Szaszłyki
Pracochłonne ale efektywnie wyglądają.
Składniki: papryka świeża : czerwona i zielona, karkówka, kiełbasa toruńska, boczek wędzony, cebula.
Paprykę, karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę o bokach ok. 2 cm i grubości 0,5 - 1 cm. Cebule - im większa tym lepsza kroimy na 4 części i obieramy. Obrane plastry kroimy tak aby odpowiadały wielkością innym składnikom. Następnie bierzemy patyczki do szaszłyków i zaczynamy nakładać - papryka, boczek, cebula, kiełbasa, papryka, karkówka i tak 3 razy - kończymy papryką. Na koniec wszystko wkładamy do pojemnika i posypujemy posypka do grilla firmy Kamis i czekamy min 12 h.
Karkówka
Mięso kroimy w 1 cm plastry, posypujemy z obu stron solą i posypka do grilla firmy Kamis. Następnie układamy wszystko w pojemniku i zalewamy olejem tak aby zakrył mięso. Po 24 h możemy wrzucać na ruszt.
Skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka myjemy i posypujemy z obydwu stron solą i posypką do grilla firmy Kamis. Następnie "składamy" je w "trójkąt" - tj. końcówkę skrzydełka wkładamy pod spód początku tak aby się nie otwierało. Następnie układamy wszystko w pojemniku i zalewamy olejem tak aby zakrył skrzydełka. Po 24 h możemy wrzucać na ruszt.
Chleb z czosnkiem
Zwykły chleb smarujemy masłem, posypujemy solą, a następnie smarujemy wyciśniętym czosnkiem. Kromki tniemy na pół i wrzucamy na ruszt masłem do góry. Kiedy masło się stopi sprawdzamy czy dół jest chrupki i przerzucamy na druga stronę. Po minucie powinien być już dobry - zawodowcy stosują w sobotę na jeden bochenek jedna główkę czosnku - w niedziele o połowę mniej chyba, że w poniedziałek nie idziemy do pracy.
Karkówka:
sos sojowy, olej, musztarda, przyprawa curry, czosnek.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam w miseczce aż wyjdzie z tego taka niezbyt estetyczna z wyglądu paciaja. Tym smaruje plastry karkówki i całość do lodówki, najlepiej na noc. Ilość składników do marynaty zależy od ilości mięsa. Ma z tego wyjść taki dość gęsty sos. Po grillowaniu mięso wychodzi przepyszne i bardzo soczyste.
Karkóweczka w marynacie piwno-miodowej: 1 kg karkówki nacieram czosnkiem i bazylią i na 24 godziny odkładam do marynaty: 1/3 szkl. oleju z pestek winogron, 1/3 szkl. octu winnego z rozmarynem, szkl. piwa :), 3 łyżki musztardy, 3 łyżki miodu i marynata ziołowa (Knorr'a lub inne). Karkóweczka wychodzi krucha i pyszna, polecam
Karkówka 2
Marynatę robię tak:
1 kg karkówki nacieram czosnkiem i bazylią i na 24 godziny odkładam do marynaty: 1/3 szkl. oleju z pestek winogron, 1/3 szkl. octu winnego z rozmarynem, szkl. piwa :), 3 łyżki musztardy, 3 łyżki miodu i marynata ziołowa (Knorr'a lub inne) i dodaję jeszcze miód. Potem plastry karkówki układam na folii aluminiowej, posypuje delikatem, smaruje musztarda, na to kładę dwa plastry cebuli i czerwonej papryki, zawijam i grilluje. Po ok. 40 min - pyszne i soczyste mięso z dodatkiem warzyw - polecam. Przed zakończeniem pieczenia można jeszcze otworzyć folie, aby zrumienić, ale wszystko zależy od ognia... i ilości "czekacza" ...czasem i bez otwierania mięso momentami jest zrumienione ;))
1
KRONO-Adam