·
· 300 g mąki
· 3 jajka
· 3/4 l mleka
· 2 łyżki oleju
· szczypta soli
· Beszamel:
· 70 g mąki
· 70 g masła
· 1 litr tłustego mleka
· gałka muszkatołowa
· Farsz:
· 1/2 kg pieczarek
· 300 g szynki
· 250 g sera gruyere
Dzieci lubią naleśniki. Każdy lubi. Tu mamy przypadek naleśnika beszamelowego. Taki naleśnik po złożeniu jest potężny. Jeden zupełnie spokojnie wystarczy na porządne danie. Acha, zamiast pieczarek i szynki do beszamelu możecie dodać to, co chcecie. Pełen luz. Miłego eksperymentowania życzę.
Jak to zrobić: Ciasto naleśnikowe: 1. Wsyp mąkę z solą do miski. 2. Roztrzep jajka, przelej do mąki i wymieszaj. 3. Powoli wlej mleko, cały czas mieszając, aż w cieście nie będzie grudek. Dla pewności przelej je przez sitko. Dodaj olej i wymieszaj. Beszamel: 4. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i podsmaż ją ok. 2 min. 5. Wlej mleko i mieszaj, aż płyn stanie się gęsty. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. 6. Pokrój szynkę w paseczki i dodaj do sosu. 7. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż je na osobnej patelni. Posól na samym początku smażenia, żeby puściły wodę. 8. Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami. 9. Wrzuć do beszamelu pieczarki i trochę sera. Naleśniki: 10. Usmaż cienkie placki. 11. Na połowie każdego placka ułóż warstwę sosu i posyp ją serem. Następnie złóż placek na 4 części (jak kartkę papieru). 12. Posyp z wierzchu resztą sera i włóż do rozgrzanego piekarnika, żeby się chwilę zapiekły.
GRZEGORZ1976