PAN DI STELLE
SKŁADNIKI:
500 gr. mąki2 łyżki miodu30 gr. ciemnej czekolady, stopiony30 gr. niesłodzonego kakao w proszku1 jajko90 gr. margaryna300 gr. cukru pudru 40 ml. mleka20 gr. orzechy laskowe1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli30 gr. cukru pudru
WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Posmarować blachę do pieczenia, odstawić.
Wsypać orzechy laskowe razem z 3 łyżkami stołowymi cukru pudru do robota kuchennego i ugniatać do konsystencji mąki. Przesypać do małej miseczki. W blenderze utrzeć margarynę z resztą cukru pudru aż będzie puszyste. Dodać żółtka jaj, mleko, miód i rozpuszczoną czekoladę. W dużej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao w proszku, sól i mąkę z orzechów laskowych. Mieszać do osiągnięcia jednolitej masy. Zrobić dziurę w środku i dodać margarynę zmieszaną z cukrem pudrem. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką a potem ugnieść ciasto rękami. Rozrolować ciasto na powierzchni posypanej mąką, w prostokąt grubości ok. 1,2 centymetra. Wyciąć okrągłe ciasteczka. Ułożyć ciasteczka na wysmarowane blasze. Ubić białko z 30 gr cukru pudru aż będzie bardzo sztywne. Przenieść masę do .. tego: J i wyciąć parę gwiazdek na ciasteczka. Posypać trochę dodatkowym białym cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut J
FilmiTaliano