Polędwiczki wieprzowe po andaluzyjsku
Zobacz film
powyżej 30 minut dla 6 osób
Składniki:
4 łyżki oliwy 100 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę 600 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w talarki sól, pieprz 100 g czarnych oliwek pokrojonych w talarki 30 g koncentratu pomidorowego 50 ml porto 800 g ziemniaków obranych i pokrojonych w cienkie talarki 1 mini kostka przyprawowa Czerwone małe Papryczki Knorr 2 łyżki posiekanej bazylii
Jak przygotować:
1. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj boczek.2. Mięso dopraw pieprzem i solą. Wrzuć do garnka i usmaż na rumiano. Dodaj oliwki, koncentrat pomidorowy i porto. 3. Dodaj ziemniaki, delikatnie wymieszaj. Wlej 2 łyżki wody i gotuj 25 minut pod przykryciem na małym ogniu.4. Dopraw mini kostką, solą i pieprzem do smaku. Dodaj bazylię. Podawaj z ryżem
bassma