Higiena mleka - calosc.pdf
(
1050 KB
)
Pobierz
Wykłady higieny mleka
Prof. Dr hab. Joanna Szteyn
22.02.2012
Zakres przedmiotu:
Zadania Inspekcji weterynaryjnej
Produkcja mleka w Polsce i na wiecie. Wartoć odżywca mleka. Różnice gatunkowe w
awartocipodtawowychkładników odżywcych.
Czynniki wpływające na: kład, jakoć higienicną i prydatnoć technologicną mleka.
Właciwociiykochemicnemleka
Wady mleka surowego. Podstawowe przyczyny powstawania wad smakowo-zapachowych.
Wymagania sanitarno-weterynaryjne dla gospodarstw produkujących mleko. Dobra Praktyka
Produkcyjna w gospodarstwach produkcyjnych.
Zasady pozyskiwania, przechowywania i transportu mleka surowego.
Metody oceny mleka surowego. Jakoć higieniczna mleka surowego. Kryteria jakociowe.
Mikroflora mleka, jej pochodzenie, znaczenie higieniczne i technologiczne
Choroby przenoszone przez mleko.
Wpływ chorób ogólnych i syndromu mastitis na jakoć i prydatnoć technologiczną surowca
mlecznego.
Podstawowe operacje i procesy technologiczne w pretwórtwie mleka. Procesy termiczne.
Wpływ proceów termicznych na jakoć zdrowotną mleka.
Procesy rodiału mleka z uwgldnieniem proceów membranowych. Procesy rozdrabniania
i normalizacji
PoytywnaroladrobnoutrojówwmlecartwieCharakterytykadrobnoutrojów
wykorytywanychwpremyle mleczarskim. Rola kultur starterowych.
Produktymlecarkieodiałaniuprobiotycnymprebiotycnymiynbiotycnym
Kryteriamikrobiologicnehigienaproceuibepieceńtwomikrobiologicneproduktu
Wymagania san-wetdlapredażylokalnejmarginalnej i ograniczonej
i inne
ródłempowechnieobowiąującegoprawaRecpopolitejPolkieją
Konstytucja – niemabeporedniegoapiudotycącegomleka
Ustawy
Ratyfikowane umowy midynarodowe
Roporądenia
Polskie regulacje prawne
Ustawa z dnia 25 ierpnia2006robepieceńtwieżywnociiżywienia
Utawadnia16grudnia2005roproduktachpochodeniawiercego
Regulacje prawne UE – pakiet higieniczny H-4
853/2004
|
852/2004 – 178/2002 – 882/2004
|
854/2004
178/2002 – wierawikoćdeinicjiużywanychwpootałychroporądeniach
1
Cytryna, Marc0ipółka
Krajoweorganyurdowejkontroliżywnoci
1.
Organy pańtwowej inspekcji sanitarnej
a.
Żywnoćpochodenianiewiercegoprodukowana i wprowadzana do obrotu,
prywożona pańtwniebdącychcłonkamiuniieuropejskiej oraz europejskiego
porozumienia o wolnym handlu (EFTA) – stronami umowy o europejskim obszarze
gopodarcymorawywożona dotychpańtw
b.
Produktówpochodeniawiercegonajdującychiwhandludetalicnym
c.
PrawidłowoćtoowaniaaadytemuHCCPwakładachobjtychnadorem
PańtwowejInpekcjianitarnej
2.
Organy inspekcji weterynaryjnej
Zgodnie z właciwocią okreloną przepisami
W odniesieniu do produktów pochodzenia wiercego w tym wprowadzania do obrotu tych
produktów w ramach sprzedaży beporedniej oraz handlu detalicznego
Ogólne zasady wykonywania kontroli urdowych
a)
Zapobieganie, eliminowanie lub ograniczanie dopuszczalnych poiomów agrożenia ludzi i
wierąt beporednio lub poprzez rodowiko naturalne
b)
Gwarantowanie uczciwych praktyk w handlu paszami i żywnocią oraz ochron intereów
konsumenta łącnie z etykietowaniem pasz i żywnoci oraz innymi formami przekazywania
informacji konsumentom.
Roporądenie 882/2004/WE
Konument ma prawo wiedzieć nie tylko to, że żywnoć jet bezpieczna, ale też powinien wiedzieć,
jaką wartoć energetyczną i kład ma kupowana żywnoć
Produkcja pierwotna – jest terminem okrelającym diałalnoć na poziomie gospodarstwa lub na
podobnym poziomie i obejmuje m. in:
Dojenie i kładowanie mleka w gospodarstwie
Kongres mleczarki – Genewa1914produktcałkowitegoinieprerwanegodojuuykanywe
właciwypoóboddrowejdobreodżywionej i niepremconej krowy mlecznej, nie awierający
domieszki siary
Mleko – płynna wydzielina wyspecjalizowanego grucołu aków, awierająca 80-90% wody i 20-10%
uchejmayktórakłada igłownie z tłucu, białek, cukru mlekowego i soli mineralnych
Mleko surowe – mleko pochodące od krów zdrowych, niczym nieuupełnione i niczego
niepozbawione
Roporądenie (WE) Nr 853 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r.:
Mleko surowe – mlekouykanegrucołówmlecnychwierąt hodowlanychktórenie otało
podgranedotemperaturypowyżej40°Caninieotałopoddaneżadnej innejobróbceo
równoważnymkutku.
Mleko – podstawowy kładnik diety cłowieka. otało uznane przez żywieniowców na całym wiecie
za niebdny i wartociowy kładnik pożywienia. Stwierdzono, ze jest ono niebdne do utrzymania
pełnego zdrowia, dobrej kondycji i urody. W mleku znajduje iłatwo przyswajalny wapń.
Krajowa produkcja mleka
padailoćgopodartw
wikaikonolidacja
mniejająceipogłowiebydłamlecnego
2
Cytryna, Marc0ipółka
pożyciemlekaiproduktów mleczarskich w Polsce na tle innych krajów w 2010r:
178 l mleka per capita
41kgmała
Łącnie265litrów
UE – 15
320 litrów
Prawdopodobne przyczyny niskiego popytu na mleko i produkty mleczarskie:
Wysokie ceny
Zmiana sposobu żywienia
Spadek dochodów gospodarstw – popytnaproduktycharakteryujeinikaelatycnocią
dochodową (0,126)
Informacje prasowe
agrożenia wiąane ze pożywaniem mleka
Precitny kład chemiczny mleka zbiorczego:
Woda 87,6%
Sucha masa 12,4%
Sucha masa betłucowa 8,5%
Laktoza 4,8%
Gatunek
mleka
kładmleka
Białka
ogółem
Kazeina
Białka
Tłuc
Wglowodany Popiół
Krowie
3,2
2,6
0,6
3,7
4,8
0,7
Kozie
5,8
4,9
0,9
7,9
4,5
0,8
Owcze
3,6
2,5
1,1
4,1
4,7
0,8
Wartoćodżywcamleka
Wartoć energetyczna – kaloryczna
trawnoć
Prywajalnoć
Właciwocibiologicne
kładnikimleka
Białkamleka
o
Kazeinowe
Kazeina alfa
s1
55%
Kazeina beta 25%
Kazeina kappa 15%
Kazeina gamma 5%
o
Serwatkowe:
Albuminy (betalaktoglobulina, alfalaktoalbumina, albuminy osocza)
Immunoglobuliny (IgG, IgM, IgA)
Proteozy
Peptony
Laktoferyna
Nukleoproteidy
3
Cytryna, Marc0ipółka
Niebdne aminokwasy:
Izoleucyna
Leucyna
Lizyna
Metionina + cystyna
Fenyloalanina + tyrozyna
Treonina
Tryptofan
Walina
Tłucmlekowy
Bardoróżnicowanykład – ok. 400 rożnych kwaów tłucowych
Zawiera krotkoiredniołańcuchowekwaytłuszczowe
Stanowi ródło łatwo dotpnej energii niebdnej do funkcjonowania m. in. serca, wątroby,
nerek, płytek krwi, układu nerwowego, mini
kład
98%trójglicerydy
0,3% dwuglicerydy
0,03 monoglicerydy
0,1-044wolnekwaytłucowe
0,8-1% fosfolipidy
0,35 sterole w tym 0,3% cholesterol
Cerebrozydy
Skwalen
Niebdne nienasycone kwasy tłucowe
Linolowy
Linolenowy
7,2g/l
Arachidowy
Kwasy nasycone 10,5 g/l
Wielonienasycone kwasy tłucowe wanewitaminą F:
Determinują truktur błon komórkowych
Ogranicająyntetrójglicerydów
Regulująekrecjinuliny
tanowiąródłohormonówtkankowych– eikoanoidów
Kwas linolenowy – omega-3 -> 6-7x skuteczniejszy w redukcji choleteroluniżkwaomega-6
– kwas linolowy
Kwas linolowy – omega-6 ->obniżaLDLcholeterolu kutecniejniżkwaoleinowy
Krotkołańcuchowe nasycone KT- małowy, propionowy, octowy, walerianowy i izowalerianowy:
Terapeutycnediałanienanabłonekjelita grubego
Regulująyntecholeteroluitrójglicerydówwkomórkachwątroby
DługołańcuchoweKT
tanowiąpodtawowetrukturylipidówoolipidówlipoproteiniglikoproteinwytkich
organimówżywych
4
Cytryna, Marc0ipółka
Cholesterol:
W100gmlekapełnego– 10-15 mg
Subtancjaodżywcaodgrywającaniebagatelnąrolwrowojuiprawidłowym
funkcjonowaniu organizmu, szkodliwy jest jedynie nadmiar
awartoćwmlekuiproduktach(awyjątkiemmała)niejetwyokawporównaniu
innymi elementami naszej diety np. 100g jajkamaaż360mg
wiąkiodiałaniupreciwnowotworowymawartewmleku
Kwamałowy
Kwalinolowyowiąaniachprżonych
Foolipidycególnieingomielina
Kwas nasycony 15-wglowyołańcuchurogałionym
Lipidy eterowe
Laktoza
1.
Znaczenie dla budowy UN (galaktoza + cerebrozydy)
2.
Znaczenie dla jakoci higienicznej
3.
ależnoć miedzy laktoza a chlorkami
4.
Nietolerancja laktozy
SOLE mineralne
awartoć kładnikówmineralnych
Ca – 118
P – 85
Na 44
K 139
Fe 0,1
Mg 12,2
Cu 0,002
Cl 85
Zn 0,35
Witaminy
Rozpucalnewtłucach
A 0,3 mg/l
D
E
K
Rozpuszczalne w wodzie
Substancje bakteriostatyczne:
Aglutyniny
Laktoperoksydazy
Laktoferyna
Lizozym
MicelemlekakaeinowegokoiegoąmniejeniżkrowiepretoąłatwiejprywajalneKulecki
tłucowemałychpreżuwacy teżąmniejeniżwmlekukrowim
5
Cytryna, Marc0ipółka
Plik z chomika:
piotrek347
Inne pliki z tego folderu:
Mleko test 2011.docx
(31 KB)
DSC_1991.JPG
(3748 KB)
DSC_1990.JPG
(3922 KB)
DSC_1993.JPG
(3632 KB)
DSC_1992.JPG
(3279 KB)
Inne foldery tego chomika:
andrologia
chirurgia
interna
konie
mięso
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin