BIMBER DLA KOBIET
Chociaż mamy równouprawnienie, zwykle kobiety wolą słabsze trunki, słodsze i delikatniejsze niż klasyczny bimber. Dla nich też mam kilka przepisów.
# POZIOMKOWA
Poziomki (truskawki) przetrzeć z cukrem, dodać wódkę.
Nasypać pół butelki wysokogatunkowych poziomek. Zagotować cukier jak na karmel lub utrzeć na puder. Zasypać po wierzchu poziomki. Zalać wódką do pełna. Wystawić na słońce na dwa miesiące, stale wstrząsać. Zlać, przecedzić. Można spożywać, można też rozcieńczyć wódką.
# MALINÓWKA
Do gąsiora nasypać dojrzałych malin do 3/4 pojemności. zalać wódką I postawić w cieniu na dwie doby. Zlać alkohol, wyrzucić maliny, nasypać pół gąsiora świeżych malin i znów zalać tym samym alkoholem na dwie doby. Zlać, przecedzić. Rozpuścić cukier na syrop, dodać do malinówki według smaku.
# AJERKONIAK
4 żółtka i szklanka cukru pudru dodać puszkę skondensowanego mleka, miksoawac ok. 10 min. dodać 0,25l. bimbru (ok. 75%) zmiksowac, rozlać do butelek, na kilka dni odstawić do lodówki.
LIKIERY
# MLECZNY
500 g tłustego mleka lub śmietany zagotować, ostudzić mieszając. 1 szklankę cukru, 6 - 7 żółtek, na końcu noża wanilii - utrzeć na kogel-mogel. Mieszając, wlać do mleka 300 g wódki (jeśli jest bardzo mocna, rozcieńczyć wodą do 45 - 50%. Potem mleko z wódką powoli wlewać do kogla-mogla, mieszać. Powinno postawić na pół godziny. Zebrać pianę.
# DRUGI SPOSÓB
Zagotować 1 szklankę mleka, rozpuścić w nim 1 szklankę cukru, ostudzić i dodać 6 żółtek. Potem powoli wlewać 1 szklankę wódki. Dobrze wymieszać, wylać ciecz do trzylitrowego słoja. Ubić i dodać wanilii. Pozostawić na 10 dni.
# WINOGRONOWY
Na litr wódki dodajemy litr soku winogronowego, 1 kg cukru,1 łyżkę stołową herbaty, 5 listków laurowych, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki od herbaty wanilii. Pozostawić na 5 - 6 dni, regularnie mieszać. Przecedzić. Doskonale tłumi zapach bimbru.
# KAWOWY
Zaparzyć 100 g bardzo mocnej (znacznie mocniejszej, niż do picia czarnej kawy. Wlać (bez fusów) do 200 g cukru, rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Zalać litrem wody. Przefiltrować.
# RÓŻANY
Napełnić gąsior płatkami róż. Zalać wódką, wystawić na słońce na 3 dni. Wódkę zlać, płatki zastąpić świeżymi. Zalać tą samą wódką, Powtórzyć jeszcze raz. Potem rozcieńczyć otrzymaną wódkę syropem z cukru do smaku.
# CHABROWY
Przepis tak jak wyżej z tym że zamiast płatków róż dajemy płatki chabrów.
# MALINOWY
Ze świeżych dojrzałych malin wycisnąć sok. Połączyć z cukrem Proporcje 1:1. Zagotować trzy razy. Za każdym razem zdjąć szumowiny. Dodać wódki według gustu. Przecedzić, rozlać do butelek, zakorkować.
# CYTRYNOWY
10 cytryn gotować przez 5 min. wycisnąć z nich sok wlać do 1 litra wody, dodać 1 łyżkę rodzynek, 2,5 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszać tak, żeby cukier się rozpuścił. Wlać 1 litr mocnego bimbru, wstawić do lodówki na noc, można pić.
mvstang