POLeDWICA ZE ĹšLIWKAMI(1).doc

(25 KB) Pobierz
POLĘDWICA ZE ŚLIWKAMI

POLĘDWICA ZE ŚLIWKAMI

Składniki na 4 porcje:

60 dag polędwiczek wieprzowych

20 dag suszonych śliwek

20 dag śliwek mrożonych lub świeżych

200 ml czerwonego wina

4 łyżki powideł śliwkowych

3 łyżki oleju

sól

cynamon

biały pieprz

60 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej

1 łyżka masła

Fasolkę oczyść, włóż do garnka. Zalej wrzątkiem, posól, gotuj około 20 minut. Polędwiczki opłucz, osusz. Długim nożem wytnij w nich głębokie kieszenie. Napełnij suszonymi śliwkami. Następnie mięso oprósz solą i pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełóż do brytfanki, wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 10 minut. W tym czasie przygotuj sos: powidła przełóż do rondelka, podgrzej. Dolej wino i mieszając gotuj, aż całość lekko zgęstnieje. Dołóż drobno pokrojone śliwki i gotuj jeszcze kilka minut. Sos przypraw solą, cynamonem i pieprzem. Mięso wyjmij z piekarnika i trzymaj w cieple. Odcedź fasolkę. Masło stop, wymieszaj z osączoną fasolką. Polędwiczki pokrój w plastry, obłóż fasolką, polej odrobiną sosu śliwkowego (resztę sosu ustaw obok w sosjerce).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin