POLĘDWICA ZE ŚLIWKAMI
Składniki na 4 porcje:
60 dag polędwiczek wieprzowych
20 dag suszonych śliwek
20 dag śliwek mrożonych lub świeżych
200 ml czerwonego wina
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki oleju
sól
cynamon
biały pieprz
60 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka masła
Fasolkę oczyść, włóż do garnka. Zalej wrzątkiem, posól, gotuj około 20 minut. Polędwiczki opłucz, osusz. Długim nożem wytnij w nich głębokie kieszenie. Napełnij suszonymi śliwkami. Następnie mięso oprósz solą i pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełóż do brytfanki, wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 10 minut. W tym czasie przygotuj sos: powidła przełóż do rondelka, podgrzej. Dolej wino i mieszając gotuj, aż całość lekko zgęstnieje. Dołóż drobno pokrojone śliwki i gotuj jeszcze kilka minut. Sos przypraw solą, cynamonem i pieprzem. Mięso wyjmij z piekarnika i trzymaj w cieple. Odcedź fasolkę. Masło stop, wymieszaj z osączoną fasolką. Polędwiczki pokrój w plastry, obłóż fasolką, polej odrobiną sosu śliwkowego (resztę sosu ustaw obok w sosjerce).
bassma