Ciasto Snikers z krówką.docx

(116 KB) Pobierz

Ciasto Snikers z krówką

Przepyszne ciasto na bazie kremu krówkowego, w całości przypominające znany baton Snickers zachwyca wszystkich. Nasz przepis zachwyci również Was!

Ciasto I - Składniki:

·         8 jaj

·         6 łyżek mąki pszennej

·         2,5 łyżki kakao

·         3/4 szklanki cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać.

Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

http://alicja.przepisy.net/img/artykul/105/ciasto-snikers-z-krowka_292_300x500.jpeg

Ciasto II - Składniki:

·         5 białek

·         1/2 szklanki cukru

·         25 dag mielonych orzechów włoskich

·         1 łyżka mąki pszennej

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.

http://alicja.przepisy.net/img/artykul/105/ciasto-snikers-z-krowka_293_w635.jpeg

Masa I - Składniki:

·         5 żółtek

·         1/2 szklanki mleka

·         1/2 szklanki cukru

·         1,5 kostki masła

Wykonanie:

Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.

Masa II - Składniki:

·         1 puszka mleka słodzonego kondensowanego

Wykonanie:

Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.

Układanie ciasta:

Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.

Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.

Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin