Kluski śląskie.docx

(62 KB) Pobierz

Kluski śląskie


Składniki:
   -1kg ziemniaków
   -2 żółtka
   -2 łyżki mąki pszennej
   -10dag mąki ziemniaczanej
   -20 dag surowego boczku
   -pół cebuli
   -sól
   -olej

Sposób wykonania:
           Obrane ziemniaki gotujemy, studzimy. Przecisnąć przrz
praskę lub zmielić w blenderze. Dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i palcem na środku zrobić wgłębienie. Kluski
gotujemy w osolonej wdzie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na
patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim najpierw boczek, pod koniec
smażenia dodać cebulę i sól do smaku. Podawać na ciepło z kluskami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin