POLĘDWICZKI W KAPUŚCIE
50 dag polędwicy wieprzowej
4 plastry boczku
1 cebula
1 kromka chleba
25 dag marynowanych kurek
1 płaska łyżeczka rozmarynu
1 płaska łyżeczka tymianku
4 liście włoskiej kapusty
1 jabłko
1 gruszka
100 ml białego wina
olej do smażenia
Boczek pokroić w drobną kosteczkę i wysmażyć z 1 łyżką oleju. Dodać posiekaną drobno cebulę oraz kurki. Wysmażać 5 minut. Następnie dodać chleb pokrojony w drobną kostkę. Farsz doprawić vegetą, pieprzem i ziołami. Z polędwicy wykroić 4 kotlety, rozbić tłuczkiem, posolić. Liście kapusty obgotować (4 min). Kotlety napełnić nadzieniem i uformować roladki. Zawinąć w liście kapusty i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę owoce, poddusić 5 minut na wolnym ogniu. Podlać winem i dusić około 20 minut.
bassma