Biala_szynka_wielkanocna.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 2 kg szynki świeżej bez kości czosnek liść laurowy ziele angielskie sól pieprz biały WYKONANIE: Przygotowujemy przyprawy do nacierania: drobimy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie rozgniatamy w moździeżu. Rozdrobniony czosnek łączymy z solą, pieprzem i nacieramy szynkę. Następnie okładamy liściem laurowym i zielem angielskim. Tak przygotowaną szynkę pozostawiamy w kamiennym garnku na 3 dni odwracając ją każdego dnia. Trzeciego dnia wyjmujemy mięso. Przygotowując do zwinięcia usuwamy z wewnętrznej strony nadmiar przypraw. Zwijamy szynkę ciasno sznurkiem szpagatowym - następnie wkładamy do gotującej wody. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu 2 godziny (uwaga! Zawsze gotujemy tyle godzin, ile waży szynka). Zestawiamy szynkę z ognia pozostawiając ją w wywarze do wystygnięcia. Na stół wielkanocny podajemy szynkę z sosami: śmietanowo-chrzanowym, żurawinowo-chrzanowym lub borówkami. Na pozostałym wywarze można przygotować smaczny biały barszcz.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin