - 4kg), najlepiej z motylkowych
W zimie:
- dobra kiszonka (2 - 4kg) lub buraki pół-cukrowe (1,5 – 2,5kg)
W zimie i w lecie:
- siano (0,6 – 1kg)
- pasze treściwe w postaci ziarna zbóż, np. jęczmień, pszenica, owiec (0,5 – 0,8kg)
- pasze białkowe – śruta poekstrakcyjna lub nasiona rzepaku, mocznik
Zasady żywienia maciorek w wieku 4-18 miesięcy
- wieku
...
kasiabogucka123